Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paardenfokkers en -handelaren nog niet bezorgd om paardenvirus

Paardenfokkers en -handelaren nog niet bezorgd om paardenvirus

BEARS (ANP) - Nederlandse paardenfokkers en -handelaren maken zich nog weinig zorgen over de grote uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke rhinopneumonie-virus in Spanje, zo komt naar voren uit een rondgang langs enkele bedrijven en een brancheorganisatie. Mogelijk helpen de strikte coronamaatregelen zelfs bij het buiten de deur houden van het paardenvirus.

"Spanje is nog ver weg", zegt Wiebe Yde van de Lageweg van het Friese VDL Stud, een groot bedrijf in de Nederlandse paardenbranche. Volgens hem kan de paardenfok en -handel voorlopig gewoon doorgaan. Hij wijst erop dat de handel vanwege de coronapandemie al een tijdje online plaatsvindt. Dat laatste beaamt ook Mario Everse van Stal Everse uit Waddinxveen. Maar hij vindt het wel vervelend dat er even geen wedstrijden meer plaats kunnen vinden. "Je wilt je paarden toch kunnen etaleren."

De klachten van het virus kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. Daaraan kunnen paarden ook overlijden. Everse hoopt dat er straks niet een algeheel reisverbod ingevoerd wordt voor paarden. Maar ook in dat geval zou de handel niet stil hoeven te liggen. Want dan kan hij altijd nog de afspraak maken met kopers, dan hun nieuwe paarden zolang het reisverbod geldt nog bij hem in de stal blijven staan.

Belangrijk paardenland

Nederland staat bekend als een belangrijk paardenland. Volgens voorzitter Ton Lautenschutz van de Bond van Hengstenhouders (BvHH) telt ons land ongeveer een half miljoen paarden en honderdduizenden paardeneigenaren. Ook zijn er honderden bedrijven actief op dit vlak. Uitgaande van gegevens op de website van de Sectorraad Paarden ging er enkele jaren terug zeker 1,5 miljard euro om in de Nederlandse paardenwereld.

Hoewel de economische impact van het paardenvirus voorlopig beperkt lijkt, wordt de internationale paardensport wel hard geraakt. Omdat er op een concours in Valencia een grote uitbraak heeft plaatsgevonden, heeft paardensportfederatie FEI vrijwel alle internationale wedstrijden in Europa tot 28 maart geschrapt. Wat ook meespeelt is dat er vanwege de coronapandemie al langer nauwelijks meer wedstrijden zijn. Paarden hebben echter beweging nodig om in goede conditie te blijven. Daarom was de top van de internationale paardensport afgelopen dagen juist naar Spanje afgereisd.

Lautenschutz, die tevens dierenarts is, stelt dat het rhinopneumonie-virus in de paardenwereld niet nieuw is. Het gebeurt jaarlijks dat er besmettingen plaatsvinden. Maar het blijft tot nu toe altijd bij enkele gevallen, zegt hij. Volgens de branchevoorman is het belangrijk dat de paarden die onlangs in Spanje zijn geweest een tijdje apart gehouden worden van andere paarden. En het is verstandig om paarden nu sowieso wat meer op afstand te houden van elkaar. "Net als mensen vanwege het coronavirus afstand moeten houden", legt hij uit. "Dat er nu weinig wedstrijden plaatsvinden en er strenge coronaregels gelden voor bijvoorbeeld maneges, zou daarom ook gunstig kunnen uitpakken", aldus Lautenschutz.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Beleggers nemen geen risico en wachten op kwartaalcijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers namen maandag geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan. Maar de stemming op de Europese aandelenbeurzen was op de eerste handelsdag van de week nog duidelijk terughoudend.

25 minuten geleden
BoekenVoordeel vraagt faillissement aan vanwege coronacrisis

ALMERE (ANP) - Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

46 minuten geleden
Stapje terug op Wall Street na records voor Dow en S&P 500

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag wat lager geopend, nadat de toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 vrijdag nog nieuwe recordstanden bereikten. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen, met resultaten van de grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo op woensdag.

2 uur geleden
Maaltijdbezorgingstak Uber breekt record in maart

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Als de opbrengst het hele jaar zo groot zou zijn ,zou Uber voor 52 miljard dollar aan maaltijden bezorgen, een kleine 44 miljard euro. De vraag naar maaltijdbezorging blijft hoger dan de hoeveelheid beschikbare bezorgers aankunnen.

3 uur geleden
Vakbonden waarschuwen voor langere chauffeursstakingen

UTRECHT (ANP) - Honderden chauffeurs hebben maandag op vier locaties in Nederland gestaakt voor een betere cao. Bovendien hebben nog meer chauffeurs het werk neergelegd, al hebben de vakbonden nog geen duidelijk beeld hoeveel dat er zijn. "We hopen dat de werkgevers inzien dat het serieus is", aldus CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel. Als er geen beweging van de werkgevers komt, komen er meer en langere acties, zegt zijn FNV-collega Willem Dijkhuizen. "Dan gaat Nederland er wel iets van merken."

4 uur geleden
China wil dat Ant Group financiële houdstermaatschappij wordt

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft de grote betalingsdienstverlener Ant Group opgedragen een financiële houdstermaatschappij (holding) te worden. Daardoor wordt Ant Group meer gereguleerd als een bank, met veel strikter toezicht van de overheid.

4 uur geleden
EU-importheffingen op aluminium uit China tegen dumping

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie legt importheffingen op gewalst aluminium uit China op. Brussel wil zo de dumping van goedkoop Chinees aluminium op de Europese markt tegengaan en Europese aluminiumproducenten beschermen.

5 uur geleden