
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's
DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.
Rijke landen hebben beloofd om tussen 2020 en 2025 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan arme landen. Dat bedrag is vooralsnog niet gehaald, in 2020 haalden landen bij elkaar 83,3 miljard dollar op. Voor 2026 moet een nieuw bedrag worden vastgesteld. Hoe hoog dat bedrag is, moet de komende jaren nog worden bepaald.
Oxfam heeft verschillende rapporten van de Verenigde Naties bij elkaar gevoegd die laten zien hoeveel geld er in 2030 nodig is. "Arme landen hebben tegen die tijd zeker 1100 miljard nodig voor alleen al klimaatmitigatie", zegt klimaatexpert Bertram Zagema van de maatschappelijke organisatie. Bij klimaatmitigatie worden maatregelen genomen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om de opwarming van de aarde te beperken.
Verder hebben arme landen om zich voor te bereiden op klimaatrampen jaarlijks 340 miljard nodig, denkt Oxfam. Voor een schadefonds komt het neer op zeker 400 miljard euro. Zagema erkent dat deze berekening misschien niet doorslaggevend is - er zijn meer manieren om de geldsom te berekenen. Maar de 100 miljard is volgens hem in elk geval zeker onvoldoende.
Bovendien is Oxfam het oneens met de rapportage van klimaatfinanciering. Hierin worden ook leningen meegenomen. Daardoor zou het daadwerkelijke bedrag dat is opgehaald veel lager uitvallen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
14 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
8 uur geleden