Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

Rijke landen hebben beloofd om tussen 2020 en 2025 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan arme landen. Dat bedrag is vooralsnog niet gehaald, in 2020 haalden landen bij elkaar 83,3 miljard dollar op. Voor 2026 moet een nieuw bedrag worden vastgesteld. Hoe hoog dat bedrag is, moet de komende jaren nog worden bepaald.

Oxfam heeft verschillende rapporten van de Verenigde Naties bij elkaar gevoegd die laten zien hoeveel geld er in 2030 nodig is. "Arme landen hebben tegen die tijd zeker 1100 miljard nodig voor alleen al klimaatmitigatie", zegt klimaatexpert Bertram Zagema van de maatschappelijke organisatie. Bij klimaatmitigatie worden maatregelen genomen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om de opwarming van de aarde te beperken.

Verder hebben arme landen om zich voor te bereiden op klimaatrampen jaarlijks 340 miljard nodig, denkt Oxfam. Voor een schadefonds komt het neer op zeker 400 miljard euro. Zagema erkent dat deze berekening misschien niet doorslaggevend is - er zijn meer manieren om de geldsom te berekenen. Maar de 100 miljard is volgens hem in elk geval zeker onvoldoende.

Bovendien is Oxfam het oneens met de rapportage van klimaatfinanciering. Hierin worden ook leningen meegenomen. Daardoor zou het daadwerkelijke bedrag dat is opgehaald veel lager uitvallen.

Meer uit Binnenland

Gedetineerde gewond door brand gevangenis Veenhuizen

VEENHUIZEN (ANP) - Een gevangene is vrijdagochtend gewond geraakt nadat brand was uitgebroken in een gevangeniscel in het Drentse Veenhuizen. Dat bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio na berichtgeving van RTV Drenthe.

41 minuten geleden
Parkeervergunning in twee op drie gemeenten duurder dan in 2021

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een vergunning nodig hebben om hun auto in de buurt van hun woning te parkeren, betalen daar vaak meer voor dan een paar jaar geleden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente.

1 uur geleden
Spoeddebat in Amsterdamse raadscommissie over UvA-protesten

AMSTERDAM (ANP) - In de gemeenteraad van Amsterdam wordt vrijdag gesproken over de pro-Palestijnse protesten in de hoofdstad deze week en over het optreden van de politie. Ook burgemeester Femke Halsema is aanwezig bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken, die op verzoek van alle fracties is ingelast. Het spoeddebat begint om 13.00 uur. Het is niet gebruikelijk dat de Amsterdamse raad op een vrijdag bijeenkomt.

4 uur geleden
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

9 uur geleden
Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

10 uur geleden
ME voert charge uit bij protest op Spui in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft donderdagavond een kleine charge uitgevoerd op het Spui in Amsterdam toen een groepje demonstranten de doorgang van een politievoertuig verhinderde. Daarbij deelden politiemensen enkele rake klappen uit aan betogers, zo is te zien op beelden van de Amsterdamse zender AT5. Er waren ook andere korte confrontaties tussen de ME en de demonstranten.

11 uur geleden
Demonstranten hebben Roeterseilandcampus verlaten en lopen mars

AMSTERDAM (ANP) - De paar duizend betogers die donderdagavond demonstreerden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben het terrein van de universiteit verlaten. Ze lopen in een mars door de stad. Waar ze naartoe lopen, is niet bekend.

11 uur geleden