
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's
DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.
Rijke landen hebben beloofd om tussen 2020 en 2025 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan arme landen. Dat bedrag is vooralsnog niet gehaald, in 2020 haalden landen bij elkaar 83,3 miljard dollar op. Voor 2026 moet een nieuw bedrag worden vastgesteld. Hoe hoog dat bedrag is, moet de komende jaren nog worden bepaald.
Oxfam heeft verschillende rapporten van de Verenigde Naties bij elkaar gevoegd die laten zien hoeveel geld er in 2030 nodig is. "Arme landen hebben tegen die tijd zeker 1100 miljard nodig voor alleen al klimaatmitigatie", zegt klimaatexpert Bertram Zagema van de maatschappelijke organisatie. Bij klimaatmitigatie worden maatregelen genomen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om de opwarming van de aarde te beperken.
Verder hebben arme landen om zich voor te bereiden op klimaatrampen jaarlijks 340 miljard nodig, denkt Oxfam. Voor een schadefonds komt het neer op zeker 400 miljard euro. Zagema erkent dat deze berekening misschien niet doorslaggevend is - er zijn meer manieren om de geldsom te berekenen. Maar de 100 miljard is volgens hem in elk geval zeker onvoldoende.
Bovendien is Oxfam het oneens met de rapportage van klimaatfinanciering. Hierin worden ook leningen meegenomen. Daardoor zou het daadwerkelijke bedrag dat is opgehaald veel lager uitvallen.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden