Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ovezande brengt kerk(je) naar de mensen

Ovezande brengt kerk(je) naar de mensen

OVEZANDE - Het idee is eenvoudig, de uitwerking moeilijker. Gelukkig is Ad Schenk’s zoon Nathan timmerman en wilde hij in zijn vrije tijd een klein kerkje bouwen. De parochiekern Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart is eigenaar van een heuse tiny church. “Als mensen niet meer naar de kerk komen, brengen wij de kerk naar de mensen.”

Ad Schenk kwam op het idee voor zo’n tiny church toen hij meedeed met een fietsvierdaagse in Drenthe. “In Beilen hadden we een stop waar zo’n kerkje stond. Ik vond het meteen leuk. Het zag er ontspannen uit. De mensen van de parochie boden passanten wat aan en knoopten een praatje aan.”

Visie

Bij terugkeer vertelde hij het tegen zijn medebestuursleden. Ze waren het snel eens dat het ook iets voor Ovezande zou zijn. “Het past bij onze visie”, zegt Schenk. “We willen open en gastvrij zijn, de dialoog met iedereen aangaan en middenin de samenleving staan. Dat betekent dat als er iets te doen is je daar moet zijn.”

Kaarsje

Het kerkje had dit seizoen eigenlijk al moeten staan op het Klomppop Festivalweekend en andere evenementen. “We willen niet lijdzaam toezien hoe er op zaterdag en zondag minder mensen naar de kerk komen. Er is meer. Je staat ergens en praat met mensen die een kaarsje kunnen aansteken of gebedskaartje invullen. We gaan niemand bekeren, maar kunnen wel een moment van rust en bezinning bieden.”

Onopgemerkt

Ovezande is de eerste parochiekern in Zeeland met zo’n kerkje. Het is niet onopgemerkt gebleven, zowel in het dorp als in andere kernen. “Ik zeg wel eens dat de geest van pastoor Pontenagel nog rondwaart in Ovezande. Dat zien we tijdens onze actieweekends, maar ook in de bereidheid om ons een plekje te geven. Dat is geen enkel probleem. Andere parochies hebben ook belangstelling. Ze mogen het het zo gebruiken. Het kan makkelijk kan worden vervoerd.” 

Eindresultaat

Nathan Schenk heeft het kerkje gebouwd in de werkplaats van zijn werkgever Rentmeester Buise. Hij ontwierp het en maakte alles zelf. Hij stak er zo’n zeventig tot tachtig uur in. “Het was te doen”, lacht hij. “In de ronde ramen is het meeste werk gaan zitten, maar daardoor ziet er mooi uit. Ik ben blij met het eindresultaat.”

Het kerkje wordt zaterdag ingezegend tijdens de jaarlijkse dierendagmis in Ovezande. Meer op www.rkovezande.nl.

Meer uit Beveland

N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

2 uur geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

22 uur geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

1 dag geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

1 dag geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

3 dagen geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden
Openstelling subsidie Gebiedsgerichte Aanpak Wonen

MIDDELBURG - Vanaf 11 april 2024 kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het toekomstbestendig maken van bestaande woningen of nieuwsbouw, in combinatie met het verbeteren van de openbare ruimte.

4 dagen geleden