Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overvallers Amsterdam schoten met automatische wapen op politie

Overvallers Amsterdam schoten met automatische wapen op politie

AMSTERDAM/BROEK IN WATERLAND (ANP) - De daders van een gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord hebben woensdag met automatische wapens geschoten op de politie. De politie vuurde terug. Dat meldde de politie tijdens het persmoment in Amsterdam over de gebeurtenissen.

Na de overval gingen de daders er in meerdere voertuigen vandoor. De politie zette de achtervolging in en daarbij is over en weer geschoten tussen de overvallers en de politie. De verdachten kwamen terecht in Broek in Waterland en een aantal van hen zijn een weiland in gevlucht. Ook daar is over en weer geschoten.

Er werden daar zes verdachten aangehouden, van wie twee gewond zijn. De gewonden liggen in het ziekenhuis. Naast de zes aangehouden personen, is één verdachte overleden. Of deze man door een politiekogel is overleden, kan de politie niet zeggen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het schieten door de politie.

Veel verdachten

Onderzoek moet uitwijzen hoeveel verdachten er totaal bij betrokken zijn. Of er iets buit is gemaakt, kan de politie niet zeggen. Maar volgens de zegsman is het "niet zomaar even een overval geweest". "Er zijn heel veel verdachten bij betrokken en het feit dat ze met automatische wapens aan de gang zijn gegaan, dat is niet niks."

De politie werd volgens de woordvoerder gealarmeerd door tal van 112-meldingen bij de alarmcentrale van omwonenden aan de Meeuwenlaan die zagen dat er een gewapende overval plaatsvond. Dat was om 14.15 uur. "Toen was voor ons meteen wel duidelijk dat we fors aan de bak moesten".

Waardetransport

Dat het zou gaan om een overval op Schöne Edelmetaal, wil de politie niet bevestigen. Alleen dat het gaat om een bedrijf aan de Meeuwenlaan en dat daar een waardetransport was. "We noemen geen namen van bedrijven en doen geen uitspraken over wat er wel en niet geleverd zou worden." Over de afkomst van de verdachten en hun identiteit wilde de politie evenmin uitspraken doen. De kans is groot dat ze in volledige beperkingen zitten en dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

De politie zette veel mensen in om de overvallers te pakken te krijgen. Onder meer de dienst speciale interventies, honden en ook de politiehelikopter. Vanuit de heli werden de vluchtende overvallers gevolgd en werd informatie doorgegeven aan de politiemensen op de grond.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

4 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

6 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

7 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

7 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

7 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

13 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

13 uur geleden