
Overuren kunnen zorgmedewerkers toeslagen gaan kosten
DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk meer verdienen dan zij vooraf bij de Belastingdienst hebben opgegeven, lopen het risico dat zij hun toeslagen voor bijvoorbeeld huur, zorg of kinderopvang moeten terugbetalen. Uitzonderingen zijn niet mogelijk, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen.
De genoemde toeslagen worden toegekend op grond van een opgave vooraf van het jaarinkomen. Achteraf vindt een verrekening plaats op basis van het daadwerkelijk verdiende inkomen. Wie meer heeft verdiend, moet dan een deel van de ontvangen toeslagen terugbetalen.
De SP-Kamerleden Renske Leijten en Maarten Hijink hadden Van Huffelen gevraagd of dit jaar een uitzondering mogelijk is voor mensen in cruciale beroepen die door de uitbraak van het coronavirus veel meer uren hebben gedraaid dan anders. De staatssecretaris heeft daarnaar gekeken en concludeert dat dit niet kan.
Niet geaccepteerd
De fiscus kan namelijk niet zien of iemand in bijvoorbeeld de gezondheidszorg werkt, en of eventueel extra inkomen afkomstig is uit regulier werk of overwerk. Dat betekent dat een eventuele compensatie voor iedereen zou moeten gelden die in 2020 meer is gaan verdienen.
"Dit accepteren we niet", reageert SP-leider Lilian Marijnissen. "Zorgverleners draaiden in de coronacrisis dubbele diensten en alle vrije dagen werden ingetrokken. Als het aan het kabinet ligt, worden ze daar nog voor gestraft ook."
"Onvoorstelbaar", vindt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Deze mensen hebben de benen uit hun lijf gelopen om ons gezond te maken en houden. En dan zegt de regering nu: oh trouwens, je hebt te veel uur gewerkt, dus krijg je deze toeslagen niet meer."
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Van alle vormen van kanker komt huidkanker het meest voor in Nederland. Het is ook de snelst toenemende vorm van kanker, en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verwacht dat de aantallen voorlopig blijven stijgen.
1 uur geledenALKMAAR (ANP) - Medewerkers van het ziekenhuis in Alkmaar houden dinsdag een werkonderbreking, kondigt vakbond NU'91 aan. Het is de eerste officiële actie na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Personeelsleden van Noordwest Ziekenhuisgroep leggen uit protest aan het begin van de middag hun werk een uur neer. Het is een opmaat naar grotere acties.
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) wordt in de zorg al jaren gebruikt, maar nu is er ook een internationale richtlijn die de toepassing van de technologie "veiliger en beter" moet maken. Een internationale groep experts heeft de richtlijn en een bijbehorende checklist ontwikkeld onder leiding van het UMC Utrecht. Ze hebben hun werk gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna 10.000 mensen zijn vorig jaar overleden door euthanasie. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor, melden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Die controleren of elk overlijden volgens de regels is verlopen. Artsen zijn verplicht om elke euthanasie door te geven aan de commissies.
21 uur geledenSTOCKHOLM/KOPENHAGEN (ANP) - Tuberculose komt steeds vaker voor bij kinderen in Europa die jonger zijn dan 15 jaar. De Europese gezondheidsdienst ECDC en de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties geven geen verklaring voor de toename, maar maken zich er wel zorgen over. Ze roepen op tot maatregelen om besmettingen te voorkomen en patiënten beter te behandelen.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereidt juridische stappen voor tegen het Rijk om meer geld te krijgen voor jeugdzorg. Bij de ledenbijeenkomst in Den Haag, waar zo'n honderd afgevaardigden uit het land aanwezig waren, was er veel steun voor de juridische plannen van VNG-directeur Leonard Geluk en voorzitter Sharon Dijksma. Zij stellen dat het met de huidige financiën niet lukt om zowel jeugdzorg te verzorgen als ook de sporthallen open te houden en boa's op straat te houden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Overgewicht blijft het meest voorkomende leefstijlprobleem van Nederlanders. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers gestaag afneemt, heeft al jaren ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht. Het percentage van de bevolking met ernstig overgewicht (obesitas) is de afgelopen tien jaar verder toegenomen, van 13 procent naar 16 procent, zo staat in de nieuwste Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en andere instituten.
4 dagen geleden