
Overijssel onderzoekt plek en draagvlak voor kleine kernreactoren
ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel onderzoekt mogelijke locaties voor SMR's, kleine kernreactoren. Ook peilt Overijssel het maatschappelijk draagvlak voor deze energievoorziening om "de zorgen, verwachtingen en mogelijke aandachtspunten van inwoners en belanghebbenden" in beeld te brengen.
Het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten moet de opzet van beide onderzoeken nog uitwerken. Een woordvoerder van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (energie-innovatie, SGP) kan daarom niet zeggen wanneer ze beginnen.
Deze onderzoeken zijn een vervolg op de verkennende studie die de Universiteit Twente (UT) de afgelopen maanden in opdracht van de provincie heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden voor kleinschalige kernenergie in Overijssel. De UT doet in het deze week gepubliceerde rapport ook suggesties voor vervolgonderzoek, zoals naar locaties die mogelijk geschikt zijn om daar een SMR te bouwen. De provincie Gelderland heeft dit al gedaan en kwam vorige maand met vier geschikte gebieden naar buiten. Na vervolgonderzoek wil Gelderland in 2026 twee mogelijke locaties voor een kleine kerncentrale aanwijzen.
65 miljoen euro
Het college van Overijssel ziet SMR's als "een mogelijke aanvulling in de energiemix en niet als vervanging van andere vormen van verduurzaming". Als blijkt dat in Overijssel geen geschikte locatie is voor een reactor, zijn er volgens de provincie nog wel economische kansen voor het bedrijfsleven om geld te verdienen aan de ontwikkeling en bouw van SMR's op andere plekken.
Op dit moment staat in Europa nog geen enkele SMR. Wel zijn meerdere landen bezig met de ontwikkeling van deze technologie. De Nederlandse overheid heeft hier twee jaar geleden 65 miljoen euro voor gereserveerd. Zo worden, in samenwerking met meerdere provincies, simulaties gedaan om te kijken wat allemaal nodig is voor de vergunningverlening, de bouw en exploitatie. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) verwacht halverwege dit jaar de resultaten daarvan. Het ministerie sprak eerder de verwachting uit dat pas rond 2040 de eerste SMR in Nederland geplaatst zou kunnen worden, al is het onderzoek inmiddels versneld.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
10 uur geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
3 dagen geleden