
Overijssel onderzoekt plek en draagvlak voor kleine kernreactoren
ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel onderzoekt mogelijke locaties voor SMR's, kleine kernreactoren. Ook peilt Overijssel het maatschappelijk draagvlak voor deze energievoorziening om "de zorgen, verwachtingen en mogelijke aandachtspunten van inwoners en belanghebbenden" in beeld te brengen.
Het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten moet de opzet van beide onderzoeken nog uitwerken. Een woordvoerder van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (energie-innovatie, SGP) kan daarom niet zeggen wanneer ze beginnen.
Deze onderzoeken zijn een vervolg op de verkennende studie die de Universiteit Twente (UT) de afgelopen maanden in opdracht van de provincie heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden voor kleinschalige kernenergie in Overijssel. De UT doet in het deze week gepubliceerde rapport ook suggesties voor vervolgonderzoek, zoals naar locaties die mogelijk geschikt zijn om daar een SMR te bouwen. De provincie Gelderland heeft dit al gedaan en kwam vorige maand met vier geschikte gebieden naar buiten. Na vervolgonderzoek wil Gelderland in 2026 twee mogelijke locaties voor een kleine kerncentrale aanwijzen.
65 miljoen euro
Het college van Overijssel ziet SMR's als "een mogelijke aanvulling in de energiemix en niet als vervanging van andere vormen van verduurzaming". Als blijkt dat in Overijssel geen geschikte locatie is voor een reactor, zijn er volgens de provincie nog wel economische kansen voor het bedrijfsleven om geld te verdienen aan de ontwikkeling en bouw van SMR's op andere plekken.
Op dit moment staat in Europa nog geen enkele SMR. Wel zijn meerdere landen bezig met de ontwikkeling van deze technologie. De Nederlandse overheid heeft hier twee jaar geleden 65 miljoen euro voor gereserveerd. Zo worden, in samenwerking met meerdere provincies, simulaties gedaan om te kijken wat allemaal nodig is voor de vergunningverlening, de bouw en exploitatie. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) verwacht halverwege dit jaar de resultaten daarvan. Het ministerie sprak eerder de verwachting uit dat pas rond 2040 de eerste SMR in Nederland geplaatst zou kunnen worden, al is het onderzoek inmiddels versneld.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 dagen geleden