
Overijssel beslist over herbenoeming commissaris van de Koning
ZWOLLE (ANP) - De leden van Provinciale Staten in Overijssel besluiten woensdag over de herbenoeming van Andries Heidema als commissaris van de Koning. Dit gebeurt aan het begin van de Statenvergadering in Zwolle in beslotenheid, zonder publiek en pers. Alleen het uiteindelijke besluit wordt daarna openbaar gemaakt.
De Staten komen met een aanbeveling aan demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als ze willen dat Heidema doorgaat, draagt De Jonge de commissaris voor herbenoeming voor aan koning Willem-Alexander die het formele besluit neemt. De minister kan alleen "op zwaarwegende gronden" afwijken van een aanbeveling van de Staten.
Heidema (62) gaf eind vorig jaar aan dat hij voor een tweede termijn wil gaan. Zijn eerste termijn van zes jaar loopt komende zomer af.
Vertrouwenscommissie
Heidema is sinds 11 juli 2018 commissaris in Overijssel, als opvolger van Ank Bijleveld. De ChristenUnie-politicus was daarvoor jarenlang burgemeester van Deventer.
Nadat Heidema had aangegeven voor een tweede termijn in Overijssel te gaan, werd een vertrouwenscommissie ingesteld. Deze commissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de coalitiepartijen BBB en GroenLinks en van de oppositiepartijen CDA en ChristenUnie, maakte een beoordeling van het functioneren van de commissaris. De vier fractievoorzitters presenteren woensdag hun conclusies aan de Staten, samen met een voorstel over het al dan niet herbenoemen van Heidema. De provinciale politici stemmen daar vervolgens over. Op de hele procedure rust wettelijk geheimhouding.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
12 uur geleden