
Overheidstekort Nederland loopt minder op dan eerder voorspeld
DEN HAAG (ANP) - Het overheidstekort loopt minder hard op dan eerder voorspeld, heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd. Hierdoor lijkt het kabinet komende tijd meer financiële ruimte te hebben.
Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet vallen de overheidsfinanciën gunstiger uit door de lage werkloosheid en hogere arbeidsparticipatie. Het aantal werkenden is duidelijk hoger dan geschat, wat naar verwachting leidt tot meer belastinginkomsten.
De huidige prognose voor dit jaar toont een tekort dat gelijk is aan 1,8 procent van de totale omvang van de Nederlandse economie. In september werd voor 2025 nog uitgegaan van een tekort van 2,5 procent, een verschil van miljarden.
Defensiepensioenen
Volgend jaar lijkt het tekort nu wel op te lopen naar 2,4 procent. Dit hoge cijfer is eenmalig vanwege de defensiepensioenen. In 2026 gaan deze pensioenen over naar het ABP, en moet de overheid 8,5 miljard bijstorten. In 2027 zou het tekort weer moeten dalen.
Politiek Den Haag keek uit naar deze cijfers. Het kabinet en de coalitiepartijen buigen zich de komende tijd over de voorjaarsnota, de eerste bijstelling van de lopende begroting. Er ligt al een lange lijst met tegenvallers die moeten worden ingepast, en partijen strooien inmiddels ook met voorstellen om de nog altijd stijgende kosten van levensonderhoud voor huishoudens te verlichten.
Geopolitieke onzekerheid
Het planbureau rekent voor de middellange termijn wel op een verslechtering van het overheidssaldo, doordat de uitgaven sneller stijgen dan de inkomsten. Door de vergrijzing valt komende jaren een stevige toename van de zorguitgaven en de AOW te verwachten. Ook rekent het CPB op een verdubbeling van de rente-uitgaven van de overheid.
Dit alles zou betekenen dat het tekort in 2028 op 1,7 procent uitkomt. Voor 2033 wordt vooralsnog uitgegaan van 2,9 procent, wat betekent dat Nederland de komende jaren onder de Brusselse norm van 3 procent zou blijven.
CPB-directeur Pieter Hasekamp waarschuwt dat er tegelijk grote geopolitieke onzekerheid is in de wereld. Daardoor is het volgens hem verstandiger om, in lijn met de begrotingsregels uit het Hoofdlijnenakkoord, voldoende ruimte te houden om toekomstige tegenvallers op te vangen. "Ook de conjuncturele situatie, met nog altijd een krappe arbeidsmarkt en een relatief hoge inflatie, geeft geen aanleiding tot expansief begrotingsbeleid."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
2 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
2 uur geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwe klimaatrechtszaak van Milieudefensie tegen Shell zal de energietransitie niet versnellen, reageert het energieconcern op de aankondiging van de zaak door de milieuorganisatie. "We hebben een brief ontvangen van Milieudefensie, die we op dit moment zorgvuldig bestuderen. Er is (nog) geen rechtszaak aangespannen", laat een woordvoerder weten.
3 uur geledenDUBAI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman hebben dinsdag een belangrijke economische samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens de president, die deze week een bezoek brengt aan het Midden-Oosten, gaat Saudi-Arabië 600 miljard dollar (531 miljard euro) investeren in de Verenigde Staten.
4 uur geleden