Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheidsfinanciën zijn in 2020 minder verslechterd dan in de meeste grote Europese landen. De uitgaven liepen weliswaar flink op vanwege de coronacrisis, maar de inkomsten daalden minder vergeleken met andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De onderzoekers hebben gekeken naar de landsbegrotingen van Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Italië. Al deze landen hadden vorig jaar te maken met een begrotingstekort. Dat betekent dat er minder geld in de staatskas kwam dan er werd uitgegeven. Het tekort was het laagst in Duitsland, namelijk 4,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarna volgt Nederland met 4,3 procent.

Normaal gesproken geldt de Europese norm dat het begrotingstekort niet meer mag bedragen dan 3 procent. Alle onderzochte landen voldeden hier vorig jaar niet aan. De Europese Commissie heeft de begrotingsregels dan ook tijdelijk opgeschort vanwege de coronacrisis.

Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zagen de inkomsten vergeleken met de rest niet sterk teruglopen. Het tekort liep hier vooral op omdat de uitgaven omhoog gingen. Frankrijk, Italië en in mindere mate België hadden te maken met een sterker krimpende economie en daardoor stroomde ook veel minder geld naar de staatskas.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

AEX zet opmars voort, Philips toont herstel na terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd dinsdag de opmars voortgezet. Het optimisme over de heropening van de economie bleef de aandelenhandel ondersteunen. Philips veerde weer op na het forse koersverlies een dag eerder, dat werd veroorzaakt door een kostbare terugroepactie van het zorgtechnologieconcern. Daarnaast wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint. Ondanks de sterk oplopende inflatie in de Verenigde Staten lijken beleggers ervan overtuigd dat de Fed het stimuleringsbeleid nog niet zal gaan afbouwen.

8 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus ziet heil in onlinetrainingen GoodHabitz

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus heeft zijn positie op de markt voor onlinetrainingen versterkt. De in Amsterdam genoteerde onderneming betaalde circa 212 miljoen euro voor een meerderheidsbelang in de aanbieder van onlinetrainingen GoodHabitz. Onder de paraplu van Prosus moet GoodHabitz verder kunnen groeien, zo is de gedachte.

14 minuten geleden
Emirates sluit boekjaar af met een miljardenverlies

DUBAI (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft haar boekjaar 2020-2021 afgesloten met een verlies van 6 miljard dollar. De maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten kampte net als de rest van de sector met een grote terugval in passagiers als gevolg van de coronamaatregelen en reisrestricties. Een jaar eerder resteerde er nog een winst van 456 miljoen dollar.

36 minuten geleden
Kledingketen H&M verkoopt meer dan voor coronacrisis

STOCKHOLM (ANP) - Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft weer meer verkocht dan voor de coronacrisis. In de eerste twee weken van juni viel de omzet 2 procent hoger uit dan in dezelfde periode in 2019; ondanks dat de winkels in veel landen beperkt open waren en sommige filialen helemaal dicht bleven.

1 uur geleden
'EU en VS dicht bij oplossing ruzie over steun Airbus en Boeing'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten staan op het punt om hun conflict over wederzijdse subsidies aan hun luchtvaartindustrie bij te leggen. Ingewijden verwachten dinsdag, als de Amerikaanse president Joe Biden de Europese kopstukken bezoekt, een akkoord. Een oplossing voor de ruzie over staal is verder weg, zeggen Brusselse bronnen.

1 uur geleden
Damrak lijkt herstelrally voort te zetten

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs lijkt de herstelrally dinsdag te worden voortgezet. Het optimisme over de heropening van de economie blijft de aandelenhandel ondersteunen. Beleggers verwerken ook de nieuwe recordstanden van de Amerikaanse S&P 500-index en de techgraadmeter Nasdaq. Daarnaast wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint. Ondanks de sterk oplopende inflatie in de Verenigde Staten lijken beleggers ervan overtuigd dat de Fed het stimuleringsbeleid nog niet zal gaan afbouwen.

1 uur geleden
Vastgoedbedrijven en techsector zetten Nikkei op winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met een duidelijke winst gesloten. Vooral de technologiebedrijven deden goede zaken dankzij een nieuw slotrecord van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Ook de vastgoedbedrijven gingen verder vooruit door optimisme over de heropening van de economie dankzij een versnelling van het vaccinatieprogramma in Japan. Verder werd uitgekeken naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint.

1 uur geleden