Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheidstekort in coronajaar was 34 miljard euro

Overheidstekort in coronajaar was 34 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De coronacrisis heeft een groot gat geslagen in de Nederlandse overheidsfinanciën. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorig jaar sprake van een overheidstekort van 34 miljard euro, waar een jaar eerder nog een overschot was van 14 miljard euro.

Het tekort komt overeen met 4,3 procent van het bruto binnenlands product. De schuld nam in een jaar tijd met 40 miljard euro toe, tot 435 miljard euro. Dat is 54,5 procent van het bbp, aldus het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers over de overheidsfinanciën.

Volgens de Europese regels mag het tekort maximaal 3 procent zijn, waarbij de schuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Door de uitzonderlijke omstandigheden vanwege corona heeft de Europese Commissie de Europese begrotingsregels echter tijdelijk opgeschort.

Subsidie

De uitgaven van het Rijk stegen vorig jaar met 44 miljard euro tot 384 miljard euro. Circa 30 miljard euro werd als subsidie aan bedrijven en instellingen verleend, waarvan de helft ongeveer werd gebruikt voor loonsubsidies.

Naast die NOW-regelingen kwam de stijging van de overheidsuitgaven ook door de extra kosten voor andere regelingen. Dan gaat het om de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO), de tegemoetkoming vaste lasten (TVL), de beschikbaarheidsvergoeding openbaar vervoer en de bonus voor zorgmedewerkers.

Uitkeringslasten

De toename van de uitkeringslasten over 2020 bleef beperkt, omdat veel bedrijven door subsidieregelingen hun personeel in dienst konden houden. Deze lasten namen wel met ruim 4 miljard euro toe, maar de stijging was volgens het CBS in beperkte mate aan corona te wijten.

De inkomsten van de overheid daalden vorig jaar met 4 miljard euro tot 350 miljard euro. De inkomsten uit rente en dividend viel circa 2 miljard euro lager uit. Ook drukte het belang dat Nederland heeft in Air France-KLM op de inkomsten uit vermogen. Het verlies van Air France-KLM over 2020 is voor bijna 1 miljard euro toegerekend aan de Staat.

Belasting- en premieopbrengsten

De belasting- en premieopbrengsten daalden met bijna 2 miljard euro, oftewel 0,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het CBS valt deze daling mee. Dat komt vooral doordat overheidssubsidies via belastingen en premies gedeeltelijk weer de schatkist inrollen.

Ook kwam er minder geld in de staatskas door het verleende uitstel van betaling van belastingen. Daardoor moest Nederland meer geld lenen.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

10 minuten geleden
Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Maatregelen vanuit de overheid om huurprijzen te verlagen en zittende huurders beter te beschermen zorgen er mogelijk voor dat beleggers huurwoningen verkopen in plaats van opnieuw verhuren, denken de organisaties. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar werden veel minder huizen verhuurd.

22 minuten geleden
Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

NEW YORK (ANP/RTR) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.

36 minuten geleden
Verzekeraars vrezen miljardenschade na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De financiële schade na het instorten van de brug in Baltimore kan oplopen tot miljarden dollars, vrezen verzekeraars. Analisten van Barclays schatten dat de schade aan de brug alleen al zo'n 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) bedraagt. Daarnaast komen er waarschijnlijk claims binnen voor de dood van de bouwvakkers en voor alle schepen die nu de haven van Baltimore niet kunnen bereiken of verlaten.

43 minuten geleden
China beëindigt jarenlange wijnoorlog met Australië

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - China beëindigt vanaf vrijdag de importheffingen op Australische wijn, zo heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Hiermee komt een einde aan een jarenlange wijnoorlog met Australië.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index stijgt weer naar record

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen, geholpen door de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. Op het Damrak kwamen de uitbater van snellaadstations Fastned, de aanbieder van postkluisjes InPost en investeerder HAL met cijfers.

2 uur geleden
Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

3 uur geleden