Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Overheid wil af van vaccinbedrijf Intravacc via openbare verkoop

Overheid wil af van vaccinbedrijf Intravacc via openbare verkoop

UTRECHT (ANP) - Het kabinet gaat het vaccinbedrijf Intravacc verkopen via een openbaar verkoopproces, maakte de onderneming bekend. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) nam hier afgelopen zomer al een besluit over.

Het was de bedoeling om het bedrijf al eerder te verkopen. In het voorjaar van 2020 is het verkoopproces stilgelegd vanwege de coronapandemie. Het bedrijf is toen voor twee jaar op eigen benen komen te staan met de Staat als enige aandeelhouder. Na die periode zou opnieuw worden gekeken naar privatisering.

Intravacc produceert geen vaccins. De onderneming helpt bij de ontwikkeling van vaccins. Ook voert het onderzoek uit voor nieuwe vaccins. "Het Nederlandse beleid ten aanzien van vaccinontwikkeling, evenals bij medicijnen, is dat dit wordt overgelaten aan de vrije markt", zei Kuipers destijds.

Leveringszekerheid

Tijdens de coronapandemie bleken Nederland en Europa afhankelijk van een beperkt aantal landen en fabrikanten voor de productie van medische producten. Kuipers wilde dat dat ging veranderen. Maar met alleen een belang in Intravacc was de leveringszekerheid volgens de bewindsman niet geregeld.

De openbare verkoop wordt georganiseerd door Ernst & Young (EY), financieel adviseur van de overheid.

Meer uit Financieel

Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

42 minuten geleden
Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

TALLINN (ANP/BLOOMBERG) - Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang. "De financiering biedt ons extra flexibiliteit, terwijl we eraan werken om ons bedrijf klaar te maken voor een beursintroductie", zei topman en oprichter Markus Villig.

58 minuten geleden
Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

HILVERSUM (ANP) - Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

1 uur geleden
Google vraagt rechter om appwinkel niet te hard aan te pakken

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Google heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad San Francisco gevraagd om geen ingrijpende veranderingen op te leggen aan de appwinkel Google Play. Een jury oordeelde eind vorig jaar dat het moederbedrijf van Google, Alphabet, een illegaal monopolie heeft met zijn appwinkel omdat appontwikkelaars gebruikers moeten laten betalen via het betaalsysteem van Google.

2 uur geleden
Inflatie in Turkije stijgt tot bijna 70 procent

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april verder gestegen, ondanks de pogingen van de centrale bank om de inflatie met renteverhogingen te bestrijden. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 69,8 procent, meldde het Turkse nationale statistiekbureau. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in maart al 68,5 procent.

2 uur geleden
ING verder omhoog in positieve AEX, Aperam zakt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde vrijdag opnieuw tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. De bank won een dag eerder al ruim 6 procent na een goed ontvangen kwartaalbericht en werd nu 1,4 procent hoger gezet. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg verhoogden het koersdoel voor het aandeel en bevestigden het koopadvies.

3 uur geleden
Advocaten in VS: Chinese TikTok beschermt beter tegen verslaving

OAKLAND (ANP/BLOOMBERG) - Videoplatform TikTok doet in thuisland China veel meer om verslaving onder kinderen tegen te gaan. Dat zeggen Amerikaanse advocaten die honderden rechtszaken tegen moederbedrijf ByteDance voorbereiden. Zij zien in de Chinese versie een verbetering voor de Amerikaanse en eisen meer informatie over dit verschil, staat in een aanklacht.

4 uur geleden