Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oude grafstenen op Stavenisse worden verwijderd

Oude grafstenen op Stavenisse worden verwijderd

STAVENISSE - In het voorjaar van 2022 worden oude grafstenen waar geen naam opstaat verwijderd op begraafplaatsen in Stavenisse waar geen rechthebbende bekend van is. Ook worden er grafmonumenten van graven verwijderd waar de rechthebbende afstand van hebben gedaan.  

De gemeente heeft de afgelopen twee jaar gezocht naar rechthebbende van graven voor 1973. De rechthebbenden van graven waarvan de rechten waren verlopen en achterhaald konden worden, hebben in de afgelopen twee jaar een brief van de gemeente ontvangen. ‘’Er is contact gezocht met rechthebbenden van 625 graven. Inmiddels is er voor 148 graven een (nieuwe) rechthebbende geregistreerd, van 44 graven is afstand gedaan van de rechten en bij de overige 433 graven is geen contact met rechthebbenden tot stand gekomen’’, zegt de gemeente. ‘’De rechten op deze graven zijn daarom vervallen verklaard.’’ Voor graven waar geen rechthebbenden gevonden kon worden, blijven de overledenen begraven liggen. Op de oude begraafplaats verwijdert de gemeente 59 grafdekkingen en op de nieuwe 27. Veel van de graven hebben geen grafbedekking, en sommige blijven er vanwege de historische waarde die ze hebben, zegt de gemeente.  

Rechthebbenden die afstand hebben gedaan van de grafrechten, hebben de mogelijkheid gekregen om de naam van de overledene op een gedenkmonument te laten zetten. Ook heeft de gemeente bepaald dat alle monumenten van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de Watersnoodramp behouden blijven. ‘’Daarnaast is met behulp van de inbreng van de heemkundekringen Stad en Lande van Tholen en Philippuslandt van Sint-Philippus bekeken of er aanvullend nog gedenkwaardige of bijzondere monumenten zijn aan te wijzen die het waard zijn om te behouden. De uitkomst is dat op het oudste deel van de oude begraafplaats alle (met uitzondering van vijf ernstig beschadigde) grafmonumenten behouden blijven en op het jongere deel zes grafmonumenten zonder rechthebbende behouden blijven.’’  

Naast Stavenisse, vindt de uitvoering ook plaats in Poortvliet en bereidt Oud-Vossemeer zich ervoor op. De overige kernen volgen. Een overzicht van de graven waarvan de rechten vervallen zijn verklaard, is te vinden op www.tholen.nl/vervallen-verklaren-grafrechten. Hier is ook aangegeven hoe bezwaar kan worden gemaakt tegen het vervallen verklaren van de rechten. 

Meer uit Tholen

Molenvliet voelt zich buitengesloten: 'Moet Tholen nou zo idioot groot worden?'

THOLEN - Bewoners van de buurtschap Molenvliet maken zich zorgen over de gevolgen van aangrenzende nieuwbouwprojecten voor hun leefomgeving. Ze zijn bang dat de rust wordt verstoord met de komst van nieuwe woonwijken tegen hun buurtschap. Ook zijn de gefrustreerd omdat ze niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze plannen, zo vertellen de bewoners in de gemeenteraad.

1 uur geleden
'Sekteleider' Carine Bolijn uit Sint Philipsland op 83-jarige leeftijd overleden

SINT PHILIPSLAND - Carine Bolijn uit Sint Philipsland is op 83-jarige leeftijd overleden, zo meldt het Financieele Dagblad. Zij was de leider van Maerloo, een stichting op Tholen waar mensen kwamen voor goddelijke genezing van bijvoorbeeld kanker. De strafrechtelijke vervolging van de vrouw komt tot een einde, zegt het Openbaar Ministerie.

4 uur geleden
Zeeuwse Bart (21) uit de kleren voor sexyboerenkalender: 'Ik werd uitgedaagd'

SINT PHILIPSLAND - Wat begon als een ondeugend grapje op een zaterdagavond is werkelijkheid geworden voor Bart Verwijs uit Sint Philipsland. De 21-jarige student is een van de dertig gelukkigen voor de Boeren Kalender van 2024, waarbij boeren halfnaakt poseren. Maar hoe is deze Zeeuwse boer in dit pikante avontuur beland? Bart doet zijn verhaal.

6 uur geleden
'Kabinet slaat plank mis bij versterking van regionale en lokale journalistiek'

THOLEN/DEN HAAG - In een recente brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) de cruciale rol benadrukt die regionale en lokale journalistiek speelt in het versterken van de band tussen burgers en het democratisch draagvlak in Nederland. 

8 uur geleden
Nieuwe woonwijk in Stavenisse met 32 'betaalbare' woningen in Poststraat-Zuid

STAVENISSE - Een stuk landbouwgrond aan de Poststraat in Stavenisse moet plek maken voor 32 nieuwe woningen. Dat staat in het bestemmingsplan dat gisteren positief is ontvangen door de gemeenteraad. De eerste werkzaamheden van deze woonwijk moeten binnen enkele maanden beginnen.

10 uur geleden
Sint Philipsland krijgt groen licht voor groter bedrijventerrein

SINT PHILIPSLAND - De provincie ging eerst niet akkoord met de plannen van de gemeente Tholen voor het uitbreiden van het bedrijventerrein in Sint Philipsland. De natuur zou te veel lijden, was het oordeel. Tholen heeft de plannen herzien en de aangepaste plannen zijn nu wel naar de zin van de provincie.

13 uur geleden
Thoolse Lieke (16) stunt met goud op Europees kampioenschap in Italië

THOLEN - De 16-jarige Lieke Spaans uit Tholen is onlangs Europees kampioen geworden op het onderdeel cattle sorting, beter bekend als runderwerk. Bij deze wedstrijd moet de ruiter zo snel mogelijk één koe uit een kudde van tien koeien halen. Lieke wist de snelste tijd neer te zetten en versloeg daarmee de Italiaanse en Franse topfavorieten tijdens het Europees kampioenschap in Italië.

1 dag geleden