Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-wethouder wordt voorzitter Ramsjburg

Oud-wethouder wordt voorzitter Ramsjburg

MIDDELBURG – Oud-wethouder en raadslid van de gemeente Veere, Jaap Melse, is sinds juli voorzitter van kringloopwinkel Ramsjburg in Middelburg. Ze deden een beroep op hem wat het voorzitterschap betreft en hij kan er, naar eigen zeggen, zijn ei in kwijt. Ook het goede doel, de Zending Gereformeerde Gemeenten, sprak hem aan.

Honderd procent van de opbrengst van de kringloopwinkel gaat naar projecten van de zending in verschillende landen. “Mijn steentje bijdragen geeft me een kick,” zegt Melse. “God heeft de aarde aan de mens toevertrouwd. Als rentmeester zorgen we voor onze schepping. Daar past duurzaamheid en hergebruik van spullen prima in.”
De politicus zit als voorzitter beslist niet in een ivoren toren, maar heeft stage gelopen op de verschillende afdelingen van Ramsjburg. “Ik heb onder meer in het magazijn gewerkt, waar Jannie van de Woestijne de scepter zwaait. Het is ongelooflijk wat er dagelijks aan spullen wordt binnengebracht. Niet alleen door kerkelijke mensen, maar door iedereen. We zijn wel selectief: alles moet schoon en heel zijn. Geen vieze matrassen of beschadigde spullen, want we zijn geen milieustraat. Elektrische apparaten kijken we eerst na, ook ontruimen we woningen en halen we meubels op met onze vrachtauto. Er wordt echt keihard gewerkt!”

Habbekrats
Ramsjburg is op dinsdag, woensdag en vrijdag open en op de eerste zaterdagochtend van de maand. Er zijn tien verantwoordelijken die de leiding hebben over verschillende afdelingen, elk met een eigen specialiteit, en meer dan tachtig vrijwilligers. “Samen doen ze het werk. Ik heb de meeste mensen gesproken en het is mooi om te horen dat ze het over ‘mijn winkel’ hebben. Het is ook een heel sociaal gebeuren. Mensen komen hier voor spullen en een praatje. Als vrijwilliger haal je er zelf ook kracht uit. Dat heb ik zelf ook.” Over de vraag naar de leeftijd van de vrijwilligers moet Melse even nadenken. “Het is geen bejaardenbestand, maar de groep is wel wat ouder.” Hij vertelt dat meubels en kleding het meeste opbrengen. “Per dag hebben we gemiddeld 350 betalende klanten. Nu ook veel studenten die voor een habbekrats een bureau of meubels kopen.”

Jubileum
Begin juni bestond Ramsjburg tien jaar. Het bestuur wil nog wel iets aan dit jubileum doen. “Het begon in Grijpskerke als opslagplaats voor de zendingsmarkt. Toen de eigenaar van de schuren in 2011 overleed verhuisde de opslag naar de Oude Veerseweg in Middelburg, naar een loods van 300 vierkante meter en een portacabin. Al snel werd dat te klein en kon in 2016 een naburige loods gehuurd worden en was een verkoopoppervlakte beschikbaar van 1000 vierkante meter en 300 vierkante meter magazijn. De verdiepingsvloer leverde ook nog 300 vierkante meter extra ruimte op.” Jaap Melse is ontzettend trots op alle vrijwilligers, het goede werk dat wordt verricht en de sfeer. “Vóór corona kwamen er minder bezoekers. Onze omzet groeit gestaag.” Tot en met vandaag is de zomerkleding voor de helft afgeprijsd. Vanaf vrijdag hangt de winterkleding in de winkel.

Meer uit Middelburg

Drukte in Middelburg voor ‘Wie is de Mol?’

MIDDELBURG - Het was druk op het Koorkerkplein in Middelburg, op zaterdagmiddag 26 november. Middelburgers en andere Zeeuwen waren massaal op zoek naar aanwijzingen over de deelnemers aan het nieuwe seizoen van het televisieprogramma ‘Wie is de Mol?‘

6 uur geleden
Gemeente Veere meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland

DOMBURG - De gemeente Veere in Zeeland is de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) samen met de HogeNood-app. Vorig jaar ging de plek nog naar Druten in Gelderland.

7 uur geleden
Tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet in Museum Veere

VEERE - Museum Veere opent op 2 december de tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet, fabuleus aquarelliste. De kleine expositie is een postume hommage aan deze kunstenares, die meer dan dertig jaar in Veere heeft gewoond en gewerkt.

8 uur geleden
Tribute to Woodstock Middelburg brengt 6000 euro op voor goed doel

MIDDELBURG - Tribute to Woodstock Middelburg, het benefietfestival dat op 27 en 28 mei van dit jaar door stichting Home of Jazz and Blues op het abdijplein werd georganiseerd, heeft € 6000,- opgebracht voor TeamUp, een project van samenwerkende hulporganisaties dat kinderen van vluchtelingen over de hele wereld steunt. 

9 uur geleden
Wens uit de wensboom in Serooskerke komt uit

SEROOSKERKE - De wens van een inwoner uit Serooskerke is in vervulling gegaan. Dankzij giften en donaties kan er op korte termijn een duofiets aangeschaft worden. Op 25 november 2022 overhandigde wethouder Tuk van de gemeente Veere een cheque ter waarde van €14.480,- aan Platform Welzijn Serooskerke.

10 uur geleden
Gewonden bij aanrijding tussen scooter en fietser in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een ongeluk op de Oude Vlissingseweg in Middelburg zijn zaterdagmiddag twee personen gewond geraakt. Er werd een traumateam opgeroepen, maar dit is niet meer ingezet.Tussen de kruisingen Johan Hieronimus Huijssenstraat en Pieter Duvelaer van Campenstraat kwamen rond 16.15 uur een fietser en een scooterrijder met elkaar in botsing. De beide betrokkenen raakten gewond. Er werden twee ambulanceteams en een traumahelikopter opgeroepen, maar de komst van het traumateam werd geannuleerd.De ambulancemedewerkers hebben zich over de gewonden ontfermd. Vanwege het ongeluk is de weg tijdelijk afgesloten. De scooterbestuurder is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Omvangrijke fotocollectie Den Beer Poortugael overgedragen aan Zeeuws Archief

MIDDELBURG – De omvangrijke fotocollectie van jonkheer Leonard den Beer Poortugael is overgedragen aan het Zeeuws Archief. De Veerenaar overleed in 2017 en liet tienduizenden afbeeldingen na. “Het beschikbaar stellen wordt een grote uitdaging, een meerjarenproject.”

1 dag geleden