Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-wethouder wordt voorzitter Ramsjburg

Oud-wethouder wordt voorzitter Ramsjburg

MIDDELBURG – Oud-wethouder en raadslid van de gemeente Veere, Jaap Melse, is sinds juli voorzitter van kringloopwinkel Ramsjburg in Middelburg. Ze deden een beroep op hem wat het voorzitterschap betreft en hij kan er, naar eigen zeggen, zijn ei in kwijt. Ook het goede doel, de Zending Gereformeerde Gemeenten, sprak hem aan.

Honderd procent van de opbrengst van de kringloopwinkel gaat naar projecten van de zending in verschillende landen. “Mijn steentje bijdragen geeft me een kick,” zegt Melse. “God heeft de aarde aan de mens toevertrouwd. Als rentmeester zorgen we voor onze schepping. Daar past duurzaamheid en hergebruik van spullen prima in.”
De politicus zit als voorzitter beslist niet in een ivoren toren, maar heeft stage gelopen op de verschillende afdelingen van Ramsjburg. “Ik heb onder meer in het magazijn gewerkt, waar Jannie van de Woestijne de scepter zwaait. Het is ongelooflijk wat er dagelijks aan spullen wordt binnengebracht. Niet alleen door kerkelijke mensen, maar door iedereen. We zijn wel selectief: alles moet schoon en heel zijn. Geen vieze matrassen of beschadigde spullen, want we zijn geen milieustraat. Elektrische apparaten kijken we eerst na, ook ontruimen we woningen en halen we meubels op met onze vrachtauto. Er wordt echt keihard gewerkt!”

Habbekrats
Ramsjburg is op dinsdag, woensdag en vrijdag open en op de eerste zaterdagochtend van de maand. Er zijn tien verantwoordelijken die de leiding hebben over verschillende afdelingen, elk met een eigen specialiteit, en meer dan tachtig vrijwilligers. “Samen doen ze het werk. Ik heb de meeste mensen gesproken en het is mooi om te horen dat ze het over ‘mijn winkel’ hebben. Het is ook een heel sociaal gebeuren. Mensen komen hier voor spullen en een praatje. Als vrijwilliger haal je er zelf ook kracht uit. Dat heb ik zelf ook.” Over de vraag naar de leeftijd van de vrijwilligers moet Melse even nadenken. “Het is geen bejaardenbestand, maar de groep is wel wat ouder.” Hij vertelt dat meubels en kleding het meeste opbrengen. “Per dag hebben we gemiddeld 350 betalende klanten. Nu ook veel studenten die voor een habbekrats een bureau of meubels kopen.”

Jubileum
Begin juni bestond Ramsjburg tien jaar. Het bestuur wil nog wel iets aan dit jubileum doen. “Het begon in Grijpskerke als opslagplaats voor de zendingsmarkt. Toen de eigenaar van de schuren in 2011 overleed verhuisde de opslag naar de Oude Veerseweg in Middelburg, naar een loods van 300 vierkante meter en een portacabin. Al snel werd dat te klein en kon in 2016 een naburige loods gehuurd worden en was een verkoopoppervlakte beschikbaar van 1000 vierkante meter en 300 vierkante meter magazijn. De verdiepingsvloer leverde ook nog 300 vierkante meter extra ruimte op.” Jaap Melse is ontzettend trots op alle vrijwilligers, het goede werk dat wordt verricht en de sfeer. “Vóór corona kwamen er minder bezoekers. Onze omzet groeit gestaag.” Tot en met vandaag is de zomerkleding voor de helft afgeprijsd. Vanaf vrijdag hangt de winterkleding in de winkel.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

2 uur geleden
Interview Annejet van der Zijl in Grote Kerk Veere

VEERE - In de eerste editie van Literair Gesprek in de Grote Kerk gaat journalist Jan van Damme in gesprek met auteur Annejet van der Zijl over haar nieuwe historische roman Fortuna’s kinderen. De avond vindt plaats op vrijdag 29 oktober om 20.00 uur. Tickets (€ 15,-) zijn te koop in De Drvkkery en via de websites van De Drvkkery en de Grote Kerk Veere.

3 uur geleden
Nieuw elan voor NS-Station Middelburg?

MIDDELBURG - Er zijn een paar van die gebouwen in Middelburg, die een beetje van iedereen zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n gebouw. Mensen vinden er iets van. Ze vinden vooral dat er iets aan moet gebeuren. Er is een hele waslijst aan problemen en aandachtspunten, van wateroverlast in de voetgangerstunnel tot de verpaupering van het gebouw zelf.

4 uur geleden
VVD Middelburg kiest Wilfried Boonman als lijsttrekker

MIDDELBURG - Wilfried Boonman wordt de lijsttrekker voor de Middelburgse VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Dat hebben de leden van de VVD Middelburg tijdens de ledenvergadering besloten.

4 uur geleden
Fietsster gewond bij ongeval in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een ongeval in Middelburg is vanmorgen een fietsster gewond geraakt. Het slachtoffer kwam vermoedelijk in botsing met een automobilist.

1 dag geleden
Carillon Veere luidt de Nacht van de Nacht in

VEERE - Op zaterdagavond 30 oktober klinkt het nummer ‘Mag het licht uit’ van De Dijk vanaf het carillon op het stadhuis aan de Markt in Veere. De gemeente Veere doet mee aan de landelijke actie waarbij beiaardiers uit het land tegelijkertijd de Nacht van de Nacht inluiden.

1 dag geleden
Hele ochtend geen treinverkeer tussen Middelburg en Vlissingen

MIDDELBURG - Tussen Middelburg en Vlissingen rijden er geen treinen door een aanrijding. De vertraging is een uur. Volgens NS duurt het oponthoud tot zeker 12.00 uur.

1 dag geleden