Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud Vossemeerse Elly (79) viel in handen van een internet-oplichter

Oud Vossemeerse Elly (79) viel in handen van een internet-oplichter

OUD VOSSEMEER - Elly van Driel (79) uit Oud Vossemeer werd het slachtoffer van een scammer. Een internetoplichter die doorgaans eenzame vrouwen online benadert om ze later op een listige manier geld afhandig te maken. Elly had nooit verwacht dat zij, als nuchtere Zeeuwse, hieraan ten prooi zou vallen. Dat dit toch gebeurde, deed haar besluiten een roman te schrijven om zo andere voor deze praktijken te waarschuwen.

Elly werd in 1942 geboren in Oud Vossemeer. Ze is een reisfanaat. “Als het enigszins kan, dan reis ik de hele wereld rond. Na de dood van mijn man in 2014 doe ik dat alleen. Het voordeel daarvan is dat ik dan alle dingen kan doen die ik graag wil doen en geen rekening hoef te houden met anderen”, zo begint ze haar indrukwekkende verhaal. Haar rondreis van vier maanden door Zuid Amerika werd onverwacht aanleiding voor het schrijven van een boek. “De eerste twee weken reisde mijn dochter, met wie ik een hele sterke band heb, met me mee. Dat waren heerlijke dagen. Toen zij vertrok, ging ik naar Paraguay. Dat was duidelijk veel minder spectaculair dan Argentinië. Ik was een beetje triest en kreeg op enig moment een vriendschapsverzoek van een zogenaamde Engelsman. Normaal gooide ik die verzoeken weg. Voor zoiets ben ik eigenlijk veel te nuchter maar nu vond ik het wel leuk en zo is het begonnen.”

Gezond verstand

Ze had nooit verwacht ten prooi te vallen aan dergelijke oplichters. “Ik ben zo nuchter als aan kalf, zeg ik altijd maar hier heb ik me toch laten meeslepen. Ik wilde het niet, maar het gebeurde wel. Eigenlijk schaamde ik me daar best een beetje voor, maar aan de andere kant was ik ook trots dat ik toch stand had gehouden en nooit geld heb overgemaakt. Mijn gezond verstand won het dan toch weer van mijn gevoelens. Ik hoopte vaak dat het bij mij geen fake was. Heel raar hoe een mens dan reageert. Het verlangen naar een arm om je heen is dan toch schijnbaar erg groot.”

Avances

Elly ontdekte dat er best veel meisjes/vrouwen dergelijke verzoeken kregen en er ook een behoorlijk aantal was die op die avances ingingen. Dit in combinatie met de aanmoediging vanuit haar omgeving besloot ze een waargebeurde roman te schrijven over haar ervaring. “Ik had natuurlijk alle chats en e-mails van de scammer bewaard dus het was niet zo moeilijk om daar een goed lopend verhaal over te maken”, legt ze uit. Ook over de titel was ze zo uit: “Ik denk dat 99% van alle mails begon met: Hello honey, are you there? Die keuze had ik dus zo gemaakt.”

FBI

Hoewel Elly het moeilijk vond om zichzelf bloot te geven in het boek, besloot ze zichzelf niet te sparen. Ze wil namelijk voorkomen dat andere vrouwen slachtoffer worden en dus moest ze naar eigen zeggen met de billen bloot. “Als je zo’n verzoek krijgt? Direct in de prullenbak gooien! Begin er niet aan... niet denken dat deze man die je dus niet kent wel oké is. Als je er eenmaal mee aan het corresponderen, bent hebben ze je in je macht. Dat heb ik wel van de man van de FBI geleerd. Het is een soort hypnose waar ze je dan in kunnen brengen. Het zijn allemaal Yahoo-boys en dat gaat echt heel ver.”

Opvallend veel mannen

Het boek van Elly is in eerste instantie bedoeld voor vrouwen van 35 jaar en ouder. “Ik heb het weliswaar niet geschreven voor mannen, maar ook die zitten natuurlijk met hetzelfde probleem en krijgen diverse verzoeken en dan vaak van dames uit het Oostblok. Mijn boek is zaterdag in première gegaan en opvallend veel mannen hebben het intussen gelezen en positief gereageerd. Dat had ik niet verwacht.” Voor haarzelf was het schrijven van het boek ook wel een vorm van verwerking: “Ik dacht dat ik het allemaal wel had verwerkt maar tijdens het schrijven, heb ik sommige dingen weer intensief beleefd en heb ik het beter een plekje kunnen geven. Ik kijk nu terug op een vakantie met leuke en minder leuke kanten.” De volgende reis staat dan ook al op de planning: “Ik kijk ernaar uit weer te mogen gaan reizen. Voorlopig staat Kenia en Zanzibar op het programma en ik hoop daar in september naartoe te kunnen. Ik roep al zolang ik het me kan heugen: ik word 100 en dat zou ik ook graag bereiken. Tenminste als ik zo gezond blijf als ik nu ben.” 

Meer uit Tholen

Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

10 uur geleden
Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

14 uur geleden
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: 'Het was gewoon op'

POORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”

16 uur geleden
Door rekenfout moet Tholen 95.130 euro extra betalen aan VRZ

THOLEN - Door een rekenfout in de boekhouding van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet Tholen bijna een ton extra betalen aan de organisatie. De fout werd ontdekt tijdens de opstelling van de begroting van VRZ voor het jaar 2024. Andere Zeeuwse gemeenten moeten ook bijbetalen of krijgen juist geld terug.

20 uur geleden
Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

1 dag geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

1 dag geleden
Explosie veroorzaakt schade bij woning aan het Slachtveld in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan het Slachtveld in Tholen is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie ontstaan. Als gevolg van de ontploffing heeft de woning schade opgelopen. De politie doet momenteel onderzoek naar het incident.

1 dag geleden