Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-topman Strukton en Centric moet ex meer betalen in smaadzaak

Oud-topman Strukton en Centric moet ex meer betalen in smaadzaak

ARNHEM (ANP) - Miljonair en zakenman Gerard Sanderink is zijn ex meer geld verschuldigd wegens herhaaldelijke beschuldigingen aan haar adres. De rechtbank wees haar ook in hoger beroep de dwangsommen toe die de voormalige topman van bouwbedrijf Strukton en IT-onderneming Centric moet betalen wegens smaad. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden was het daarnaast ook eens met de verhoging van de totale dwangsom, omdat de smaad na een eerder vonnis doorging.

Sanderink en zijn ex Brigitte van Egten, de voormalig directeur van zijn zonnepanelenbedrijf, liggen al jaren met elkaar overhoop. Sanderink beschuldigde Van Egten ervan informatie te hebben doorgespeeld naar de AIVD, wat vervolgens zou hebben geleid tot een inval bij bouwbedrijf Strukton. Ook betichtte hij zijn voormalige partner van fraude.

Van Egten vond dat dit smaad was en eiste daarop rectificatie. In het geval van de AIVD-beschuldiging ging de rechter daarin mee en veroordeelde Sanderink tot het betalen van een dwangsom. Daarbij werd het Sanderink verboden opnieuw de beschuldigingen te uiten over praten met de inlichtingendiensten.

Ook in hoger beroep stelt het hof nu vast dat er sprake was van smaad, dus blijft de dwangsom staan. Die is bovendien hoger geworden doordat de beschuldigingen doorgingen. Ook moet Sanderink een rectificatie plaatsen over fraudebeschuldigingen. Als hij nog een onterechte beschuldiging over Van Egten verspreidt, kan de schadevergoeding oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Per dag dat Sanderink in de fout gaat met zijn beschuldigingen moet hij 100.000 euro betalen, tot een maximum van 5 miljoen euro.

Eerder deze week deed het hof al uitspraak in een beroepszaak over een ontslagvergoeding voor Van Egten. Die werd daardoor verhoogd tot 100.000 euro, in plaats van de eerder toegewezen 48.000 euro.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Beleggers nemen geen risico en wachten op kwartaalcijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers namen maandag geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan. Maar de stemming op de Europese aandelenbeurzen was op de eerste handelsdag van de week nog duidelijk terughoudend.

15 minuten geleden
BoekenVoordeel vraagt faillissement aan vanwege coronacrisis

ALMERE (ANP) - Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

36 minuten geleden
Stapje terug op Wall Street na records voor Dow en S&P 500

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag wat lager geopend, nadat de toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 vrijdag nog nieuwe recordstanden bereikten. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen, met resultaten van de grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo op woensdag.

2 uur geleden
Maaltijdbezorgingstak Uber breekt record in maart

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Als de opbrengst het hele jaar zo groot zou zijn ,zou Uber voor 52 miljard dollar aan maaltijden bezorgen, een kleine 44 miljard euro. De vraag naar maaltijdbezorging blijft hoger dan de hoeveelheid beschikbare bezorgers aankunnen.

3 uur geleden
Vakbonden waarschuwen voor langere chauffeursstakingen

UTRECHT (ANP) - Honderden chauffeurs hebben maandag op vier locaties in Nederland gestaakt voor een betere cao. Bovendien hebben nog meer chauffeurs het werk neergelegd, al hebben de vakbonden nog geen duidelijk beeld hoeveel dat er zijn. "We hopen dat de werkgevers inzien dat het serieus is", aldus CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel. Als er geen beweging van de werkgevers komt, komen er meer en langere acties, zegt zijn FNV-collega Willem Dijkhuizen. "Dan gaat Nederland er wel iets van merken."

4 uur geleden
China wil dat Ant Group financiële houdstermaatschappij wordt

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft de grote betalingsdienstverlener Ant Group opgedragen een financiële houdstermaatschappij (holding) te worden. Daardoor wordt Ant Group meer gereguleerd als een bank, met veel strikter toezicht van de overheid.

4 uur geleden
EU-importheffingen op aluminium uit China tegen dumping

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie legt importheffingen op gewalst aluminium uit China op. Brussel wil zo de dumping van goedkoop Chinees aluminium op de Europese markt tegengaan en Europese aluminiumproducenten beschermen.

5 uur geleden