Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-topman Google: pauze in ontwikkeling AI voordeel voor China

Oud-topman Google: pauze in ontwikkeling AI voordeel voor China

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Een tijdelijke pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) zou alleen maar een voordeel opleveren voor concurrenten in China. Dat heeft voormalig Google-topman Eric Schmidt gezegd nu er wereldwijd een oproep rondgaat om juist zo'n pauze in te lassen.

In een interview in de Australian Financial Review erkent Schmidt dat er legitieme zorgen zijn over de snelheid van het onderzoek naar AI, maar dat het juist aan technologiebedrijven is om samen met een soort normen te komen om deze zorgen weg te nemen. Schmidt zei daarbij dat hij geen voorstander is van een pauze van zes maanden, zoals voorgesteld in een door vele duizenden mensen ondertekende brief die momenteel rondgaat. "Waar ik voor ben, is om iedereen zo snel mogelijk bij elkaar te krijgen om te bespreken wat de juiste vangrails zijn", aldus Schmidt.

De oproep voor een pauze komt van het Future of Life Institute, een instelling die zich bezighoudt met de risico’s van nieuwe technologieën en het voorkomen van rampen die daardoor veroorzaakt kunnen worden. Achter de organisatie zitten onder anderen Skype-oprichter Jaan Tallinn en Tesla-baas Elon Musk. Zij hebben de brief ook ondertekend, net als onderzoekers van veel Nederlandse universiteiten.

De ondertekenaars vragen aan ontwikkelaars van AI-systemen om zes maanden lang geen programma's te bouwen die krachtiger zijn dan GPT 4. Dat is de nieuwste versie van het taalmodel van OpenAI, dat ver gevorderd is met de ontwikkeling van generatieve AI. Daarbij creëren modellen voor kunstmatige intelligentie na eenvoudige aanwijzingen zelf complete teksten of beelden, bijvoorbeeld met de chatbot ChatGPT.

Meer uit Financieel

Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Nederlandse radiozenders en andere aanbieders van audio hadden in 2022 en 2023 ook recordbedragen aan reclames verkocht.

2 uur geleden
Prijs aan de pomp daalt iets, olieprijs veert weer wat op

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

3 uur geleden
Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop. De meeste instellingen verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05 tot 0,10 procentpunt. Dat is de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

3 uur geleden
Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

OMAHA (ANP) - De bekende belegger Warren Buffett ziet "veel kansen" in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financieel persbureau Bloomberg maandag.

4 uur geleden
FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

4 uur geleden
Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

5 uur geleden
Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen. De Houthi's hebben inmiddels gedreigd ook schepen in de Middellandse Zee aan te vallen als vergelding voor de Israëlische aanvallen in Gaza.

5 uur geleden