
Oud-topman ASML: Europa kan techachterstand met VS verkleinen
AMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
Hij vindt dat Europa vanwege de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand aankondigde voor veel handelspartners, meer moet inzetten op bedrijven en sectoren waarvan andere landen afhankelijk kunnen zijn, zoals AI. "Ik hoor soms dat we de trein gemist hebben. Natuurlijk klopt dat niet. Er ligt nog zo veel te winnen." Hij benadrukt dat Europa sterke bedrijven, mooie universiteiten en heel veel kennis en creativiteit heeft.
Wennink werkte decennialang bij ASML, dat zijn hoofdkwartier in het Noord-Brabantse Veldhoven heeft. Hij vertrok vorig jaar april bij de chipmachinemaker. In zijn laatste maanden als topman uitte Wennink kritiek op de Nederlandse politiek, die te weinig oog zou hebben voor het vestigingsklimaat voor strategisch belangrijke techbedrijven. Momenteel is hij voorzitter van de raad van commissarissen bij Heineken en commissaris bij industrieconcern VDL.
Importheffingen
Trump heeft hogere importheffingen voor onder meer de EU tijdelijk verlaagd naar 10 procent om ruimte te bieden voor onderhandelingen. Wennink gelooft dat de chipmachines van ASML snel een uitzondering zullen krijgen als de heffing op Europese goederen weer wordt verhoogd. "Amerika mag doen wat het wil, het kan geen eigen chipindustrie opbouwen zonder die machines van ASML."
Een maand geleden riepen vijftig prominenten, onder wie Wennink, op om een nationale investerings- en innovatiebank op te richten. Wennink herhaalde dit pleidooi zaterdag. "Een investeringsbank in Nederland kan makkelijk 15 miljard euro ophalen door obligaties uit te geven met staatsgarantie", stelt hij.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
16 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
17 uur geleden