Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-presidenten eren overleden Democraat John Lewis (80)

Oud-presidenten eren overleden Democraat John Lewis (80)

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Prominente Amerikaanse politici brengen eerbetoon aan de overleden politicus John Lewis (80). De prominente Democraat, die sinds 1987 lid van het Huis van Afgevaardigden was, zette zich decennialang in voor de burgerrechten van minderheden in de Verenigde Staten. Onder meer de oud-presidenten Barack Obama en Jimmy Carter prijzen hem daarom. Het Witte Huis noemt Lewis in een reactie "een icoon van de burgerrechten" met een "blijvende nalatenschap".

Volgens Obama "hield Lewis zo veel van dit land dat hij zijn leven en zijn bloed op het spel heeft gezet" om het te verbeteren. Obama noemt het "toepasselijk" dat hij onlangs nog samen met Lewis deelnam aan een online bijeenkomst van jonge activisten uit de Black Lives Matter-beweging. Dat was de laatste gelegenheid waarbij Obama en Lewis beiden een rol speelden.

Wat Carter betreft heeft Lewis "een onuitwisbaar stempel op de geschiedenis gedrukt door zijn inspanningen om de natie rechtvaardiger te maken". De volksvertegenwoordiger deinsde nooit terug voor wat hij "goede problemen" noemde, memoreert Carter. Met die term omschreef Lewis vaak de confrontaties die nodig waren om de Amerikaanse democratie te verbeteren en discriminatie tegen te gaan. Daarvoor is het land hem veel dank verschuldigd, vindt Carter. "Alles dat hij deed, deed hij uit liefde."

Pionier

Ook Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, is lovend over Lewis. McConnell noemt hem een pionier op het gebied van mensenrechten die "zijn leven op het spel zette om tegen racisme te vechten".

John Lewis werd in de jaren 60 actief in de burgerrechtenbeweging, aan de zijde van Martin Luther King. Afgelopen december meldde hij al dat hij ernstig ziek was. In 2011 kreeg Lewis uit handen van president Barack Obama de hoogste Amerikaanse onderscheiding die een burger kan krijgen, de Presidential Medal of Freedom.

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemt haar overleden partijgenoot "een van de grootste helden uit de Amerikaanse geschiedenis".

Meer uit Buitenland

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

31 minuten geleden
Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

1 uur geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

4 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

6 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

6 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

7 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

7 uur geleden