Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oud-presidenten eren overleden Democraat John Lewis (80)

Oud-presidenten eren overleden Democraat John Lewis (80)

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Prominente Amerikaanse politici brengen eerbetoon aan de overleden politicus John Lewis (80). De prominente Democraat, die sinds 1987 lid van het Huis van Afgevaardigden was, zette zich decennialang in voor de burgerrechten van minderheden in de Verenigde Staten. Onder meer de oud-presidenten Barack Obama en Jimmy Carter prijzen hem daarom. Het Witte Huis noemt Lewis in een reactie "een icoon van de burgerrechten" met een "blijvende nalatenschap".

Volgens Obama "hield Lewis zo veel van dit land dat hij zijn leven en zijn bloed op het spel heeft gezet" om het te verbeteren. Obama noemt het "toepasselijk" dat hij onlangs nog samen met Lewis deelnam aan een online bijeenkomst van jonge activisten uit de Black Lives Matter-beweging. Dat was de laatste gelegenheid waarbij Obama en Lewis beiden een rol speelden.

Wat Carter betreft heeft Lewis "een onuitwisbaar stempel op de geschiedenis gedrukt door zijn inspanningen om de natie rechtvaardiger te maken". De volksvertegenwoordiger deinsde nooit terug voor wat hij "goede problemen" noemde, memoreert Carter. Met die term omschreef Lewis vaak de confrontaties die nodig waren om de Amerikaanse democratie te verbeteren en discriminatie tegen te gaan. Daarvoor is het land hem veel dank verschuldigd, vindt Carter. "Alles dat hij deed, deed hij uit liefde."

Pionier

Ook Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, is lovend over Lewis. McConnell noemt hem een pionier op het gebied van mensenrechten die "zijn leven op het spel zette om tegen racisme te vechten".

John Lewis werd in de jaren 60 actief in de burgerrechtenbeweging, aan de zijde van Martin Luther King. Afgelopen december meldde hij al dat hij ernstig ziek was. In 2011 kreeg Lewis uit handen van president Barack Obama de hoogste Amerikaanse onderscheiding die een burger kan krijgen, de Presidential Medal of Freedom.

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemt haar overleden partijgenoot "een van de grootste helden uit de Amerikaanse geschiedenis".

Meer uit Buitenland

Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

15 minuten geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

1 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

1 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

2 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

4 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

5 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

6 uur geleden