
Oud-directeur Groningse versterkingsoperatie: geen dictaten Shell
DEN HAAG (ANP) - De voormalige verantwoordelijke voor de versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied Jan Emmo Hut ontkent dat Shell dicteerde wat zijn medewerkers moesten doen, om schadevergoedingen zo laag mogelijk te houden. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn verhoor door de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.
Het Centrum Veilig Wonen (CVW) bestond tussen 2014 en 2019 en verwerkte schademeldingen van aardbevingen in Groningen. Hut was daar tot in 2018 een directeur. Zijn instantie nam bij oprichting de verantwoordelijkheid voor de afhandeling van de schade over van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) - de uitbater van het Groningenveld - die zo op afstand moest worden geplaatst. In 2015 werd het centrum ook verantwoordelijk voor de versterkingsoperatie. Het CVW kreeg veel kritiek over hoe langzaam dit verliep.
De suggestie dat juristen van Shell - voor de helft eigenaar van de NAM - de gang van zaken bij het CVW volledig dicteerden, wijst Hut resoluut van de hand. "Absolute onzin", reageert hij op een citaat van deze strekking van een in 2018 verschenen artikel, waarin ook staat dat zijn centrum schadevergoedingen moest minimaliseren en verdiensten maximaliseren van Shell.
Zwijgplicht
Medewerkers van het CVW kregen volgens Hut ook geen zwijgplicht opgelegd van de NAM, zoals Jacques Wallage van de Dialoogtafel zei in een eerder verhoor. Werknemers hadden volgens de oud-directeur alleen een geheimhoudingsclausule in hun contact met het doel om vertrouwelijke persoonsgegevens te beschermen.
De NAM had wel degelijk invloed, komt naar voren uit het verhaal van Hut. De Nationaal Coördinator Groningen gaf de opdrachten en daarmee ging het CVW naar de NAM, maar die was volgens Hut alleen bereid om op te draaien voor kosten die direct te maken hadden met aardbevingen. Over de bouw van een speeltuintje werd bijvoorbeeld gediscussieerd.
Winst
Tijdens het verhoor kwam ook voorbij dat het CVW miljoenen euro's winst maakte. Hut vindt de kritiek daarop onterecht omdat zijn organisatie was opgericht als een commercieel bedrijf, waarvan vooraf was bepaald dat het winst mocht uitkeren, op een manier die gangbaar was in de sector.
De opdracht van de versterkingsoperatie van duizenden huizen was volgens Hut welhaast onmogelijk door de vele eisen die werden gesteld. Ook verzandde het CVW in discussies over bijvoorbeeld bestemmingsplannen en werden bouwnormen meerdere keren tussentijds aangepast.
Meer uit Politiek
HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet mogelijkheden om de PAS-melders op Texel een natuurvergunning te geven. Al ruim een jaar doet de provincie een proef om voor de elf 'illegaal' werkende boeren op het eiland een oplossing te vinden. Door per gebied maatwerk toe te passen, denkt Noord-Holland dat vergunningverlening mogelijk is.
6 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
3 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geleden