Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Otten peinst nog na benoeming tot lid Tweede Kamer

Otten peinst nog na benoeming tot lid Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad heeft Henk Otten officieel tot lid van de Tweede Kamer benoemd. Maar de senator denkt voorlopig nog even na over wat hij gaat doen. "Het is een ingewikkelde puzzel."

Otten werd vrijdag door de Kiesraad benoemd en heeft 28 dagen de tijd om een beslissing te nemen. Hij kan de plek van Theo Hiddema innemen, die de fractie van Forum voor Democratie eind vorige maand verliet.

Het hangt van meerdere factoren af, zegt Otten. Bijvoorbeeld of zich nog meer ontevreden volksvertegenwoordigers van Forum bij zijn fractie in de Eerste Kamer aansluiten. Het gaat om het "totaalpakket, om maximale invloed".

Intensief contact

Hij heeft naar eigen zeggen "intensief contact" met (ex-)volksvertegenwoordigers van Forum in de provincie en in de senaat. FVD in de Eerste Kamer is uiteengevallen. Van een aantal senatoren is nog onduidelijk wat ze gaan doen.

Otten is een van de oprichters van FVD. Hij was vorig jaar lijsttrekker voor de partij bij de Eerste Kamerverkiezingen, maar splitste zich een paar maanden later af na ruzie met Thierry Baudet. Twee andere ontevreden senatoren van FVD sloten zich bij hem aan.

Ledenraadpleging

FVD implodeerde de afgelopen weken. Er was ruzie over rechts-extremistische en antisemitische uitlatingen in de jongerenclub JFVD en ook van Baudet zelf. Er was een grote uitstroom van volksvertegenwoordigers en kandidaat-Tweede Kamerleden.

Na een omstreden ledenraadpleging deze week staat Baudet inmiddels weer aan het roer van Forum. Dat was aanleiding voor de FVD-delegatie in het Europees Parlement om te breken met de partij. Ook FVD'ers in de Provinciale Staten beraden zich nu op hun toekomst.

Meer uit Politiek

Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

1 uur geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

2 uur geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

1 dag geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 dag geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

1 dag geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

1 dag geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

1 dag geleden