Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkest Rotterdam breekt met Gergiev, festival van de baan

Orkest Rotterdam breekt met Gergiev, festival van de baan

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bestuur van Rotterdam Philharmonic Festivals willen niet meer werken met de Russische dirigent Valeri Gergiev, omdat hij geen afstand neemt van de inval in Oekraïne. Daarmee komt een einde aan een intense samenwerking van tientallen jaren. Het Gergiev Festival in september zal ook niet doorgaan. Rotterdam Philharmonic Festivals is de organisator van dit festival.

"Gisteravond is er contact met Gergiev geweest en in dit gesprek is de kloof onoverbrugbaar gebleken", aldus een wooordvoerster.

De organisaties lieten vrijdag al weten "met ontzetting" kennis te hebben genomen van de Russische inval in Oekraïne en een duidelijk signaal hiertegen van Gergiev (68) te verwachten. Nam hij niet op korte termijn afstand, dan kwam hij in Rotterdam niet meer op de bok, zo klonk het. Ook orkesten, producenten en zalen in andere landen worstelden inmiddels al met de dirigent, die banden zou onderhouden met Poetin, of zegden al samenwerkingen op.

Eredirigent

Directeur George Wiegel van Het Rotterdams Phil zei dat er altijd "in muzikaal opzicht tot grote tevredenheid" met Gergiev is gewerkt, maar de inval in Oekraïne is de twee organisaties "te heftig" om twijfel te laten bestaan over het standpunt erover van Gergiev.

De Rotterdamse relaties met Gergiev zijn lang. Het Gergiev Festival werd eind vorige eeuw in het leven geroepen door de in regio Ossetië geboren Gergiev zelf, toen hij chef-dirigent was van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In november 1988 leidde Gergiev voor het eerst vier concerten bij het Rotterdams Phil in de Doelen, waarop hij al snel vaste gastdirigent werd en in 1995 chef. Dat bleef hij tot 2008. In de tussentijd bracht hij het orkest tot grote bloei en kreeg hij enkele onderscheidingen. Hij werd benoemd tot eredirigent.

Vriendschap met Poetin

Het Münchner Philharmoniker orkest heeft de Russische chef-dirigent Valeri Gergiev ook dinsdag ontslagen vanwege zijn vriendschap met Poetin en omdat hij weigerde afstand te nemen van de Russische inval in Oekraïne. De Rus had een ultimatum gekregen om zich voor maandagavond uit te spreken tegen de Russische agressie in Oekraïne, maar liet niks horen.

Gergiev kwam in 2014 ook al in opspraak, toen hij samen met andere kunstenaars een petitie ondertekende voor de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland. Toch werd hij in 2015 aangesteld in München als chef-dirigent.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden