Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt op in Kruiningen

Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt op in Kruiningen

KRUININGEN - Het jubileumjaar voor vijftig jaar gemeente Reimerswaal - in 2020 - is voorbij, maar de gemeente wil haar inwoners toch nog gelegenheid geven om een feestje te vieren. Op vrijdagavond 29 oktober verzorgt het Orkest Koninklijke Luchtmacht daarom een concert in de Reimerswaalhal in Kruiningen.

Door het coronavirus konden vorig jaar feestelijkheden voor het vijftigjarig bestaan van Reimerswaal niet doorgaan. Ook de vijftigjarige gemeente Kapelle zag dit jubileumjaar in het water vallen. “Omdat het een karig jubileumjaar was, willen we onze inwoners graag nog dit concert aanbieden”, vertelt de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg. “We weten dat er in de gemeente veel liefhebbers van het Orkest Koninklijke Luchtmacht wonen, want het orkest treedt hier wel vaker op en daar is altijd veel belangstelling voor.”

Slagveld

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht viert zelf ook een feestje, want het gezelschap bestaat zeventig jaar. ‘Kort na de Tweede Wereldoorlog werd een muziekkorps opgericht waarvan de leden oorlogsvrijwilligers waren’, staat op de website van het orkest. ‘Door de vele werkzaamheden kreeg dit vrijwilligerskorps in 1950 de ministeriële goedkeuring om een groter beroepsorkest te worden. Al in 1955 prees Het Vrije Volk de vooruitstrevendheid van het orkest die past bij “het modernste wapen: de luchtmacht”.’

Sinds de jaren ‘90 profileert het gezelschap zich als orkest voor lichte muziek. ‘Van 1995 tot 2008 boekte het orkest grote publiekssuccessen met theatertours door het hele land. Voor het eerst verzorgde een militair orkest spectaculaire theaterproducties.’ Door het succes van haar modernere repertoire voegden de musici steeds meer populaire liedjes en improvisaties toe aan de programmering. Inmiddels is het orkest uitgegroeid tot een formatie voor pop, jazz en fusion met 48 conservatoriumgeschoolde musici in uniform. ‘Daar waar in het verleden de muziek het verschil maakte op het slagveld, worden wij en onze muziek tegenwoordig anders ingezet. We staan midden in de samenleving. Met onze muziek vertellen wij het verhaal van de luchtmacht/Defensie en verbinden onze wereld met de wereld buiten onze vliegbases. Maar tradities die ons ceremonieel verbinden met de Krijgsmacht behoren ook tot ons DNA.’ Na meerdere naamsveranderingen heet het gezelschap sinds ruim een jaar Orkest Koninklijke Luchtmacht. Voor de samenwerkingen zoekt het orkest tegenwoordig naar populaire artiesten. In Kruiningen treedt het gezelschap op met zanger/acteur Martin van der Starre, bekend van musicals.

Heeft wethouder Verburg met een carrière bij de Luchtmacht en jarenlange ervaring in de muziek zelf ook in het Orkest Koninklijke Luchtmacht gespeeld? “Haha, daarvoor was ik helaas niet goed genoeg”, zegt Verburg, die slagwerker is bij muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert. “Het lijkt me wel een mooi bestaan. Die muzikanten gaan de hele wereld over.”

Het concert op 29 oktober begint om 20.00 uur en een kaartje kost 2,50 euro. Kaartjes zijn te koop bij bakkerij de Gangmaker en het gemeentehuis in Kruiningen, in Waarde bij Sandrina van Iwaarden; tel. 0113-502804 of [email protected], in Hansweert en Rilland bij supermarkt Spar, in Krabbendijke bij bakkerij ‘t Zand en in Yerseke bij supermarkt Albert Heijn. Reserveren kan ook via [email protected] of bel 140113 (ophalen en betalen vóór 23 oktober in het gemeentehuis). Bij de ingang van de sporthal wordt het coronatoegangsbewijs gecontroleerd. Kijk voor meer informatie op www.orkestklu.nl en
www.reimerswaal.nl.

Meer uit Reimerswaal

Rubriek Albert Kort: 'Armoede'

Nog niet zo lang geleden leefde een groot deel van de Zuid-Bevelandse bevolking in diepe armoede. Bestaanszekerheid was slechts voor een enkeling weggelegd. De meeste mensen waren al blij dat ze iedere dag genoeg te eten hadden. Vaak alleen brood of aardappelen. Honger lag altijd op de loer en toen er rond 1850 een aardappelmisoogst was, kwamen er zelfs mensen om van de honger! 

16 uur geleden
Regen kan pret niet drukken in Hansweert tijdens Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - In Hansweert was het zaterdag genieten tijdens het Winterfestijn op het plein. Oliebollen, warme chocolademelk, glühwein, snert, broodjes rookworst, foodtrucks en een overdekte schaatsbaan, alle ingrediënten voor een gezellige dag waren aanwezig op het plein voor dorpshuis Kaj Munk. 

20 uur geleden
Rook in Waarde: Heftruck vat vlam in boerenschuur aan Middenweg

WAARDE - In een boerenschuur aan de Middenweg te Waarde stond vanochtend vroeg een heftruck in brand. Daardoor ontstond er veel rook. De brandweer bluste de brand.

1 dag geleden
Answest is zaterdag op z'n best met Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - Stichting Answest op z'n best houdt zaterdag (9 december) een nieuwe editie van het Winterfestijn op het plein. Op het dorpsplein is het tussen 12.00 en 23.00 uur beregezellig tijdens allerlei activiteiten.

2 dagen geleden
Orgelconcert in Johanneskerk Kruiningen in sfeer van advent en kerst

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdagavond (9 december) een orgelconcert plaats in de sfeer van advent en kerst.

2 dagen geleden
Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

3 dagen geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

3 dagen geleden