
Orkaan Beryl opgeschaald naar categorie 5
MIAMI (ANP/RTR/AFP) - Orkaan Beryl is opgeschaald naar de vijfde categorie, de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Beryl raast momenteel door het Caribische gebied en zorgt voor overlast op meerdere eilanden.
De orkaan bevindt zich rond 08.00 uur Nederlandse tijd op zo'n 1245 kilometer ten zuidoosten van Jamaica en heeft een snelheid van 260 kilometer per uur. Het NHC waarschuwt dat de intensiteit van Beryl nog steeds toeneemt en later deze week levensgevaarlijk kan zijn voor Jamaica. Volgens experts is het zo vroeg in het orkaanseizoen uitzonderlijk dat een orkaan zo krachtig is.
Het eiland Carriacou van Grenada werd maandag vol getroffen door Beryl, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Het oog van de orkaan kwam daar in de vroege ochtend aan land. "Binnen een half uur werd Carriacou met de grond gelijkgemaakt", zei premier Dickon Mitchell tijdens een persconferentie. Hij zei dat er geen doden zijn gemeld, maar kon niet uitsluiten dat iemand is omgekomen. Inwoners worden opgeroepen binnen te blijven, omdat het gevaar nog niet is geweken.
Overstromingen
De nabijgelegen eilanden, waaronder Saint Vincent en de Grenadines, kregen volgens het NHC eveneens te maken met "catastrofale winden en levensbedreigende stormvloeden". Barbados heeft te maken met harde wind en veel regen, maar de overlast valt volgens de autoriteiten mee. Het lijkt erop dat Barbados "de dans heeft ontsprongen", zei minister Wilfred Abrahams (Binnenlandse Zaken en Informatie). Er zijn meldingen van overstromingen.
Waar bij een orkaan van de vierde categorie volgens de beschrijving van het NHC solide gebouwde huizen waarschijnlijk alleen hun dak verliezen en schade oplopen aan buitenmuren, zal bij een orkaan van de vijfde categorie "een hoog percentage" van alle huizen worden vernietigd. In beide gevallen zullen de meeste bomen en elektriciteitsmasten op het pad van de orkaan omvallen en zo buurten isoleren. Ook geldt bij beide categorieën de waarschuwing dat het weken tot maanden kan duren voordat de elektriciteitsvoorziening hersteld kan worden en dat gebieden weken tot maanden onbewoonbaar kunnen zijn.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden