Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Organisatie beschouwt kleinere Uitmarkt als succes

Organisatie beschouwt kleinere Uitmarkt als succes

AMSTERDAM (ANP) - De Uitmarkt vond dit jaar in aangepaste en kleinere vorm plaats dan eerder, maar de organisatie beschouwt de 'tussenvariant' als een succes. Bij de traditionele opening van het culturele seizoen in het centrum van Amsterdam lag de focus na twee magere coronajaren op het herstel van de culturele sector. De organisatie schat het aantal bezoekers op 75.000.

Dat zijn er fors minder dan in de jaren voor de pandemie. In 2019 trok de Uitmarkt 450.000 bezoekers, in 2018 waren dat er 400.000. Het is de bedoeling dat de Uitmarkt de komende jaren weer groots gevierd kan worden, maar voor deze editie moest de organisatie werken met "financiële en personele uitdagingen". Evengoed was directeur Geerte Udo "enorm blij" met de opkomst. Alle locaties waren goed bezet en bij het 'klapstoelcabaret' moesten er steeds stoeltjes bijgezet worden.

Omdat de sector het de afgelopen twee jaar zwaar heeft gehad en de kaartverkoop nog niet op het oude niveau is, wilde de Uitmarkt dit jaar mensen inspireren en aanzetten tot het kopen van kaartjes. De actie 'Reserveer nu je stoel, dan zit je straks vooraan!' moest mensen stimuleren om alvast wat langer van tevoren kaarten te reserveren. Mensen konden dit weekend bij het openingsconcert van Willeke Alberti hun eigen stoel meenemen om die vooraan te zetten.

QR-codes

Bij de Cultuurtuin, vervanger van de informatiemarkt, konden mensen via QR-code's kortingen krijgen op verschillende voorstellingen en tentoonstellingen. Volgens de organisatie van de Uitmarkt was dit een "duurzame en minder arbeidsintensieve manier" om informatie over het cultuuraanbod bij de bezoekers te krijgen. Hoewel de reacties op de Cultuurtuin "overwegend positief" waren, misten sommige mensen de oude informatiemarkt en de interactie met makers. Dat neemt de Uitmarkt mee als "belangrijk aandachtspunt" voor de toekomst van het evenement.

Voor de Uitmarkt van volgend jaar wil Udo in ieder geval dat de informatie- en boekenmarkt weer terugkomt en ze hoopt dat er meer interactie tussen het publiek en makers en artiesten mogelijk is. De komende tijd gaat Udo in gesprek met de culturele sector over hoe de Uitmarkt er de komende jaren uit moet zien.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

5 uur geleden
Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

6 uur geleden
Kamer vraagt advies RvS om nieuwe formatiechaos te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.

6 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

6 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

6 uur geleden
Kamer dwingt kabinet alsnog tot noodplan bij hoge energienota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.

6 uur geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

7 uur geleden