Organisatie beschouwt kleinere Uitmarkt als succes
AMSTERDAM (ANP) - De Uitmarkt vond dit jaar in aangepaste en kleinere vorm plaats dan eerder, maar de organisatie beschouwt de 'tussenvariant' als een succes. Bij de traditionele opening van het culturele seizoen in het centrum van Amsterdam lag de focus na twee magere coronajaren op het herstel van de culturele sector. De organisatie schat het aantal bezoekers op 75.000.
Dat zijn er fors minder dan in de jaren voor de pandemie. In 2019 trok de Uitmarkt 450.000 bezoekers, in 2018 waren dat er 400.000. Het is de bedoeling dat de Uitmarkt de komende jaren weer groots gevierd kan worden, maar voor deze editie moest de organisatie werken met "financiële en personele uitdagingen". Evengoed was directeur Geerte Udo "enorm blij" met de opkomst. Alle locaties waren goed bezet en bij het 'klapstoelcabaret' moesten er steeds stoeltjes bijgezet worden.
Omdat de sector het de afgelopen twee jaar zwaar heeft gehad en de kaartverkoop nog niet op het oude niveau is, wilde de Uitmarkt dit jaar mensen inspireren en aanzetten tot het kopen van kaartjes. De actie 'Reserveer nu je stoel, dan zit je straks vooraan!' moest mensen stimuleren om alvast wat langer van tevoren kaarten te reserveren. Mensen konden dit weekend bij het openingsconcert van Willeke Alberti hun eigen stoel meenemen om die vooraan te zetten.
QR-codes
Bij de Cultuurtuin, vervanger van de informatiemarkt, konden mensen via QR-code's kortingen krijgen op verschillende voorstellingen en tentoonstellingen. Volgens de organisatie van de Uitmarkt was dit een "duurzame en minder arbeidsintensieve manier" om informatie over het cultuuraanbod bij de bezoekers te krijgen. Hoewel de reacties op de Cultuurtuin "overwegend positief" waren, misten sommige mensen de oude informatiemarkt en de interactie met makers. Dat neemt de Uitmarkt mee als "belangrijk aandachtspunt" voor de toekomst van het evenement.
Voor de Uitmarkt van volgend jaar wil Udo in ieder geval dat de informatie- en boekenmarkt weer terugkomt en ze hoopt dat er meer interactie tussen het publiek en makers en artiesten mogelijk is. De komende tijd gaat Udo in gesprek met de culturele sector over hoe de Uitmarkt er de komende jaren uit moet zien.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Op veel plaatsen in Nederland is donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het westelijk deel van Nederland hangt bewolking. Ook daar kan het geomagnetische verschijnsel te zien zijn, maar dan tussen de wolkenvelden door.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het percentage middelbare scholieren dat is geslaagd voor hun examen is gestegen naar ruim 91 procent in 2023-2024, tegen een kleine 90 procent een schooljaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) op basis van de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - "Het is een grote eer hier voor u te staan als uw burgemeester." Dat waren de eerste woorden van Carola Schouten in de Rotterdamse raadszaal, kort na haar installatie als de opvolger van Ahmed Aboutaleb als eerste burger van de stad.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In de overvolle raadszaal van het Rotterdamse stadhuis is Carola Schouten donderdagmiddag geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Ze volgt Ahmed Aboutaleb op die van januari 2009 tot begin deze maand de eerste burger van Rotterdam was.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt een woordvoerder van de korpsleiding donderdag. Bij de hack zijn de contactgegevens van tienduizenden politiemedewerkers buitgemaakt, soms gaat het ook om privégegevens. Woensdag werd bekend dat het mogelijk ook om foto's of afbeeldingen gaat die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, wel zou dit maar bij een deel van de medewerkers het geval zijn.
6 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De gemeente Enschede trekt zich terug uit de organisatie van de landelijke start van de jaarlijkse VN-campagne voor vrouwenrechten in de Overijsselse plaats. De gemeente meldt "onvoldoende basis" te zien om nog "een goede bijeenkomst te organiseren" met de VN-organisatie UN Women na de "situatie zoals die afgelopen week is ontstaan". De twee zouden het niet eens zijn over de aanwezigheid van PVV-staatssecretarissen Vicky Maeijer en Ingrid Coenradie.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) moet voor 1 januari een besluit nemen over de aanvraag van de NAM om gas te mogen winnen onder de Waddenzee bij het Friese Ternaard. Dat oordeelde de Raad van State (RvS) donderdag en om de uitspraak kracht bij te zetten legde de raad een hogere dwangsom op.
7 uur geleden