Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ordina en beleidsvergadering Federal Reserve centraal op Damrak

Ordina en beleidsvergadering Federal Reserve centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Ordina. De ICT-dienstverlener heeft overeenstemming bereikt met zijn Franse branchegenoot Sopra Steria over een overname. Dat bedrijf biedt 5,75 euro per aandeel Ordina, exclusief dividend. Het bod waardeert Ordina op zo'n 518 miljoen euro. De partijen verwachten de deal in het vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. Na de overname zal Ordina van de Amsterdamse beurs verdwijnen.

Het bod van Sopra Steria biedt een overnamepremie van 36 procent ten opzichte van de slotkoers van Ordina op 14 maart. Een dag later schoot de aandelenkoers van Ordina namelijk al omhoog nadat het bedrijf liet weten gesprekken te voeren met een aantal niet nader genoemde partijen over een mogelijke overname. De twee grootste aandeelhouders van Ordina, die samen een belang hebben van ongeveer 26 procent, steunen de overname.

Daarnaast letten beleggers vooral op de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Nu de rust in de bankensector enigszins is teruggekeerd na de overname van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse door UBS, zijn beleggers benieuwd of de recente onrust in de sector van invloed zal zijn op het rentebesluit van de Fed. Daarbij wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder sterk zal verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren.

Azië

In afwachting van het Fed-besluit, dat woensdag bekend wordt gemaakt, lijkt de AEX-index op Beursplein 5 licht hoger te openen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten veerden dinsdag op na de verliesbeurt een dag eerder. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,9 procent in de plus en de beurs in Shanghai won 0,6 procent. In Tokio hadden beleggers een vrije dag.

Techinvesteerder Prosus zal mogelijk profiteren van een koerswinst van Tencent, waarin het een groot belang heeft. Het Chinese internet- en gamebedrijf won dik 2 procent in Hongkong nadat de Chinese autoriteiten opnieuw goedkeuring hebben gegeven aan een aantal nieuwe videogames. Het strenge beleid dat Beijing voert om gameverslaving bij jongeren te voorkomen lijkt daarmee wat te versoepelen.

De Europese beurzen wisten maandag uiteindelijk hoger te sluiten na forse openingsverliezen. De AEX klom 0,9 procent tot 729,05 punten. Op Wall Streeet eindigde de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 32.244,58 punten. De euro was 1,0705 dollar waard, tegen 1,0695 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 66,87 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 73,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duits postorderbedrijf Otto meldt voor tweede jaar op rij verlies

HAMBURG (ANP/DPA) - Het Duitse retailconcern Otto Group heeft voor het tweede jaar op rij verlies geleden. Het in Hamburg gevestigde concern leed in het gebroken boekjaar 2023-2024 een verlies van 426 miljoen euro, na een verlies van 413 miljoen euro een jaar eerder.

19 minuten geleden
Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting door algoritme

SEATTLE (ANP) - Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme managers en werknemers.

50 minuten geleden
Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

1 uur geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

1 uur geleden
Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

1 uur geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

1 uur geleden
Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

FRANKFURT (ANP/DPA) - De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

2 uur geleden