Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orde volgens president Kazachstan hersteld, 3000 mensen opgepakt

Orde volgens president Kazachstan hersteld, 3000 mensen opgepakt

ALMATY (ANP/RTR) - De orde in Kazachstan zou volgens de president van het land, Kassym-Jomart Tokajev, weer zijn hersteld. De Kazachse staatstelevisie meldde vrijdag (lokale tijd) dat er in de grootste stad van het land, Almaty, in de afgelopen dagen meer dan 3000 mensen zijn opgepakt. Zeker 18 politieagenten en leden van de nationale garde zouden bij protesten om het leven zijn gekomen, 748 anderen raakten gewond.

Volgens de officiële cijfers zijn 26 "gewapende criminelen" door de autoriteiten om het leven gebracht. Donderdag meldde een woordvoerder van de politie al dat "tientallen aanvallers werden geëlimineerd" nadat actievoerders probeerden overheidsgebouwen binnen te gaan.

President Tokajev zal het land vrijdag toespreken, nadat het donderdag hulp kreeg van het door Rusland geleide militaire bondgenootschap (CSTO), dat zo'n 2500 "vredestroepen" naar het Centraal-Aziatische land stuurde.

Politieke orde

De protesten in Kazachstan braken uit nadat de prijs voor lpg begin dit jaar verdubbeld werd. Tokajev heeft dat teruggedraaid maar de demonstraties gingen door en richtten zich ook steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.

Moskou ziet de onrust in Kazachstan als een "van buitenaf geïnspireerde poging om de veiligheid en integriteit te ondermijnen", luidde een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredestroepen hebben het recht wapens te gebruiken als zij worden aangevallen door "gewapende bendes", stelde het secretariaat van het CSTO.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

1 uur geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

4 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

6 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

7 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

8 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

8 uur geleden