
Orbán: veto tegen EU-begroting vanwege 'chantage' over migratie
BOEDAPEST/LJUBLJANA (ANP) - Hongarije heeft tegen de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds gestemd omdat het vreesde voor politieke "chantage" over migratie. Dat zei premier Viktor Orbán, die de vrees uitsprak dat landen die zich verzetten tegen de komst van migranten straks financieel gestraft kunnen worden.
Naast Hongarije stemde maandag ook Polen tegen de voorstellen. Daar staat in dat lidstaten minder geld uit Brussel kunnen krijgen als ze de regels van de rechtsstaat schenden. Polen en Hongarije liggen op dat vlak al langer onder vuur van andere landen.
De rechts-nationalistische Orbán houdt vol dat zijn regering het beschermen van de rechtsstaat wel degelijk belangrijk vindt. Het huidige politieke conflict draait volgens hem om migratie. "Degenen die hun grenzen beschermen en hun landen beschermen tegen immigratie, kan in Brussel worden verweten dat ze de rechtsstaat niet respecteren", zei hij volgens staatspersbureau MTI.
Compromis
Orbán kan doorgaans ook rekenen op de steun van buurlanden Tsjechië en Slowakije, maar die denken er ditmaal anders over. Dat geldt wel voor Slovenië, een andere buur, al deed dat land niet mee met de blokkade van begroting en herstelfonds. Wel dringt premier Janez Janša aan op een compromis waarbij "ieder EU-land aan boord blijft". In een bloemrijke brief aan de Europese leiders onderschrijft de verklaard bewonderaar van de Amerikaanse president Donald Trump de meeste argumenten van Orbán, maar hij trekt nog niet diens ultieme conclusie. Al waarschuwt Janša zijn collega's wel dat, als die zijn advies in de wind slaan, "het slechts wachten is tot het volgende schip het konvooi verlaat".
De ministers van Europese Zaken van vrijwel alle andere EU-landen praatten dinsdag op hun Hongaarse en Poolse collega's in om hun verzet op te geven. Eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting) stelde alles in het werk om hen gerust te stellen dat de rechtstaatvoorwaarden niet tegen Boedapest en Warschau zijn gericht, maar "objectief en niet ideologisch" zijn. Hongarije en Polen gaven echter geen krimp, al sloeg de Poolse minister wel een wat verzoenender toon aan.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
36 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.
37 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.
48 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.
1 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.
1 uur geledenDOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.
1 uur geledenTARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.
2 uur geleden