Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Orbán: veto tegen EU-begroting vanwege 'chantage' over migratie

Orbán: veto tegen EU-begroting vanwege 'chantage' over migratie

BOEDAPEST/LJUBLJANA (ANP) - Hongarije heeft tegen de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds gestemd omdat het vreesde voor politieke "chantage" over migratie. Dat zei premier Viktor Orbán, die de vrees uitsprak dat landen die zich verzetten tegen de komst van migranten straks financieel gestraft kunnen worden.

Naast Hongarije stemde maandag ook Polen tegen de voorstellen. Daar staat in dat lidstaten minder geld uit Brussel kunnen krijgen als ze de regels van de rechtsstaat schenden. Polen en Hongarije liggen op dat vlak al langer onder vuur van andere landen.

De rechts-nationalistische Orbán houdt vol dat zijn regering het beschermen van de rechtsstaat wel degelijk belangrijk vindt. Het huidige politieke conflict draait volgens hem om migratie. "Degenen die hun grenzen beschermen en hun landen beschermen tegen immigratie, kan in Brussel worden verweten dat ze de rechtsstaat niet respecteren", zei hij volgens staatspersbureau MTI.

Compromis

Orbán kan doorgaans ook rekenen op de steun van buurlanden Tsjechië en Slowakije, maar die denken er ditmaal anders over. Dat geldt wel voor Slovenië, een andere buur, al deed dat land niet mee met de blokkade van begroting en herstelfonds. Wel dringt premier Janez Janša aan op een compromis waarbij "ieder EU-land aan boord blijft". In een bloemrijke brief aan de Europese leiders onderschrijft de verklaard bewonderaar van de Amerikaanse president Donald Trump de meeste argumenten van Orbán, maar hij trekt nog niet diens ultieme conclusie. Al waarschuwt Janša zijn collega's wel dat, als die zijn advies in de wind slaan, "het slechts wachten is tot het volgende schip het konvooi verlaat".

De ministers van Europese Zaken van vrijwel alle andere EU-landen praatten dinsdag op hun Hongaarse en Poolse collega's in om hun verzet op te geven. Eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting) stelde alles in het werk om hen gerust te stellen dat de rechtstaatvoorwaarden niet tegen Boedapest en Warschau zijn gericht, maar "objectief en niet ideologisch" zijn. Hongarije en Polen gaven echter geen krimp, al sloeg de Poolse minister wel een wat verzoenender toon aan.

Meer uit Buitenland

Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

13 minuten geleden
Adviseur: Azerbeidzjan geeft Armeense strijders mogelijk amnestie

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan overweegt amnestie voor Armeense strijders in Nagorno-Karabach die de wapens neerleggen, zegt presidentieel adviseur Hikmet Hajiyev. Toch zouden sommige separatisten in de bevochten enclave hebben gezegd dat ze niet zullen stoppen met hun opstand.

49 minuten geleden
Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

4 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

7 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

12 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

12 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

12 uur geleden