Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oranje weet maandagavond hoe route naar WK in Qatar eruit ziet

Oranje weet maandagavond hoe route naar WK in Qatar eruit ziet

ZÜRICH (ANP) - Het Nederlands elftal weet maandagavond na een sobere loting in Zürich welke hindernissen het op weg naar het WK van 2022 in Qatar moet nemen. Vanwege het coronavirus reist bondscoach Frank de Boer net als zijn 54 collega's van andere Europese teams niet naar Zwitserland om te kijken welke opponenten uit de koker komen. Rafael van der Vaart is wel van de partij. Hij assisteert net als de Italiaan Daniele De Rossi bij de loting.

Oranje is een van de groepshoofden tijdens de loting voor het WK-kwalificatietoernooi voor Europese landenteams, net als België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken en Duitsland. Die ploegen ontlopen elkaar in de poule. Dat kan een groot voordeel zijn omdat het WK van 2022 slechts plaats heeft voor dertien Europese teams. Alleen de tien groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks, de tien nummers 2 strijden in de play-offs met twee landen uit de Nations League om drie resterende tickets.

Het is van groot belang om groepswinnaar te worden, omdat een tweede plaats allerminst zekerheid biedt. Oranje wordt tijdens de loting, aanvang 18.00 uur, gekoppeld aan een landenploeg uit pot 2, pot 3, pot 4, pot 5 en mogelijk pot 6. Spanje, België, Italië en Frankrijk komen in een poule van vijf terecht omdat ze volgend jaar oktober nog om de winst van de tweede editie van de Nations League spelen.

Beperkingen

De sobere loting heeft ook beperkingen. Armenië en Azerbeidzjan komen niet in één poule, vanwege politieke spanningen. Gibraltar en Spanje, Kosovo en Bosnië en Herzegovina, Kosovo en Servië, Kosovo en Rusland en Oekraïne en Rusland ontlopen elkaar ook. Het kan extreem koud zijn in Wit-Rusland, Estland, Faeröer, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Rusland. Om te voorkomen dat er veel duels niet doorgaan kunnen maximaal twee van deze landen in een poule terecht komen. De FIFA houdt ook rekening met lange reisafstanden. Vooral IJsland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Israël liggen voor veel teams niet op de route.

Het WK-kwalificatietoernooi voor Europese landen begint eind maart met twee speelronden. De laatste groepswedstrijden worden volgend jaar van 14 tot en met 16 november afgewerkt. Op 29 maart 2022 is bekend welke drie landenteams zich via de play-offs hebben geplaatst. Het WK in Qatar start op 21 november 2022 en de finale staat voor 18 december uitgeschreven. De mondiale eindstrijd krijgt 32 deelnemers en telt slechts 28 speeldagen.

Potindeling loting WK-kwalificatie voor Europa:

Pot 1: België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken, Duitsland en Nederland.

Pot 2: Zwitserland, Wales, Polen, Zweden, Oostenrijk, Oekraïne, Servië, Turkije, Slowakije en Roemenië.

Pot 3: Rusland, Hongarije, Ierland, Tsjechië, Noorwegen, Noord-Ierland, IJsland, Schotland, Griekenland en Finland.

Pot 4: Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië, Bulgarije, Israël, Wit-Rusland, Georgië en Luxemburg.

Pot 5: Armenië, Cyprus, Faeröer, Azerbeidzjan, Estland, Kosovo, Kazachstan, Litouwen, Letland en Andorra.

Pot 6: Malta, Moldavië, Liechtenstein, Gibraltar en San Marino.

Meer uit Voetbal

Vitesse - NEC zonder uitsupporters door zorgen om veiligheid

ARNHEM (ANP) - De derby tussen Vitesse en NEC wordt op zondag 7 april zonder uitsupporters gespeeld. Op verzoek van de Arnhemse club heeft de lokale driehoek (politie, gemeente en justitie) dit besluit genomen, omdat er zorgen waren over het kunnen waarborgen van de veiligheid, meldt Vitesse. De zorgen over de veiligheid hebben te maken met de huidige situatie van de nummer 17 van de Eredivisie.

52 minuten geleden
Heracles meerdere maanden zonder verdediger Bultman

ALMELO (ANP) - Stijn Bultman kan de komende maanden niet in actie komen voor Heracles Almelo. De 19-jarige verdediger heeft tijdens een training van Oranje onder 19 een zware knieblessure opgelopen.

1 uur geleden
Voetbalsters PSG bereiken halve finales Champions League

PARIJS (ANP) - De voetbalsters van Paris Saint-Germain hebben de halve finales van de Champions League bereikt. De club uit Parijs won met 3-0 van het Zweedse BK Häcken, nadat de Franse voetbalsters de eerste wedstrijd ook al met 2-1 hadden gewonnen.

12 uur geleden
Coach voetbalsters Leicester ontslagen na 'overtreding gedragscode'

LEICESTER (ANP/RTR) - Voetbalclub Leicester City heeft vrouwencoach Willie Kirk ontslagen. De club, waarvoor de Nederlandse keepster Lize Kop uitkomt, meldt dat Kirk de 'gedragscode' heeft overtreden. Britse media melden dat er een intern onderzoek liep vanwege een vermeende relatie van de coach met een speelster van de club.

13 uur geleden
Voetbalsters Barcelona opnieuw naar laatste vier Champions League

BARCELONA (ANP) - De voetbalsters van FC Barcelona hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Spaanse titelverdediger, met Oranje-international Esmee Brugts in de basis, kende niet al te veel problemen met het Noorse SK Brann. Na de 2-1-zege in de uitwedstrijd werd het in het eigen Estadi Johan Cruyff 3-1.

14 uur geleden
AZ-aanvoerster Van Lunteren gaat nog een jaar door

ALKMAAR (ANP) - Desiree van Lunteren voetbalt ook volgend seizoen voor AZ. De Alkmaarse eredivisionist heeft het contract van de 31-jarige aanvoerster met een jaar verlengd.

15 uur geleden
Reservedoelman Alblas van Excelsior stopt door knieblessure

ROTTERDAM (ANP) - Excelsior-keeper Norbert Alblas beëindigt na dit seizoen zijn carrière. De 29-jarige reservedoelman van de Rotterdammers liep vorige week tijdens de training een kruisbandblessure op, de derde in zijn loopbaan. Alblas besloot daarna te stoppen en zich te gaan richten op een trainersloopbaan.

18 uur geleden