Opvang Ter Apel overvol: 20 mensen sliepen in tent, 130 op stoel
TER APEL (ANP) - Twintig asielzoekers hebben de nacht van maandag op dinsdag doorgebracht in tenten, die het Rode Kruis maandag opzette op het terrein van de centrale aanmeldlocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Daarnaast moesten 130 mensen in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op een stoel slapen.
De centrale aanmeldlocatie heeft opvangplekken voor maximaal 2000 vluchtelingen. Er is al maanden regelmatig te weinig plaats voor alle asielzoekers die een beroep doen op opvang. In de nacht van maandag op dinsdag zijn nog eens 160 vluchtelingen naar een nachtopvang gebracht, 65 mensen hebben geslapen in een sporthal en 95 vluchtelingen zijn naar een tent in Stadskanaal gebracht.
In totaal waren er maandagavond bijna 500 asielzoekers voor wie geen reguliere plaats was. Een woordvoerster van het COA verwacht dinsdagavond weer problemen, aangezien het COA uit ervaring weet dat zich op dinsdag rond de tweehonderd nieuwe asielzoekers melden in Ter Apel. "We moeten elke dag opnieuw puzzelen. Het probleem wordt alleen maar groter, omdat er geen doorstroming is", zegt zij.
Dinsdag moet besloten worden of de tenten van het Rode Kruis langer zullen blijven staan op het terrein van het COA. Probleem is dat er een bestuursovereenkomst is gesloten, waarin is afgesproken dat het COA niet meer dan 2000 vluchtelingen zal opvangen in Ter Apel. Dat aantal wordt nu steeds weer overschreden. De gemeente Westerwolde heeft nog niet gereageerd op de opbouw van de tenten.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen verwachten woensdag een nieuw voorstel te kunnen doen over de onderwijsbezuinigingen aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen, meldde Geert Wilders na een overleg met de partijleiders van VVD, NSC en BBB. "Maar ik ga u niet zeggen wat daar in staat, dat is niet onderhandelen", aldus de PVV-leider. De coalitie zet nog "de puntjes op de i" van het voorstel en legt dit daarna voor aan het verbond van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met een plan komen om alle leerlingen van groep 8 dezelfde doorstroomtoets te laten maken, vindt een Kamermeerderheid. Nu kunnen basisscholen nog kiezen uit zes toetsen en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) noemde het vorige week bij een debat "geen optie" om terug te gaan naar één. Ze benadrukte dat op verzoek van het onderwijsveld en de Tweede Kamer zelf doorstroomtoetsen van verschillende aanbieders zijn.
7 uur geleden