Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opvang maximaal 1100 asielzoekers op cruiseschip in Vlissingen is nabij

Opvang maximaal 1100 asielzoekers op cruiseschip in Vlissingen is nabij

VLISSINGEN - Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders wil meewerken aan het zes maanden lang opvangen van maximaal 1100 asielzoekers op een cruiseschip in de buitenhaven in Vlissingen. Het college is bevoegd om dit besluit te nemen. Tijdens de raadsvergadering donderdag kunnen gemeenteraadsleden hun wensen en bedenkingen over dit plan kenbaar maken. Hierna nemen b&w, op dinsdag 12 juli, een definitief besluit. 

‘De ondernemers in de buitenhaven zijn dinsdag geïnformeerd’, staat in een raadsinformatiebrief over de noodopvang van de gemeente Vlissingen. ‘Na het definitieve besluit organiseren we in juli een inloopavond voor inwoners.’

Voorwaarden

Om de druk op asielzoekerscentra, met name die in Ter Apel, te ontlasten, vroeg de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Vlissingen, als een van de zes gemeenten met een zeehaven, of ze vluchtelingen wil opvangen op een cruiseschip. Een tijdelijke noodmaatregel is het afmeren van twee cruiseschepen in zeehavens, is in de brief te lezen. ‘De gemeente Velsen is al akkoord.’

Voordat Vlissingen toestemt, heeft ze het ministerie voorwaarden gesteld en een onderzoeksteam opgericht. ‘Daarbij is de afweging gemaakt of de gemeenteraad in staat moet worden gesteld wensen en bedenkingen in te dienen. Gezien de onduidelijkheid van het verzoek plus de tot nu toe geruisloos verlopen opvang van asielzoekers in de Marinekazerne meende het college de raad te informeren als een uiteindelijk besluit is genomen.’ Als gevolg van publicaties in de media stelde de gemeenteraad vragen aan b&w. ‘Het college zegde toe aan de raad om een consultatie te doen.’ 

De voorwaarden van Vlissingen gaan onder meer over de veiligheid en druk op de zorg. ‘Op Walcheren is er een groot tekort aan huisartsen. Dit wordt vergroot door de grootschalige opvang van vluchtelingen en asielzoekers in onze regio. De komende maanden neemt de druk op de gezondheidszorg door het toerisme toe. De huisartsenzorg voor de vluchtelingen op het cruiseschip wil het college geregeld zien zonder extra druk op het huidige overbelaste zorgnetwerk.’ Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord. Buiten het schip ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente. ‘Dit aantal vluchtelingen verhoogt de druk op de al te krappe politiesterkte tot een te hoog niveau. Hiervoor moeten oplossingen worden gevonden. In overleg met de politie wil het college een op deze taak toegeruste politiesterkte en de toezegging hiervoor van het ministerie.’ Daarnaast vraagt Vlissingen om de financiën om vier extra boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente) een halfjaar lang extra toezicht te laten houden. 

Het college wil dat het ministerie alle gemeentelijke kosten voor de opvang vergoedt en dat ze minder statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor Nederland, hoeft te huisvesten. ‘De woningmarkt in Vlissingen gaat zwaar gebukt onder de noodzaak om statushouders te huisvesten.’ De vluchtelingenopvang wil het college gecompenseerd zien in een ‘aanzienlijke afname van de verplichting’ om statushouders te huisvesten. 

Verder willen b&w dat er niet alleen mannen op het schip verblijven, maar een diversiteit aan personen wat betreft leeftijd, geslacht en nationaliteit. ‘Gezinnen, maar ook alleenstaande meerderjarigen (man en vrouw) uit alle werelddelen.’ De staatssecretaris heeft volgens b&w per brief laten weten aan de voorwaarden te voldoen. 

Onderwijs

Het cruiseschip, de Silja Europe, kan de maximaal 1100 asielzoekers volwaardig onderdak bieden, staat in de brief. ‘Het schip meert rond 20 augustus af in de buitenhaven. Rond 1 september gaan de asielzoekers aan boord.’ Minderjarige asielzoekers krijgen onderwijs aangeboden. ‘Het schip biedt ruimte om onderwijs te verzorgen.’ 

De buitenhaven is volgens b&w de enige geschikte plek voor zo’n groot schip. Het komt te liggen waar eerder soortgelijke cruiseschepen afmeerden. Ondernemers in de buurt hebben begrip voor de noodopvang, aldus het college. ‘Ondernemers willen meewerken, maar niet hun bedrijf sluiten. We zijn uitgekomen bij het bedrijf dat de middelste steiger in de buitenhaven pacht. Dit bedrijf heeft inmiddels afspraken met het COA gemaakt.’

Meer uit Vlissingen

Grote drugsvangst in haven van Vlissingen

VLISSINGEN - Tijdens een douanecontrole op 15 april werd maar liefst 87 kilo hasj in beslag genomen in de haven van Vlissingen. De drugs werden ontdekt in een partij goederen die op weg was naar Suriname voor export.

3 uur geleden
Komt er gratis openbaar vervoer voor Vlissingse minima?

VLISSINGEN - Tijdens de raadsvergadering van donderdag 18 april is een motie besproken van ChristenUnie, GL, SP en SLF waarin zei pleiten voor gratis openbaar vervoer voor minima. Eerder hebben al vier andere Zeeuwse gemeenten besloten om een gratis dalurenkaart van Connexxion aan minima aan te bieden.

9 uur geleden
Taxichauffeur beroofd en bedreigd met wapen in Vlissingen; politie zoekt getuigen

VLISSINGEN - De politie is op zoek naar getuigen van een beroving van een taxichauffeur donderdagmiddag in Vlissingen.

9 uur geleden
These Wicked Rivers in de Piek

VLISSINGEN - De Britse rockband These Wicked Rivers laat vrijdag 26 april de Piek op z'n grondvesten schudden. Met blues doordrenkte hardrock in de traditie van The Cult, Black Crowes en Rival Sons. These Wicked Rivers, opgericht in 2014, is Derby's aanvulling tot de nieuwe golf van rock-'n-roll die door het Verenigd Koninkrijk raast.

13 uur geleden
Wat is er allemaal te doen op Koningsdag?

VLISSINGEN - Zaterdag 27 april is het Koningsdag. Ook in de gemeente Vlissingen wordt dit volksfeest weer groots gevierd. 

1 dag geleden
Politie is op zoek naar schutter Bloemenlaan

VLISSINGEN - De politie Zeeland is dringend op zoek naar de schutter die op donderdag 1 februari op klaarlichte dag schoten heeft gelost ter hoogte van de Bloemenlaan. De schietpartij volgde op een korte woordenwisseling in het verkeer aan de President Rooseveltlaan. Behalve degene op wie de schutter het had gemunt, had hij buurtbewoners of voorbijgangers kunnen raken.

2 dagen geleden
Eindelijk extra geld voor armste Vlissingers

VLISSINGEN - De Vlissingse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag twee moties aangenomen waarin wordt aangestuurd op extra geld voor de armste Vlissingers. Door de inkomensgrens voor extraatjes naar 120 procent van het sociaal minimum te verhogen komen meer minima in aanmerking voor middelen die bedoeld zijn voor armoedebestrijding. De gemeenteraad heeft de twee moties unaniem aangenomen.

2 dagen geleden