Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oproep prominenten: 'Open de poorten van de cultuur!'

Oproep prominenten: 'Open de poorten van de cultuur!'

DEN HAAG (ANP) - De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open. Zo wordt "maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur". Dat staat in een ingezonden brief in de Volkskrant, ondertekend door een grote groep prominenten onder aanvoering van oud-NS-topman Roger van Boxtel.

Ze vinden het onaanvaardbaar dat de corona-lockdown voor culturele instellingen nog voortduurt, terwijl andere sectoren al wel weer open mogen. "Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven", betogen de ondertekenaars. Ze wijzen erop dat vorige zomer al is aangetoond dat culturele instellingen veilig kunnen werken met bestaande protocollen.

Daarom doen ze de oproep: "Als cultuurliefhebbers roepen wij het kabinet op om niet langer te wachten: open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur!" Onder de 160 ondertekenaars zijn de oud-burgemeesters Jozias van Aartsen en Job Cohen, de journalisten Noraly Beyer en Frits Barend, voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en Schiphol-topman Dick Benschop.

Zuurstof voor de geest

"Cultuur wordt tijdens deze crisis door het kabinet een beetje behandeld als tijdverdrijf, een luxe. Maar kunst is niet die ene voorstelling, of die ene expositie. Een sterke culturele omgeving levert stof tot denken en debat, en biedt geestelijke verrijking en weerbaarheid. Kunst is zuurstof voor de geest", aldus Van Boxtel in een begeleidend interview in de Volkskrant. Hij is bestuurder bij onder meer strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en museum De Fundatie en ziet "het kleine en grote leed" in de kunstwereld.

Toen bij de recente versoepelingen de cultuursector weer niet aan de beurt kwam, klom Van Boxtel in de pen. "Ik ergerde me en ben iedereen in mijn balboekje gaan benaderen." Hij zegt blij te zijn met het brede scala aan ondertekenaars. "Dat illustreert hoe groot het maatschappelijk draagvlak is voor de kunst."

Meer uit Binnenland

Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

1 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

16 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

18 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

20 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

20 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

21 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

22 uur geleden