
Oppositiepartijen vinden NSC 'stempelmachine' van asielwetten
DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden van NSC in het kabinet zijn te makkelijk akkoord gegaan met de asielwetten van migratieminister Marjolein Faber, vinden oppositiepartijen als het CDA en ChristenUnie. Diederik Boomsma verzekerde woensdag in een debat dat zijn partij NSC geen "stempelmachine" is. CDA-leider Henri Bontenbal trekt dat in twijfel. "Ik hoor dat er wel wat gepruttel is geweest, maar uiteindelijk zijn die wetten er gewoon doorheen gekomen."
Daarmee zadelt het kabinet de Tweede Kamer op met een probleem, vindt Bontenbal. Die moet volgens de fractieleider namelijk de wetten aanpassen om deze uitvoerbaar te maken na flinke kritiek van de Raad van State en organisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat wordt een "enorme klus" die veel vertraging oplevert. Eigenlijk had het ministerie van Faber dat moeten doen, vindt hij, want dat beschikt over veel meer mensen.
"Ik had ook gedacht dat bewindspersonen onder andere van NSC er ook in de ministerraad voor waren gaan staan", verwoordde Bontenbal zijn teleurstelling. Hij vermoedt dat de ministerraad de wetten na het kritische advies van de Raad van State vrijwel zonder wijziging heeft goedgekeurd omdat de coalitie wankel is en onder andere NSC klemzit. De partij staat er slecht voor in de peilingen. "Dat moet dan toch pijn doen?", vroeg de CDA'er aan Boomsma.
Teleurgesteld
Ook partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie is teleurgesteld in NSC, "een partij die groot is geworden onder de slogan goed bestuur".
Boomsma verdedigde dat het "niet ongebruikelijk" is dat de Tweede Kamer wetten aanpast en beloofde de bezorgde oppositiepartijen een zorgvuldige behandeling van de wetten. "We gaan geen politiek spelletje spelen. We willen gewoon wetten die werken en daar gaan we op focussen." Bontenbal vindt dat hij de stevige kritiek op de wetten hiermee bagatelliseert. "Het gaat niet om punten en komma's", aldus de CDA'er.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden