
Oppositie wil opheldering over belang Hoekstra in brievenbusfirma
DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) opheldering over het belang dat hij had in een tropische brievenbusfirma. Henk Nijboer van de PvdA liet via Twitter weten dat hij een debat heeft aangevraagd.
Ook voorman Jesse Klaver van GroenLinks wil uitleg van de CDA-leider. "Het is uitermate verontrustend nieuws dat de naam van onze minister van Financiën voorkomt in deze gelekte documenten over brievenbusfirma’s. De onderste steen moet boven. Hij moet komende week nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer."
Zondag kwam door onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico aan het licht dat Hoekstra jarenlang een belang heeft gehad in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. De minister liet zelf op Twitter weten dat hij niet wist dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Ook zei Hoekstra dat hij voor zijn aantreden als minister toenmalig formateur Mark Rutte had geïnformeerd over zijn investering.
Verontwaardiging
De verklaring roept bij Nijboer vragen op. "Hoekstra ontkent het geweten te hebben dat het bedrijf in een belastingparadijs gevestigd was, maar heeft Rutte dan weer wel geïnformeerd. Hoe kan dat? En waarover dan? Ik wil heel precies weten hoe dit zit", twitterde het PvdA-Kamerlid.
Ook Geert Wilders reageerde verontwaardigd. "Hoe voelt dat nou om met je brievenbusfirma in het belastingparadijs de Maagdeneilanden te hebben geïnvesteerd terwijl jaren later de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds op hun geld zitten te wachten?" twitterde de PVV'er.
SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemde het geen verrassing dat de "elite zo opereert". Ze vroeg zich af hoe Hoekstra als minister nog geloofwaardig kan zijn in de aanpak van belastingontwijking.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
4 dagen geleden