Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil opheldering over belang Hoekstra in brievenbusfirma

Oppositie wil opheldering over belang Hoekstra in brievenbusfirma

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) opheldering over het belang dat hij had in een tropische brievenbusfirma. Henk Nijboer van de PvdA liet via Twitter weten dat hij een debat heeft aangevraagd.

Ook voorman Jesse Klaver van GroenLinks wil uitleg van de CDA-leider. "Het is uitermate verontrustend nieuws dat de naam van onze minister van Financiën voorkomt in deze gelekte documenten over brievenbusfirma’s. De onderste steen moet boven. Hij moet komende week nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer."

Zondag kwam door onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico aan het licht dat Hoekstra jarenlang een belang heeft gehad in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. De minister liet zelf op Twitter weten dat hij niet wist dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Ook zei Hoekstra dat hij voor zijn aantreden als minister toenmalig formateur Mark Rutte had geïnformeerd over zijn investering.

Verontwaardiging

De verklaring roept bij Nijboer vragen op. "Hoekstra ontkent het geweten te hebben dat het bedrijf in een belastingparadijs gevestigd was, maar heeft Rutte dan weer wel geïnformeerd. Hoe kan dat? En waarover dan? Ik wil heel precies weten hoe dit zit", twitterde het PvdA-Kamerlid.

Ook Geert Wilders reageerde verontwaardigd. "Hoe voelt dat nou om met je brievenbusfirma in het belastingparadijs de Maagdeneilanden te hebben geïnvesteerd terwijl jaren later de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds op hun geld zitten te wachten?" twitterde de PVV'er.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemde het geen verrassing dat de "elite zo opereert". Ze vroeg zich af hoe Hoekstra als minister nog geloofwaardig kan zijn in de aanpak van belastingontwijking.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Je kan mij niet wijsmaken dat dat clubje gehaaide bankbazen er geen idee van had . Het geheel is alleen maar opgezet om belasting te ontduiken en geld wit te wassen . Anders stond dat wel gewoon op een bank in Nederland . Nieuwe regel iedereen die in aanmerking wil komen voor een overheids functie die moet verplicht vertellen waar en hoe hij/zij zijn geld verstopt heeft Bij gebleken onwaarheid of er geen herinnering aan of met de kennis van nu ; gelijk gevangenis straf van minstents 1 jaar zonder aftrek wegens schoffering van het Nederlandse volk die wel gewoon belasting betalen over elke cent
bung 87 1 maand geleden
hij zal rutte wel volgen met de mededeling: "sorry, ik kan me dat niet herinneren." en dus op oude voet doorgaan.

Meer uit Politiek

Rutte: we volgen 100 procent het OMT-advies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen "100 procent" het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.

3 dagen geleden
Rutte hoopt op normale kerst, maar 'absoluut geen garanties'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte "hoopt op een normale kerst", maar kan daarover "absoluut geen garanties" geven. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.

3 dagen geleden
Rutte: vanwege naleving maatregelen pas vanaf zondag van kracht

DEN HAAG (ANP) - Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen. Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het "de naleving ten goede" als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op 1,5 meter afstand en het afzeggen van reserveringen.

3 dagen geleden
Rutte: coronaboodschap komt niet over, reken ik mezelf aan

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. "Dat reken ik mezelf aan", zegt hij. Hij vindt ook dat daarvoor excuses op hun plaats zijn.

3 dagen geleden
Kabinet wil 'avondlockdown', mondkapjes op scholen

DEN HAAG (ANP) - Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS.

3 dagen geleden
Ouwehand: Rutte toonbeeld van blah blah voor de bühne

DEN HAAG (ANP) - Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand laakt de inzet van demissionair premier Mark Rutte voor een beter klimaatbeleid. Op haar partijcongres gaf ze klimaatactivist Greta Thunberg gelijk, die de wereldleiders verweet dat ze op de VN-klimaattop in Glasgow wel mooie woorden bezigen maar veel minder daadkracht tonen. "Rutte lijkt daar het toonbeeld van. Blah blah voor de bühne."

1 week geleden
ChristenUnie stemt op congres tegen uitbreiding coronapas

DEN HAAG (ANP) - De fractie van de ChristenUnie moet niet instemmen met een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs (CTB). Ook zouden er geen maatregelen moeten worden ingevoerd die alleen ongevaccineerden treffen. Dat vindt een meerderheid van de leden van de partij.

1 week geleden