Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

DEN HAAG (ANP) - Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.

Het kabinet verhoogt het minimumloon en dus ook de AOW de komende drie jaren met 7,5 procent. Zo wil de regering de laagste inkomens en ouderen helpen in tijden van hoge inflatie. De Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, nam eerder dit jaar een motie aan waarin werd opgeroepen de koppeling in stand te houden.

PvdA'er Henk Nijboer noemt de verhoging van de AOW "een sigaar uit eigen doos omdat het kabinet wil bezuinigen op de inkomensregelingen voor ouderen". De sociaaldemocraten vinden het ook teleurstellend dat er niet meer wordt gedaan om de koopkracht te verbeteren.

Urgentie

"De voorjaarsnota mist urgentie. Het kabinet maakt een simpele optelsom van politieke wensen, meer niet", stelt Jesse Klaver van GroenLinks. Hij vindt dat te weinig wordt gedaan aan vermogensongelijkheid.

Volgens Lilian Marijnissen van de SP is het kabinet "doof voor de noden van de samenleving". Zij is ontstemd dat er niets extra's gebeurt voor de koopkracht van mensen. Ze vindt het verder "ongelofelijk" hoe de verhoging van de AOW wordt betaald.

Ook de PVV is kritisch als het gaat om koopkracht en AOW. "De AOW verhoging is een sigaar uit eigen doos want de verhoging van de ouderenkorting gaat niet door. En waar zijn de extra koopkrachtmaatregelen voor dit jaar?", twitterde Geert Wilders.

Over links

JA21 vindt dat het kabinet juist over links gaat met de Voorjaarsnota. "En dat is een financieel plaatje dat wij niet willen of kunnen steunen." De partij vindt dat de staatsschuld te hoog oploopt en dat er lastenverlichting zou moeten komen voor de middeninkomens.

De coalitiepartijen zijn ingenomen met de plannen. "In deze onzekere tijden van stijgende rekeningen en hogere inflatie gaan we de mensen die het minste hebben het meeste helpen", aldus Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Dat vindt ook CDA'er Inge van Dijk. "Het kabinet heeft goed geluisterd naar de Tweede Kamer. Er ligt een evenwichtig pakket, waarmee we zorgen voor meer bestaanszekerheid en fors investeren in onze veiligheid."

Het kabinet heeft al wel wat gedaan voor de koopkracht. Er is ruim 6 miljard euro vrijgemaakt om mensen te compenseren voor de hoge energieprijzen.

Meer uit Politiek

Oppositie wil debat over actie verkenners omtrent positie Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer stuurt aan op een debat over de reconstructie van Nieuwsuur over de acties van verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren in maart 2021. Hoewel het niet de taak is van verkenners, gingen ze destijds zelf actief aan de slag met de positie van Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze zagen hem als een probleem en risico voor een toekomstig kabinet waarin het CDA zou zitten, en bespraken dat met toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

1 uur geleden
Nieuwsuur: Verkenners zagen Omtzigt meteen als probleem

DEN HAAG (ANP) - Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zagen Pieter Omtzigt, toen nog Tweede Kamerlid namens het CDA, vanaf het begin van de formatie in 2021 als een probleem en een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. Dat meldt Nieuwsuur zaterdag op basis van zowel vertrouwelijke als openbare documenten en achtergrondgesprekken.

4 uur geleden
Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

17 uur geleden
Invloed BBB in nieuw Limburgs bestuur goed merkbaar

LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beƫindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.

17 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

19 uur geleden
Schouten: meer oog voor individu in nieuwe Participatiewet

DEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Rutte over 'nevenschade': in lang debat valt woord soms verkeerd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."

20 uur geleden