Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

DEN HAAG (ANP) - Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.

Het kabinet verhoogt het minimumloon en dus ook de AOW de komende drie jaren met 7,5 procent. Zo wil de regering de laagste inkomens en ouderen helpen in tijden van hoge inflatie. De Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, nam eerder dit jaar een motie aan waarin werd opgeroepen de koppeling in stand te houden.

PvdA'er Henk Nijboer noemt de verhoging van de AOW "een sigaar uit eigen doos omdat het kabinet wil bezuinigen op de inkomensregelingen voor ouderen". De sociaaldemocraten vinden het ook teleurstellend dat er niet meer wordt gedaan om de koopkracht te verbeteren.

Urgentie

"De voorjaarsnota mist urgentie. Het kabinet maakt een simpele optelsom van politieke wensen, meer niet", stelt Jesse Klaver van GroenLinks. Hij vindt dat te weinig wordt gedaan aan vermogensongelijkheid.

Volgens Lilian Marijnissen van de SP is het kabinet "doof voor de noden van de samenleving". Zij is ontstemd dat er niets extra's gebeurt voor de koopkracht van mensen. Ze vindt het verder "ongelofelijk" hoe de verhoging van de AOW wordt betaald.

Ook de PVV is kritisch als het gaat om koopkracht en AOW. "De AOW verhoging is een sigaar uit eigen doos want de verhoging van de ouderenkorting gaat niet door. En waar zijn de extra koopkrachtmaatregelen voor dit jaar?", twitterde Geert Wilders.

Over links

JA21 vindt dat het kabinet juist over links gaat met de Voorjaarsnota. "En dat is een financieel plaatje dat wij niet willen of kunnen steunen." De partij vindt dat de staatsschuld te hoog oploopt en dat er lastenverlichting zou moeten komen voor de middeninkomens.

De coalitiepartijen zijn ingenomen met de plannen. "In deze onzekere tijden van stijgende rekeningen en hogere inflatie gaan we de mensen die het minste hebben het meeste helpen", aldus Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Dat vindt ook CDA'er Inge van Dijk. "Het kabinet heeft goed geluisterd naar de Tweede Kamer. Er ligt een evenwichtig pakket, waarmee we zorgen voor meer bestaanszekerheid en fors investeren in onze veiligheid."

Het kabinet heeft al wel wat gedaan voor de koopkracht. Er is ruim 6 miljard euro vrijgemaakt om mensen te compenseren voor de hoge energieprijzen.

Meer uit Politiek

Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

14 minuten geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

15 minuten geleden
Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

30 minuten geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

45 minuten geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

1 uur geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

1 uur geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden