Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

De nieuwe coalitie zit volgens Daniëlle Jansen (NSC) met de "rekening van het demissionaire kabinet, waardoor wij genoodzaakt zijn om te bezuinigen". Sarah Dobbe (SP) vindt dat NSC op deze manier wegduikt voor de keuzes die gemaakt zijn in het hoofdlijnenakkoord. Het Kamerlid vreest "dat er zo meteen allemaal misstanden plaatsvinden, dat de tekorten in de zorg nog groter worden, dat we allemaal verhalen krijgen van gehandicaptenzorginstellingen of verpleeghuizen waar het allemaal echt niet meer gaat."

De nieuwe coalitie bezuinigt ruim 1,1 miljard per jaar op de langdurige en curatieve zorg. Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld bezuinigingen op de wijkverpleging. Aan de andere kant willen de nieuwe coalitiepartijen jaarlijks 600 miljoen euro extra steken in de ouderenzorg en wordt het eigen risico gehalveerd.

Preventie

Wieke Paulusma (D66) vindt het "onbestaanbaar dat de botte bijl op preventie gaat". De zorg wordt volgens de parlementariër duurder en de wachtlijsten langer door bezuinigingen op beleid om te voorkomen dat mensen ziek worden. Dat rekent ze NSC aan, dat in zijn verkiezingsprogramma "prat" gaat op preventie. De noodzaak tot bezuinigingen vindt ze geen excuus, omdat ook daarin keuzes kunnen worden gemaakt.

Jansen heeft "goede hoop en vertrouwen" dat met minder geld "nog heel veel mogelijk is". Meer geld leidt bovendien niet tot betere zorg, zegt het NSC-Kamerlid. Ze wijst erop dat onder bewind van het nu vertrekkende kabinet veel problemen zijn ontstaan in de zorg. Ook ziet ze meer in de houding om de zorg ondanks de bezuinigingen zo goed mogelijk te houden. Naar eigen zeggen hebben veel zorgorganisaties haar met deze boodschap benaderd.

Beheersbare kosten

Het is een "doel" van Judith Tielen (VVD) om de zorgkosten "enigszins beheersbaar" te houden, zodat ook de zorgpremie niet stijgt. "Dat betekent dat je heel scherp moet kijken naar wat nodig is [...] en of het geld dat je begroot ook daadwerkelijk goed terechtkomt", verdedigt ze de keuzes in het hoofdlijnenakkoord.

Meer uit Gezond

Apotheken in Noord-Holland en Flevoland komende dagen dicht

ZAANDAM (ANP) - In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de apotheken van vrijdag tot en met maandag dicht. Zeker 385 filialen doen mee aan de regionale staking. In Zaandam is een actiebijeenkomst. Volgens CNV en FNV is spoedzorg tijdens de staking gegarandeerd, zodat mensen in geval van nood hun medicijnen kunnen krijgen.

36 minuten geleden
Bijna honderd zorgmedewerkers ontslagen om stelen medicijnen

UTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.

5 uur geleden
Medisch specialisten vinden bezuinigingen onaanvaardbaar

DEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.

5 uur geleden
Ruim 2,5 miljoen mensen kregen coronaprik, minder dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.

23 uur geleden
Kabinet roept ouders op vapes van kinderen af te pakken

DEN HAAG (ANP) - Ouders moeten vapes van hun kinderen afpakken en weggooien, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hij krijgt "echt rillingen" van berichten dat kinderen door de elektronische sigaretten in het ziekenhuis belanden en roept ouders op in te grijpen.

1 dag geleden
Artsen: zeker veertien kinderen in ziekenhuis na vapen

UTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.

1 dag geleden
Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

3 dagen geleden