Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

De nieuwe coalitie zit volgens Daniëlle Jansen (NSC) met de "rekening van het demissionaire kabinet, waardoor wij genoodzaakt zijn om te bezuinigen". Sarah Dobbe (SP) vindt dat NSC op deze manier wegduikt voor de keuzes die gemaakt zijn in het hoofdlijnenakkoord. Het Kamerlid vreest "dat er zo meteen allemaal misstanden plaatsvinden, dat de tekorten in de zorg nog groter worden, dat we allemaal verhalen krijgen van gehandicaptenzorginstellingen of verpleeghuizen waar het allemaal echt niet meer gaat."

De nieuwe coalitie bezuinigt ruim 1,1 miljard per jaar op de langdurige en curatieve zorg. Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld bezuinigingen op de wijkverpleging. Aan de andere kant willen de nieuwe coalitiepartijen jaarlijks 600 miljoen euro extra steken in de ouderenzorg en wordt het eigen risico gehalveerd.

Preventie

Wieke Paulusma (D66) vindt het "onbestaanbaar dat de botte bijl op preventie gaat". De zorg wordt volgens de parlementariër duurder en de wachtlijsten langer door bezuinigingen op beleid om te voorkomen dat mensen ziek worden. Dat rekent ze NSC aan, dat in zijn verkiezingsprogramma "prat" gaat op preventie. De noodzaak tot bezuinigingen vindt ze geen excuus, omdat ook daarin keuzes kunnen worden gemaakt.

Jansen heeft "goede hoop en vertrouwen" dat met minder geld "nog heel veel mogelijk is". Meer geld leidt bovendien niet tot betere zorg, zegt het NSC-Kamerlid. Ze wijst erop dat onder bewind van het nu vertrekkende kabinet veel problemen zijn ontstaan in de zorg. Ook ziet ze meer in de houding om de zorg ondanks de bezuinigingen zo goed mogelijk te houden. Naar eigen zeggen hebben veel zorgorganisaties haar met deze boodschap benaderd.

Beheersbare kosten

Het is een "doel" van Judith Tielen (VVD) om de zorgkosten "enigszins beheersbaar" te houden, zodat ook de zorgpremie niet stijgt. "Dat betekent dat je heel scherp moet kijken naar wat nodig is [...] en of het geld dat je begroot ook daadwerkelijk goed terechtkomt", verdedigt ze de keuzes in het hoofdlijnenakkoord.

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

1 dag geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

1 dag geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

1 dag geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

2 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

2 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

2 dagen geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

2 dagen geleden