
Oppositie hekelt 'wankel wensdenken' in Wiersma's mestplannen
DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vrezen dat minister Femke Wiersma (Landbouw) zich rijk rekent met haar plannen om de mestcrisis aan te pakken. Dat zij in Brussel een uitzonderingspositie wil terugkrijgen en veel hoop vestigt op technologische oplossingen, overtuigt de andere partijen niet. Pieter Grinwis, Kamerlid voor de ChristenUnie, spreekt van "wankel wensdenken".
Wiersma presenteerde vrijdag haar plannen, die donderdag grotendeels uitlekten. Toen bleek dat zij dierrechten wil afromen als erin wordt gehandeld, waardoor uiteindelijk de veestapel zal krimpen. Ook wil zij de zogenoemde derogatie, ofwel uitzondering op het beperkt uitrijden van mest, terugkrijgen in Brussel en Europese mestregels gunstig laten uitvallen voor Nederland. Verder wil zij boeren helpen mest om te zetten in korrels, zodat het makkelijker wordt om te exporteren. Een speciaal gezant moet die export verder op gang helpen.
Grinwis is zeer sceptisch: "Al met al is het zeer de vraag of de aangekondigde maatregelen en wensen op korte termijn zoveel mestwinst opleveren dat een generieke korting (lees: verplichte krimp) is te voorkomen", schrijft hij op X. Volgens Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) is Wiersma "blind voor de realiteit". Dat de minister in Brussel blijft proberen om de derogatie terug te krijgen, noemt Bromet "een doodlopende weg". "De minister gelooft in haar eigen sprookje." Anne-Marijke Podt (D66) zegt dat het kabinet met "een op-hoop-van-zegen-mestplan" is gekomen.
Thom van Campen van coalitiepartij VVD reageert voorzichtig op Wiersma's plannen. "We zullen moeten zien of dit maatregelenpakket voldoende is om een sanering te voorkomen." Wel vindt hij het "dapper" dat de BBB-minister ingrijpt in de boerensector. BBB-leider Caroline van der Plas heeft vrijdag nog niet gereageerd, maar zei donderdag op basis van de gelekte plannen dat zij "baalde" dat dergelijke maatregelen nodig zijn. Ook dreigde zij uit de politiek te vertrekken als gedwongen krimp ooit aan de orde is.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
15 uur geleden