
Oppositie aan coalitie: stem tegenvoorstellen niet steeds weg
DEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft de coalitie opgeroepen niet vanzelfsprekend al hun amendementen van tafel te vegen. Diverse oppositiepartijen hebben het afgelopen jaar bijna honderd wijzigingsvoorstellen ingediend, die vrijwel allemaal door de tegenstemmen van de vier coalitiepartijen sneuvelden. Veel van die voorstellen gingen over koopkrachtverbeteringen. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een koopkrachtpakket van een krappe 18 miljard euro.
Nederlanders hadden veel eerder geholpen kunnen worden als er eerder en serieuzer naar de voorstellen van de oppositie was gekeken, luidt de breed gedeelde kritiek vanuit de oppositie. "Constant en massaal zijn amendementen van 73 Kamerleden van de oppositie afgewezen", zei eenpitter Pieter Omtzigt in het Kamerdebat over de begrotingsplannen voor 2023 van het kabinet. "Er wordt niet serieus geluisterd naar tegenvoorstellen." Hij verwoordde daarmee de kritiek van een groot deel van de oppositie.
Ook onder meer de SP, de Partij voor de Dieren en BIJ1 noemden concrete voorstellen die zij hadden ingediend en door het kabinet niet zijn overgenomen.
Demissionair
Het wegstemmen van amendementen van de oppositie gebeurde toen het kabinet demissionair was, en er dus niet eens 'officieel' een coalitie was, bracht Omtzigt in herinnering. Sinds begin dit jaar Rutte IV is aangetreden, zijn VVD, D66, CDA en ChristenUnie volgens Omtzigt op dezelfde voet doorgegaan. Hij hoopt dat de coalitie dit jaar serieus kijkt naar amendementen van de oppositie, en de coalitie niet weer alle tegenvoorstellen afwijst.
Het is niet de eerste keer dat oppositiepartijen de houding van de coalitie aan de kaak stellen. De vier coalitiepartijen steunen grosso modo alle voorstellen van het kabinet, en tussen kabinet en coalitie worden in de achterkamertjes vergaande voorstellen gemaakt, zoals nu ook het pakket van bijna 18 miljard euro aan koopkrachtmaatregelen. Die voorstellen werden na intensief overleg tussen de top van het kabinet en de coalitiepartijen eind augustus beklonken en op Prinsjesdag gepresenteerd.
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans deelde de kritiek niet. "We bekijken alle voorstellen serieus en wegen die serieus af."
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
2 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
4 dagen geleden