
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.
Door chiptekorten hebben verschillende automerken al meerdere keren fabrieken stil moeten leggen. Dat gebeurde bij de meeste Amerikaanse en Europese autofabrikanten al in de afgelopen maanden. Autofabrikanten schroefden aan het begin van de coronacrisis hun productie en hun bestellingen terug. Tegelijkertijd nam de vraag naar computers en mobiele telefoons voor thuiswerken en zaken als spelcomputers ter vertier tijdens de lockdowns toe, waardoor de autobedrijven met nieuwe bestellingen achteraan de rij kwamen te staan.
Vorige maand was er al eens een virtueel topoverleg over het tekort aan chips waarmee vooral de auto-industrie kampt. Daarvoor waren ook topbestuurders van verschillende grote bedrijven uitgenodigd. Het Witte Huis heeft nog niet op het bericht over een nieuwe top gereageerd.
"We werken eraan, maar er is geen snelle oplossing", zei handelsminister Gina Raimondo vrijdag nog over het chiptekort. Ze benadrukte voortdurend contact te onderhouden met bedrijven in zowel de auto- als de chipsector. Voor de lange termijn zou de oplossing volgens haar zijn dat de Verenigde Staten minder afhankelijk moeten worden van chips uit China en Taiwan. Er zouden dus meer chips in de VS zelf gemaakt moeten worden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Kohl's zakte vrijdag bijna 20 procent op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse warenhuisketen bevestigde de gesprekken over een overname door Franchise Group te hebben afgebroken. Volgens het bedrijf vormde de verslechtering van de marktomstandigheden een obstakel voor het bereiken van een akkoord. Ook verlaagde Kohl's zijn verwachtingen doordat consumenten vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.
28 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Amazon Prime, de videostreamingsdienst van het Amerikaanse onlinewinkelbedrijf, maakt na Europese druk opzeggen gemakkelijker. Voortaan is er een duidelijke uitschrijfknop en hoeven opzeggers nog maar twee keer te klikken voor ze van hun abonnement af zijn, zegt de Europese Commissie.
32 minuten geledenBRATISLAVA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars gaat een fabriek voor elektrische auto's bouwen in Slowakije. Daarmee is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro, aldus Volvo. Er moeten jaarlijks 250.000 elektrische auto's van de band gaan rollen. De fabriek komt in de buurt van de stad Košice, in het oosten van Slowakije.
1 uur geledenUTRECHT (AFN) - Nederlandse banken hangt mogelijk een strop van honderden miljoenen euro's boven het hoofd vanwege rond 2008 verkochte 'foute' leningen. Massaschade-expert Adriaan de Gier wil namens gedupeerden compensatie afdwingen en werkt aan grote claims.
1 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft voor meer dan 37 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro) aan orders ontvangen van vier Chinese luchtvaartmaatschappijen. In totaal bestelden China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Air China en Shenzhen Airlines bijna driehonderd toestellen van de A320neo-serie bij Airbus.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) biedt excuses aan voor de betrokkenheid (van bestuurders) bij het slavernijverleden in de negentiende eeuw. President Klaas Knot zei dat bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Eerder dit jaar brachten historici onderzoeksresultaten naar buiten waaruit bleek dat DNB op verschillende manieren betrokken was bij slavernij.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ondernemers kregen gedurende de coronacrisis bij elkaar zo'n 8 miljard euro aan tegemoetkoming in de vaste lasten uitgekeerd. De zogeheten TVL-regeling eindigde formeel op 30 juni. Sinds het begin van de crisis zijn er ruim 419.000 voorschotten verleend aan meer dan 151.500 ondernemers. Het bedrag kan nog oplopen tot 10 miljard euro als alle subsidies definitief zijn vastgesteld, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
2 uur geleden