Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oplossing in zicht voor verkeersproblemen in Borsele-Oost

Oplossing in zicht voor verkeersproblemen in Borsele-Oost

HEINKENSZAND - Een oplossing voor het verkeer in Borsele-Oost is binnen handbereik. Het moet op termijn een einde maken aan de hinder in de kernen Hoedekenskerke, Kwadendamme en Langeweegje.

Het vrachtverkeer van en naar Crop Alliance en het vakantieverkeer naar camping Scheldeoord in Baarland zorgen nu voor overlast in deze dorpen. Zo rijden er in het seizoen per dag zo’n negentig vrachtwagens door Langeweegje. De gemeente, Waterschap Scheldestromen en de provincie zijn al een tijdje op zoek naar een oplossing. Een eerste voorstel werd twee jaar geleden afgeschoten door omwonenden, die toen ook ideeën opperden om de problemen op te lossen.

Natuurmonumenten

De gemeente vormde een klankbordgroep met inwoners en organisaties als Natuurmonumenten en Behoud de Zak van Zuid-Beveland. “Het heeft door onderzoeken en overleg even geduurd tot we hiermee kwamen, maar het is er nu. Dat is mooi. Op dit nieuwe voorstel zijn de reacties grotendeels positief”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele.

Fasen

De werkzaamheden in Borsele-Oost zijn opgedeeld in drie fasen. De maatregelen in de eerste fase bestaan uit de aanleg van een randweg Hoedekenskerke tussen de ’s-Gravenpoldersestraat en Nieuwe Veerweg van 900 meter, een rotonde op de N666 bij ‘s-Gravenpolder, het verwijderen van de aansluiting van de N666 op de Schoorkenszandweg en de verbreding van de Nieuwe Veerweg, Kapuinhoekweg en Zeedijk. Ook komt er een nieuwe route voor het vrachtverkeer. Naar Baarland rijden ze via de randweg en Bakendorp naar Baarland, terug gaan ze voortaan via de Zeedijk en Kapuinhoekweg.

Kosten

De kosten van deze fase zijn 2,5 miljoen euro, een bedrag dat wordt verdeeld over de gemeente, waterschap en provincie. Hoe deze verdeling er precies gaat uitzien weet Witkam nog niet, maar de randweg, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, kost zo’n één miljoen euro. Afgesproken is dat Crop Alliance en Scheldeoord mee betalen. “Ik vind het mooi dat zij zien dat zij hier ook baat bij hebben en hun verantwoordelijkheid nemen.”

Investering

De gemeenteraad moet nog instemmen met de investering. Als het aan Witkam ligt beginnen ze in 2022 met de klus. “We gaan de werkzaamheden zoveel mogelijk gelijktijdig uitvoeren, zodat het ene geen effect heeft op het andere.” Na de eerste volgen nog twee fasen. Witkam kan nog niet zeggen hoe deze eruit zien. Neem het Langeweegje. “Het stond bovenaan het lijstje om daar als eerste iets te doen. Het kan echter best zo zijn dat door de randweg en de nieuwe route voor het vrachtverkeer de overlast zo afneemt dat we daar minder moeten doen. Daar moeten we goed naar kijken.”

Gesprekken

Op woensdag 23 september is er van 19.00 uur tot 22.00 uur een mogelijkheid om in gesprek te gaan met mensen van het projectteam. In verband met de coronamaatregelen zijn dit individuele gesprekken. 

Aanmelden kan via [email protected]. Voor meer informatie, zie www.borsele.nl.

Meer uit Beveland

Tom Verbeek 25 jaar tussen de schappen

KWADENDAMME - Vijfentwintig jaar geleden is Tom Verbeek (41) als derde generatie begonnen in de winkel van zijn vader, Kees Verbeek. En alweer de helft van die tijd is hij eigenaar/ondernemer. Aanleiding genoeg voor een feestje.

16 uur geleden
Veel rookontwikkeling bij woningbrand in Eindewege

EINDEWEGE - Bij een woningbrand aan de Spoorstraat in Eindewege is maandagavond veel rook vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

19 uur geleden
Chantal Giesbertz: 'Trouwen is meer dan simpel “ja" zeggen'

KLOETINGE - Chantal Giesbertz (49) werkt 32 uur in loondienst en sluit alleen al dit jaar dertig huwelijken, waarvan de helft vanuit haar eigen onderneming Meer dan Trouwen. “Deze naam heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat trouwen echt meer is dan alleen maar simpel 'ja' zeggen. Er valt heel veel omheen te kiezen en te regelen."

1 dag geleden
Dode gevonden in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, bewoonster aangehouden

WOLPHAARTSDIJK -  In een arbeidsmigrantenhotel aan de Lepelstraat in Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode bewoner gevonden. 'Zijn doodsoorzaak wordt onderzocht', aldus de politie. 'Een bewoonster is aangehouden.' De politie onderzoekt of zij betrokken is bij het incident.

1 dag geleden
Den Inkelcross is 9 december Zeeuws Kampioenschap

KRUININGEN - De Den Inkelcross in Kruiningen is aangewezen als het Zeeuws Kampioenschap Cross 2024. De bekende veldloop in het Den Inkelbos bij Kruiningen wordt gehouden op zaterdag 9 december. De organisatie is in handen van atletiekvereniging AV'56 in Goes. 

2 dagen geleden
Sinterklaas arriveert met een brandweerwagen in Colijnsplaat na het missen van de boot

COLIJNSPLAAT- Groot feest was het zaterdagmiddag in Colijnsplaat. Want ook daar bracht de Sint samen met zijn pieten een bezoekje. In eerste instantie was het nog spannend of Sinterklaas wel zou komen want aan boord van de stoom(vissers)boot Pieternella waren alleen pieten! Sinterklaas arriveerde gelukkig later met een brandweerwagen. Hij had zich verslapen en de boot gemist. 

2 dagen geleden
Sinterklaasintocht is weer een waar feestje in Goes

GOES - Wat een feest in Goes! Sinterklaas en zijn pieterbazen zijn zaterdagmiddag aangekomen in de stadshaven.

3 dagen geleden