
Oplossen van doden in vloeistof wordt misschien mogelijk
DEN HAAG (ANP) - Het oplossen van doden in vloeistof, als alternatief voor begraven en cremeren, wordt misschien mogelijk. De Gezondheidsraad zegt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken dat de nieuwe techniek, alkalische hydrolyse, voldoet aan bepaalde voorwaarden om het toe te staan.
Volgens de raad zijn drie waarden doorslaggevend: veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. "Bij veiligheid gaat het erom dat installaties deugdelijk zijn en dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Waardigheid behelst onder meer dat respectvol wordt omgegaan met het lichaam van de overledene, dat het wordt afgebroken op een manier die niet waarneembaar is voor het publiek en dat de overblijfselen niet worden vermengd of oneigenlijk gebruikt. Duurzaamheid houdt in dat een nieuwe techniek minder ruimte en eindige grondstoffen kost dan begraven of cremeren en minder schadelijke uitstoot veroorzaakt."
Op het terrein duurzaamheid steekt het oplossen zelfs gunstig af bij begraven en cremeren. Als de minister alkalische hydrolyse wil toestaan, moeten zaken als training en onderhoud nog wel nader worden bestudeerd. Over composteren, een ander alternatief, is op dit moment nog te weinig bekend om er een oordeel over te vellen, zegt de raad.
Beoordelingskader
Binnenlandse Zaken vroeg de Gezondheidsraad vorig jaar om een 'beoordelingskader' te maken, aan de hand waarvan afgewogen kan worden of nieuwe technieken in principe kunnen worden toegelaten. Een commissie van deskundigen op de gebieden antropologie, milieutechnologie, ethiek, recht en biologische veiligheid boog zich er daarop over.
De uitgedachte beoordelingsmethode is toepasbaar op allerlei nieuwe mogelijkheden voor lijkbezorging, ook die nog moeten worden ontwikkeld. Tot nog toe zijn de mogelijkheden voor lijkbezorging behalve begraven en cremeren verder nog doneren aan de wetenschap en, heel soms, een zeemansgraf.
Over alkalische hydrolyse, ook wel resomeren genoemd, wordt al lang gesproken. Het lichaam wordt opgelost in een verwarmde vloeistof waaraan loog is toegevoegd.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
5 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
20 minuten geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
6 uur geleden