Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opknapbeurt voor Muur van Altena

Opknapbeurt voor Muur van Altena

Wie kent ’t beeld niet: die hoge gemetselde muur langs de Oranjedijk tussen de Vissershaven en Oranjemolen in Vlissingen waar de golven tijdens een flinke storm met veel geweld tegenaan beuken. Hoeveel foto’s zouden daar niet van gemaakt zijn? De naam zegt misschien niet iedereen meteen iets, maar de Muur van Altena is wél een begrip in Vlissingen en heeft een opknapbeurt nodig.

De muur werd gebouwd in de zestiende eeuw en er is in de loop van de tijd al geregeld aan gesleuteld. En al die reparaties zijn terug te zien in de inmiddels gelaagde constructie. Nu is het tijd voor een grondige restauratie, zodat ook de toekomstige generaties van dit beeldbepalende rijksmonument kunnen genieten. De muur wordt gerestaureerd met behulp van subsidie voor restauratie van rijksmonumenten verstrekt door de Provincie Zeeland. Monumenten zijn een belangrijk onderdeel van het Zeeuws erfgoed. De Provincie wil dit erfgoed niet alleen behouden, maar vindt het ook belangrijk dat een breed publiek ervan kan genieten.  

Vanaf 11 april begint aannemer Leenhouts’ Aanneming-Bedrijf B.V. met werkzaamheden.  Een bijzonder moment voor Vlissingen en een hele precieze klus. Want zo’n oude muur knap je niet zomaar op, daar komt het betere vakmanschap bij kijken.  

Voegwerk
Eigenlijk hebben alle onderdelen van de muur een beetje aandacht nodig. Er zijn stenen beschadigd en weggevallen, waardoor water de muur kan binnendringen. Het voegwerk is flink versleten of soms zelfs weggevallen. Ook zitten er zettingsscheuren in de muur en verankeringen en bevestigingsmiddelen zijn door het zoute water aangetast. De uit te voeren restauratiewerkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het repareren van het metselwerk en scheuren en het herstellen van het voegwerk van de muur.

Omdat de muur met de grootste zorgvuldigheid wordt opgeknapt, gaat het werk een flinke tijd duren. Dit jaar wordt er gewerkt tot het stormseizoen dat op 1 oktober aanvangt, daarna liggen de werkzaamheden stil tot het voorjaar van 2023. Voor het stormseizoen van 2023 zijn de werkzaamheden afgerond.  

Meer uit Vlissingen

Vlissingse fluitiste wint derde prijs op Prinses Christina Concours

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman heeft afgelopen zondag de derde plaats behaald op het Prinses Christina Concours in Den Haag. Jonckman ontving de prijs uit handen van Prinses Margriet, lid van het Comité van Aanbeveling van het Prinses Christina Concours.

7 uur geleden
Golden Tickets voor VTV-dansgroepen

VLISSINGEN - Zes dansgroepen van VTV zijn uitverkoren om mee te dansen in de Theaterdemo in Middelburg. VTV uit Vlissingen heeft al jaren een flinke dansafdeling met groepen in allerlei leeftijden. Deze groepen studeren dansen in waarmee opgetreden wordt op demodagen van de KNGU, waar verenigingen uit de hele regio hun kunnen komen laten zien. 

8 uur geleden
Groene Ster eindigt het seizoen met zege op HV/Veerhuys

VLISSINGEN - Groene Ster Vlissingen heeft de laatste wedstrijd van het seizoen in winst omgezet. De ploeg van vertrekkend trainer Hoessein Bouzambou rekende in eigen huis vakkundig af met HV/Veerhuys. Ondanks de zege eindigt Groene Ster, achter HV/Veerhuys, op plek twee in Poule B van de Eredivisie. Voor de Vlissingse formatie waren Abdoe Abdenbi (3x), Istvan Bakx (2x), Khalid El Hattach, Karim Boughaba en Romeo Goelaman trefzeker.

9 uur geleden
Fietser gewond bij aanrijding rotonde Burgemeester van Woelderenlaan

VLISSINGEN - Een oudere man is zondagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding in Vlissingen. Het ongeval zorgde voor files op de weg.

1 dag geleden
In de Binnenhaven gevonden Duitse bom tot ontploffing gebracht op open water

VLISSINGEN - De zeemijn die afgelopen week werd aangetroffen in de Binnenhaven in Vlissingen is gisteren tot ontploffen gebracht op het open water. De Marine werd ingezet.

2 dagen geleden
Q Ball presents: Pride Night in de Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 11 mei is het Pride Night in poppodium de Piek in de Hellebardierstraat. Hoofdact is het Zeeuwse Designer Violence, twee eigenzinnige jonge vrouwen met synthesizers, bonkende beats en emotionele zang.

3 dagen geleden
Woning beschadigd nadat vuurwerk door de brievenbus naar binnen is gegooid

VLISSINGEN - Bij een woning aan de Scheldestraat is in de nacht van woensdag op donderdag vuurwerk door de brievenbus naar binnen gegooid. Door de explosie raakte de woning zwaar beschadigd. De politie is een onderzoek gestart en vraagt getuigen om zich te melden. 

3 dagen geleden