Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ophef over besmette Oostenrijkse premier in skihut

Ophef over besmette Oostenrijkse premier in skihut

WENEN (ANP/DPA) - In Oostenrijk is ophef ontstaan over een foto van de Oostenrijkse bondskanselier met vrienden in een skihut, terwijl een week later bij hem sprake was van een coronabesmetting.

Op de foto staat Karl Nehammer samen met acht skivrienden afgebeeld, dicht op elkaar en zonder mondkapjes. De foto is op 29 december genomen in een skihut in Katschberg (Karinthië) en is via sociale media verspreid.

Het verband tussen de besmetting en het gemoedelijk samenzijn wordt zowel door Nehammer zelf als door een regeringswoordvoerder met kracht tegengesproken. Zo voldeden zijn skivrienden aan de 2G-regel en waren zij getest en gevaccineerd.

Geen last

De regeringsleider zei zaterdag tegen radiozender ÖRF dat de infectie zich afgelopen week openbaarde en dat hij er geen last van heeft, mede dankzij een herhalingsvaccinatie. Volgens een verklaring is Nehammer woensdag nog negatief getest, maar bleek een dag later dat een lid van zijn beveiligingsteam positief had getest. Vrijdag bleek dat de bondskanselier door hem was aangestoken.

"De infectie is opgetreden nadat hij was teruggekomen van vakantie", aldus regeringswoordvoerder Daniel Kosak op Twitter.

Desondanks maken critici van de op 1 februari geplande vaccinatieverplichting in Oostenrijk gebruik van de ontstane ophef. De regering van ÖVP en Groenen houdt echter vast aan die voorgenomen verplichting, benadrukt Nehammer.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

4 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

7 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

9 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

10 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

13 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

14 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

15 uur geleden