Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ophef bij boeren over 'ingekorte' lijst gewassen die nog mogen

Ophef bij boeren over 'ingekorte' lijst gewassen die nog mogen

DEN HAAG (ANP) - Bij boeren in Nederland is ophef ontstaan over een door ambtenaren opgestelde lijst met gewassen die na 1 oktober volgend jaar nog verbouwd mogen worden. Volgens de boeren zijn er volgens de lijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) veel minder gewassen toegestaan.

Het gaat om onlangs gepubliceerde zogeheten consultatielijsten met vanggewassen en winterteelten die ter inzage liggen en waar boeren nog enkele weken op kunnen reageren. "De lijst is niet compleet. Wij willen dat daar nog een aantal gewassen aan toegevoegd worden, bijvoorbeeld meer wintergewassen", zegt Bart Kemp van de boerenorganisatie Agractie Nederland.

"Wij toetsen of het realistisch is, want je moet natuurlijk wel groente kunnen verbouwen. Bij sommige gewassen is het niet mogelijk om het eerder van het land af te halen. Je kunt je mais niet half rauw gaan oogsten", vervolgt hij.

Kemp voegt daaraan toe dat de lijst behoort tot een normale procedure en dat daar vaak nog een wijziging op komt. Deze ronde zijn de regels wel aangescherpt, voortvloeiend uit het zogeheten zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn 2022-2025. Dit gaat over de hoeveelheid nitraat die in het oppervlaktewater mag zitten.

Ook Farmers Defence Force (FDF) stelt dat de lijst van LNV niet klopt. "Groentetelers komen hiermee hopeloos in de knel", zegt voorman Mark van den Oever. FDF houdt maandagavond een 'crisisberaad' over de stikstofplannen van het kabinet. De gewassenlijst is dan volgens Van den Oever ook onderwerp van gesprek.

Op Twitter ontstond zondag veel ophef nadat Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) een vlog had gedeeld van een woedende boerin. Deze stelt in het filmpje onder meer dat ze vanaf 1 oktober volgend jaar nog nauwelijks iets mag verbouwen en al haar personeel dan naar huis kan sturen. Volgens Van der Plas gaan "ook de akkerbouwers in Nederland naar de knoppen door falend beleid", twitterde ze.

LTO Nederland kon maandagochtend nog niet direct inhoudelijk reageren.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

15 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

17 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

19 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

22 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

1 dag geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden