Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Open dag provincieZeeland goed bezocht

Open dag provincieZeeland goed bezocht

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 september opende de Provincie Zeeland haar deuren en kon het publiek op informele wijze kennismaken met ons provinciaal bestuur. Maar dat was nog niet alles. Kijkjes achter de schermen en interessante weetjes werden met de bezoekers tijdens de rondleidingen gedeeld en in de Kloostergangen was een heuse informatiemarkt opgezet. Ook werden er diverse excursies georganiseerd.

Voor een paar minuten Statenlid, gluren in de vertrekken waar onze koning en koningin zich bevinden tijdens een bezoek aan Zeeland, vragen stellen aan de gedeputeerden en de Commissaris van de Koning. Het was allemaal mogelijk tijdens de open dag. Ook werden de provinciale plannen, van waterbeleid, waterveiligheid tot aan energietransitie en Europese projecten, voor de bezoekers op duidelijke en aangenaam begrijpelijke wijze toegelicht en gedemonstreerd.

Commissaris
Rondleider Hans weet zijn volgelingen op boeiende wijze te informeren over het reilen en zeilen in de Abdij. Om te beginnen neemt hij ons mee naar de Statenzaal. Hans: “Dit vertrek heeft al heel veel functies gehad. Zo was het ooit een eetzaal van de Norbertijnen, een kanongieterij, een paardenstal, een gymzaal en een hospitaal. Sinds 1950 is het de belangrijkste vergaderruimte van onze Provincie.” Later volgen nog de kruidentuin, de Four Freedoms zaal, de woonruimte van de voormalige commissarissen inclusief de keuken en het toilet. Bezoekers kunnen zich daarnaast vergapen aan het antiek en de kunst die de muren sieren. Hoogtepunt van de rondleiding is wel een ontmoeting met de Commissaris van de Koning Han Polman. Opgewekt begroet hij iedereen, vertelt hij kort over zijn werkzaamheden en geeft hij antwoord op vragen. “Tot wanneer ik commissaris blijf? Zolang ze mij willen en maximaal tot mijn zeventigste”, lacht Polman.

Ervaren en beleven
Tijdens de wandeling is de enorme regenval van die dag natuurlijk ook onderwerp van gesprek. Hier en daar staan in de wandelgangen emmertjes om de laatste druppels op te vangen. Grote lekkages bleven uit. Het weer had wel zijn weerslag op het aantal bezoekers. Maar de organisatie is meer dan tevreden met de ruim duizend mensen die de moeite namen het weer te trotseren en naar de open dag te komen. Ook de excursies met de zonnetrein, de culturele stadswandelingen en de nautische centrale in Vlissingen werden met ruim tweehonderd bezoekers goed bezocht. “We hebben onze bezoekers laten zien, ervaren en beleven wat wij voor Zeeland en de Zeeuwen doen.”

Excursies
In september worden er nog excursies georganiseerd. Kom bijvoorbeeld meer te weten over het verduurzamen van de Zeeuwse havens en ontdek wat een walstroomkast is tijdens de excursie Walstroom op woensdag 21 september. Ook organiseert de provincie een excursie Waterdunen, over de vernieuwende kustversterking, zilte teelt en de economische impuls die dit natuurgebied de regio geeft. Kijk voor meer informatie op www.zeeland.nl.

Meer uit Beveland

Actie zaterdag met menselijke ketting op grens Sloegebied

BORSSELE - Op zaterdag 15 juni vormen betrokkenen van vijf Zeeuwse organisaties een menselijke ketting op de Sloegrens bij Borssele om actie te voeren tegen de mogelijke nieuwe energieprojecten buiten het Sloegebied.

3 uur geleden
Fietsster aangereden door auto in Goes, slachtoffer naar het ziekenhuis

GOES - Bij een aanrijding op de Brailleweg in Goes is donderdag een fietsster gewond geraakt.

5 uur geleden
Wilco Blaak wordt nieuwe directeur-bestuurder Erfgoed Zeeland

MIDDELBURG - Per 1 september aanstaande is Wilco Blaak de nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland. De afgelopen tweeënhalf jaar was Blaak directeur bij Stichting Musea De Bevelanden. Daar was hij verantwoordelijk voor de omvorming van het Fruitteeltmuseum tot het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle. Voor Historisch Museum De Bevelanden in Goes was hij betrokken bij de herpositionering van het museum en de plannen voor een mogelijke verhuizing van het museum naar de Grote Kerk van Goes.  Kees-Jan Dosker, voorzitter raad van toezicht, heeft er alle vertrouwen in dat Wilco met zijn gedrevenheid en ervaring van grote waarde zal zijn voor Erfgoed Zeeland: "Met Wilco krijgt Erfgoed Zeeland een energieke, betrokken en gemotiveerde directeur met een groot professioneel netwerk en een gerichte interesse in provinciaal erfgoed."Wilco Blaak heeft veel ervaring binnen de museale en culturele sector. Zo was hij voorheen bijna twaalf jaar directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft. Hier was hij onder andere betrokken bij de restauratie en herinrichting van de Nieuwe Kerk. Maar ook bij de uitbreiding van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk. Wilco over zijn nieuwe functie: "Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met de organisatie en samen met alle medewerkers verder te bouwen aan een mooie toekomst voor Erfgoed Zeeland."Wilco neemt het stokje over van interim-directeur Ad de Korte die sinds november 2023 voortvarend aan de toekomst van Erfgoed Zeeland bouwt.

7 uur geleden
Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp is gezond bezig, kinderen bedenken verantwoorde snack voor museum

NIEUWDORP - Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele heeft donderdag het certificaat 'Gezonde Locatie' uitgereikt aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. 

9 uur geleden
Goes beleeft topavond met 'Muziekfeest op het Plein' op bomvolle Grote Markt

GOES - Een bomvolle Grote Markt in Goes heeft woensdagavond genoten van het 'Muziekfeest op het Plein'. Artiesten als Jan Smit, 3JS, André Hazes en Frans Bauer bezorgden het publiek, jong en oud, een feestelijke avond vol meezingers. 

12 uur geleden
Volle Grote Markt in Goes geniet van 'Muziekfeest op het Plein'

GOES - De Grote Markt in Goes is woensdag volgestroomd voor het 'Muziekfeest op het Plein'. Nog de hele avond geniet het publiek van een keur aan bekende Nederlandse artiesten. 

1 dag geleden
De Meidoorn in Nisse viert aanbouw

NISSE - Het nieuwe lokaal van basisschool de Meidoorn in Nisse is klaar.Om dit te vieren mocht de Borselse wethouder Marga van de Plasse het naambordje van de 'doornloze Meidoorn' in het nieuwe voedselbos onthullen. De school heeft een nieuwe speel-leeromgeving met een vernieuwde moestuin, voedsel- en insectenbos, informatief bord over wat er rondfladdert, speelveld en een 'buitenlokaal' voor de natuurlessen. "Ook dorpsbewoners zijn welkom om van een rondje over ons plein te genieten", vertelt locatieleider en leerkracht Marion Geene. "Alles is tot stand gekomen door enorm veel inzet van ouders, medewerking van de gemeente Borsele, financiële steun van bijvoorbeeld de Rabobank, bedrijven van ouders en enkele bedrijven uit de omgeving en door de sponsorloop die we gehouden hebben."

1 dag geleden