Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Open dag provincieZeeland goed bezocht

Open dag provincieZeeland goed bezocht

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 september opende de Provincie Zeeland haar deuren en kon het publiek op informele wijze kennismaken met ons provinciaal bestuur. Maar dat was nog niet alles. Kijkjes achter de schermen en interessante weetjes werden met de bezoekers tijdens de rondleidingen gedeeld en in de Kloostergangen was een heuse informatiemarkt opgezet. Ook werden er diverse excursies georganiseerd.

Voor een paar minuten Statenlid, gluren in de vertrekken waar onze koning en koningin zich bevinden tijdens een bezoek aan Zeeland, vragen stellen aan de gedeputeerden en de Commissaris van de Koning. Het was allemaal mogelijk tijdens de open dag. Ook werden de provinciale plannen, van waterbeleid, waterveiligheid tot aan energietransitie en Europese projecten, voor de bezoekers op duidelijke en aangenaam begrijpelijke wijze toegelicht en gedemonstreerd.

Commissaris
Rondleider Hans weet zijn volgelingen op boeiende wijze te informeren over het reilen en zeilen in de Abdij. Om te beginnen neemt hij ons mee naar de Statenzaal. Hans: “Dit vertrek heeft al heel veel functies gehad. Zo was het ooit een eetzaal van de Norbertijnen, een kanongieterij, een paardenstal, een gymzaal en een hospitaal. Sinds 1950 is het de belangrijkste vergaderruimte van onze Provincie.” Later volgen nog de kruidentuin, de Four Freedoms zaal, de woonruimte van de voormalige commissarissen inclusief de keuken en het toilet. Bezoekers kunnen zich daarnaast vergapen aan het antiek en de kunst die de muren sieren. Hoogtepunt van de rondleiding is wel een ontmoeting met de Commissaris van de Koning Han Polman. Opgewekt begroet hij iedereen, vertelt hij kort over zijn werkzaamheden en geeft hij antwoord op vragen. “Tot wanneer ik commissaris blijf? Zolang ze mij willen en maximaal tot mijn zeventigste”, lacht Polman.

Ervaren en beleven
Tijdens de wandeling is de enorme regenval van die dag natuurlijk ook onderwerp van gesprek. Hier en daar staan in de wandelgangen emmertjes om de laatste druppels op te vangen. Grote lekkages bleven uit. Het weer had wel zijn weerslag op het aantal bezoekers. Maar de organisatie is meer dan tevreden met de ruim duizend mensen die de moeite namen het weer te trotseren en naar de open dag te komen. Ook de excursies met de zonnetrein, de culturele stadswandelingen en de nautische centrale in Vlissingen werden met ruim tweehonderd bezoekers goed bezocht. “We hebben onze bezoekers laten zien, ervaren en beleven wat wij voor Zeeland en de Zeeuwen doen.”

Excursies
In september worden er nog excursies georganiseerd. Kom bijvoorbeeld meer te weten over het verduurzamen van de Zeeuwse havens en ontdek wat een walstroomkast is tijdens de excursie Walstroom op woensdag 21 september. Ook organiseert de provincie een excursie Waterdunen, over de vernieuwende kustversterking, zilte teelt en de economische impuls die dit natuurgebied de regio geeft. Kijk voor meer informatie op www.zeeland.nl.

Meer uit Beveland

Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

12 uur geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

15 uur geleden
Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

1 dag geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

1 dag geleden
Ook leerlingen Regenboog in Nieuwdorp racen tegen afval

NIEUWDORP - Tien basisscholen uit de Bevelanden en Tholen doen van 27 maart tot en met 20 april mee met de E-waste Race. In de gemeente Borsele is het project officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Kees Weststrate op basisschool de Regenboog in Nieuwdorp.

1 dag geleden
Gratis zak compost op landelijke compostdag zaterdag

Zaterdag is het landelijke compostdag. Ook bij de Zeeuwse milieustraten krijgen bezoekers deze dag een gratis zak compost.

1 dag geleden
Weerbericht: fris en nat laatste maartweekeinde

Dit weekeinde gaat de zomertijd in, maar lenteachtig wordt het nog niet. De temperatuur daalt zelfs, meldt weerbureau Weeronline vrijdag. 

1 dag geleden