Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

Het besluit werd zondag in Wenen genomen door de alliantie van 23 landen. Er gingen uren van zware onderhandelingen aan vooraf. In de aanloop had vooral Saoedi-Arabië de speculaties aangewakkerd dat er een verdere productielimiet zou komen. Rusland, aan de andere kant, had aangegeven dat er geen behoefte was aan extra actie. In april was al besloten om de productie tot het einde van het jaar met 1,66 miljoen vaten per dag te verlagen om de olieprijs te stutten.

Afgezien van een korte stijging in april daalt de olieprijs al ongeveer een jaar. Halverwege 2022 kostte een vat OPEC-olie ongeveer 115 dollar, nu ligt de prijs rond de 75 dollar. De alliantie had al in oktober 2022 op deze ontwikkeling gereageerd en de productie met twee miljoen vaten per dag verlaagd. Het OPEC-kartel heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 40 procent.

Afrikaanse landen

De jongste vergadering van de OPEC+ begon later dan gepland omdat de partijen meer tijd wilden uittrekken voor gesprekken onderling. Vooral Afrikaanse OPEC-leden waren kritisch. Op hen werd druk uitgeoefend om de ruimte op te geven die zij nog hebben als het gaat om de hoeveelheid olie die zij mogen produceren. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer olie willen produceren. Maar verscheidene Afrikaanse landen zijn juist op zoek naar investeringen om de productie de komende jaren verder op te voeren. En een verlaging van het productiequotum zou de landen juist minder aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders.

De olieprijzen staan onder druk door het tegenvallende economische herstel in China na het loslaten van de coronabeperkingen door het land en de onzekerheid over de wereldeconomie en renteverhogingen van centrale banken.

Het beleid van de OPEC+ heeft ook invloed op de prijzen aan de pomp. In april steeg de adviesprijs voor 1 liter Euro95 na het productiebesluit van het oliekartel weer tot net boven de 2 euro. Nu staat die adviesprijs op 1,962 euro. Voor diesel is dat 1,642 euro per liter. Pompstationhouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliebedrijven. Automobilisten betalen die prijzen doorgaans alleen langs de snelweg, elders liggen de prijzen vaak lager.

Meer uit Buitenland

Weduwe Navalny: Poetin is niet onze gekozen president

BERLIJN (ANP) - De weduwe van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft Russen geprezen voor hun deelname aan een stil protest tijdens de presidentsverkiezingen. "We hebben aan onszelf en anderen bewezen dat Poetin niet onze president is. We hebben hem niet gekozen", verklaart Joelia Navalnaja.

3 minuten geleden
Rusland stelt nieuwe opperbevelhebber aan voor marine

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische admiraal Aleksandr Mojsejev is benoemd tot de nieuwe opperbevelhebber van de marine. Hij neemt die functie over van Nikolaj Jevmenov. Het is niet duidelijk waarom Jevmenov vervangen wordt.

14 minuten geleden
Reuters: Poetin reist in mei naar China

MOSKOU/BEIJING (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat in mei naar China voor een overleg met de Chinese president Xi Jinping, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Dit wordt vermoedelijk Poetins eerste reis naar het buitenland sinds zijn recente verkiezingszege.

1 uur geleden
Donald Trump gaat prins Harry niet helpen met visum

LONDEN (ANP) - Als Donald Trump weer president van de Verenigde Staten wordt, gaat hij prins Harry niet helpen met mogelijke problemen rond zijn visum. Dat zegt de oud-president in een interview met de Britse nieuwszender GB News dat dinsdagavond wordt uitgezonden.

1 uur geleden
Sky News: Rusland ronselde 2000 Nepalezen voor oorlog Oekraïne

KATHMANDU (ANP) - Het Russische leger heeft zo'n 2000 mensen uit Nepal geronseld om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne, schat Sky News. De Britse nieuwszender sprak onder meer met een teruggekeerde Nepalese militair, die zegt dat zijn landgenoten worden ingezet als kanonnenvoer.

1 uur geleden
Blinken: hele bevolking Gaza in ernstige voedselonzekerheid

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Alle inwoners van de Gazastrook hebben inmiddels last van de grote tekorten aan eten en drinken, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. "100 procent van de bevolking" verkeert volgens hem op een ernstig niveau van acute voedselonzekerheid".

2 uur geleden
Media: begrotingsdeal in VS, korte shutdown niet uitgesloten

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis en kopstukken uit het Amerikaanse parlement zijn het eens geworden over de voorwaarden om de overheid te blijven financieren tot 30 september. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De informele overeenkomst moet nog wel worden uitgewerkt. Dit kan dagen duren waardoor een korte 'shutdown' in het weekend niet is uit te sluiten.

3 uur geleden