Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

GOES - De opa van Hans Colijn uit Goes heeft na de Watersnoodramp als inspecteur van de Nederlandse Spoorwegen gewerkt aan het herstel van de spoorlijn bij de Sloedam en Kruiningen. “Zeventig jaar na dato terugkijkend met een van mijn vader gekregen boek over de Watersnoodramp, realiseer ik me wat een huzarenstukjes die werkzaamheden geweest zijn”, vertelt Colijn. “Ze hadden toen nog geen grote hypermoderne drijvende bokken en hoogwerkers, zoals nu. Met noeste handenarbeid en tomeloze inzet moesten de spoorwegwerkers de spoorverbindingen, die van levensbelang waren, herstellen. En het liefst zo snel mogelijk.” 

De Goesenaar betreurt het dat zijn opa Colijn hem weinig verteld heeft over zijn inzet voor de wederopbouw. “Ik ging regelmatig met hem vissen in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Dan denk je dat zoiets nog wel leeft in zijn hoofd, maar net als vertellen over de oorlog, dat deed men veelal niet. Men liet het voor wat het was.”

Nu is Hans Colijn erachter gekomen dat mensen, onder wie opa Colijn en zijn nog jonge zoon Adrie, meteen na de rampnacht in ‘t Sloegebied aan de slag gingen om de weggespoelde dijk en spoorrails te herstellen. “Bij Kruiningen werd de spoorlijn de ‘Badkuip-spoorlijn’ genoemd. De plek bij het Sloe staat bekend als ‘Gat van Colijn’, naar mijn opa. Ik had hem graag gevraagd of hij daar blij mee was, maar hij is helaas al een tijdje overleden.”

Na het werk aan de Sloedam trok het team in het voorjaar richting Kruiningen-Oostdijk om daar de spoorverbinding te herstellen. “Het was steeds slechts een tijdelijke oplossing. Er was ook nog eb en vloed aanwezig. De met grind in plaats van zand opgehoogde spoorbaan werd op zijn plaats en veilig gehouden door houten bekistingen, gemaakt met houten paaltjes over het kilometerslange traject. Die paaltjes bracht men meestal handmatig aan. Bij laag water kon de trein met een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur en eerst nog met alleen goederen weer rijden. Passagiers werden in het begin nog met autobussen vervoerd.”

Collegialiteit, inzet en hulpvaardigheid waren de drijfveren om met elkaar de schouders er onder te zetten, blikt Colijn terug op het werk van zijn opa. “Eind februari 1953 was het weer mogelijk om veel plaatsen in Zeeland per tijdelijk spoor te bereiken, maar nabij Kruiningen-Oostdijk duurde het veel langer. Pas eind april, en op delen van het traject pas in mei, was het weer mogelijk om de ‘normale’ dienstregeling te hervatten. Deze mensen hebben vaak met gevaar voor eigen leven een geweldige prestatie geleverd om het normale leven tussen de Zeeuwse eilanden weer zo snel mogelijk te kunnen hervatten en de wederopbouw van Zeeland op te starten.”

Meer uit Beveland

Waarschuwing: bedwantsen liften na de vakantie mee naar huis

ZEELAND - Met de zomervakantie voor de deur waarschuwt het landelijke netwerk van ongediertebestrijders Beestjes Kwijt voor een toename van bedwantsen in huis. Volgens de organisatie stijgt het aantal meldingen van bedwantsplagen na de zomer met 30 tot 40 procent, vooral in de maand september.

16 uur geleden
Aan de keukentafel met broers Niels en Peter Dominicus: ‘Steen zit in ons DNA’

Specialist in natuursteen Dominicus is al 50 jaar een begrip in Zeeland en inmiddels ook daarbuiten. Broers Niels en Peter Dominicus vertellen aan de keukentafel over hun passie voor steen, familie en de toekomst. 'Steen zit in ons DNA.'

21 uur geleden
Veilingopbrengst voor Oosterscheldekreeft overgedragen aan vissers

GOES - De stichting Oosterschelde Kreeft Zierikzee draagt aanstaande donderdag 10 juli om 17.00 uur een bedrag van 4.700 euro over aan de kreeftenvissers van de Oosterschelde. Dat gebeurd in restaurant De Banjaard in Zierikzee  De opbrengst werd opgehaald tijdens een recente veiling ten bate van onderzoek naar de mysterieuze kreeftensterfte in het gebied.

1 dag geleden
Borsele zet eerste zonnebrandpaal op het strandje van Baarland

BAARLAND - Bij Strandbrasserie De Landing wordt vrijdag 4 juli een zonnebrandpaal geplaatst . De plaatsing van de paal is een samenwerking tussen de gemeente Borsele, de GGD Zeeland en Strandbrasserie De Landing. Wethouder Marga van de Plasse is enthousiast over het project: "Iedereen vergeet wel eens zonnebrand mee te nemen. Dan is zo'n zonnebrandpaal echt een uitkomst."

1 dag geleden
Auto’s beschadigd na botsing bij Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Bij een botsing op de Langeweg bij Wilhelminadorp zijn vrijdagochtend twee auto's beschadigd. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt.

1 dag geleden
Fiets-voetveer tussen Kortgene en Wolphaartsdijk vaart weer

KORTGENE - Vanaf vrijdag 4 juli tot en met zondag 31 augustus kunnen inwoners en toeristen op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag gebruikmaken van de veerdienst tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. Rederij Denick verzorgt, net zoals in 2024, de veerdienst.

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet voor noodsituatie in Goes

GOES - Het Mobiel Medisch Team ( MMT) uit Rotterdam is donderdagavond ingezet voor een noodsituatie in een woning in Goes. Het slachtoffer is naar Rotterdam gebracht.

2 dagen geleden