Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

GOES - De opa van Hans Colijn uit Goes heeft na de Watersnoodramp als inspecteur van de Nederlandse Spoorwegen gewerkt aan het herstel van de spoorlijn bij de Sloedam en Kruiningen. “Zeventig jaar na dato terugkijkend met een van mijn vader gekregen boek over de Watersnoodramp, realiseer ik me wat een huzarenstukjes die werkzaamheden geweest zijn”, vertelt Colijn. “Ze hadden toen nog geen grote hypermoderne drijvende bokken en hoogwerkers, zoals nu. Met noeste handenarbeid en tomeloze inzet moesten de spoorwegwerkers de spoorverbindingen, die van levensbelang waren, herstellen. En het liefst zo snel mogelijk.” 

De Goesenaar betreurt het dat zijn opa Colijn hem weinig verteld heeft over zijn inzet voor de wederopbouw. “Ik ging regelmatig met hem vissen in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Dan denk je dat zoiets nog wel leeft in zijn hoofd, maar net als vertellen over de oorlog, dat deed men veelal niet. Men liet het voor wat het was.”

Nu is Hans Colijn erachter gekomen dat mensen, onder wie opa Colijn en zijn nog jonge zoon Adrie, meteen na de rampnacht in ‘t Sloegebied aan de slag gingen om de weggespoelde dijk en spoorrails te herstellen. “Bij Kruiningen werd de spoorlijn de ‘Badkuip-spoorlijn’ genoemd. De plek bij het Sloe staat bekend als ‘Gat van Colijn’, naar mijn opa. Ik had hem graag gevraagd of hij daar blij mee was, maar hij is helaas al een tijdje overleden.”

Na het werk aan de Sloedam trok het team in het voorjaar richting Kruiningen-Oostdijk om daar de spoorverbinding te herstellen. “Het was steeds slechts een tijdelijke oplossing. Er was ook nog eb en vloed aanwezig. De met grind in plaats van zand opgehoogde spoorbaan werd op zijn plaats en veilig gehouden door houten bekistingen, gemaakt met houten paaltjes over het kilometerslange traject. Die paaltjes bracht men meestal handmatig aan. Bij laag water kon de trein met een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur en eerst nog met alleen goederen weer rijden. Passagiers werden in het begin nog met autobussen vervoerd.”

Collegialiteit, inzet en hulpvaardigheid waren de drijfveren om met elkaar de schouders er onder te zetten, blikt Colijn terug op het werk van zijn opa. “Eind februari 1953 was het weer mogelijk om veel plaatsen in Zeeland per tijdelijk spoor te bereiken, maar nabij Kruiningen-Oostdijk duurde het veel langer. Pas eind april, en op delen van het traject pas in mei, was het weer mogelijk om de ‘normale’ dienstregeling te hervatten. Deze mensen hebben vaak met gevaar voor eigen leven een geweldige prestatie geleverd om het normale leven tussen de Zeeuwse eilanden weer zo snel mogelijk te kunnen hervatten en de wederopbouw van Zeeland op te starten.”

Meer uit Beveland

Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

21 uur geleden
Alternatieve hardloopwedstrijd op Koningsdag in Goes-Zuid

GOES - Op zaterdag 27 april organiseert Jan Roose een hardloopwedstrijd in Goes-Zuid. Niet zomaar een gewone hardloopwedstrijd, maar een hardloopomnium. Dat is een samengestelde wedstrijd met 3 onderdelen over relatief korte afstanden. Bij elk onderdeel verdienen de deelnemers punten en zo wordt er een uitslag gemaakt. Voor vrouwen en mannen en bij voldoende animo jeugd t/m 13 jaar is er een apart klassement.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Een bruggenhoofd in de Oostvest

We hebben in de vesten drie eilandjes, een rijk bezit. Bij de Westerkerk, in het noordelijk deel van de Westvest en deze op de foto: in de Oostvest. Dit is van de drie het grootst, het minst onderhouden en - vanwege dat laatste - het allermooist. Maar daar hebben we het nog wel over...

1 dag geleden
Een persoon naar het ziekenhuis na ongeluk op de Drieweg (N665)

NISSE - Bij een ongeluk op de Drieweg (N665) in de buurt van Nisse is zaterdagmiddag een persoon gewond geraakt. Dit gebeurde bij een botsing tussen een motorrijder en een automobilist. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Oranjevereniging Kamperland Koningsdag

KAMPERLAND - Het belooft een spectaculaire dag te worden met veel entertainment, spellen, eten en drinken en met als afsluiter van de dag de traditionele, vertrouwde Konings Bingo voor jong en oud. Het evenemententerrein ligt aan de Nieuwstraat (bij het Casembroothuis).

2 dagen geleden
Toezicht en controle legaal wapenbezit staat onder druk door hoge werkdruk politie

BEVELAND- De werkdruk op de afdelingen Korpscheftaken, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op legaal wapenbezit, is hoog. Mede daardoor staat de controle van verlofhouders onder druk. Wie een wapenvergunning aanvraagt, moet aan strenge eisen voldoen. De druk op de afdelingen Korpscheftaken leidt ertoe dat de politie minder toezicht houdt op schietverenigingen, jagersverenigingen en wapenhandelaren. Door het moeten maken van keuzes en door het laatste coronajaar in 2021, zijn de afgelopen drie jaar niet honderd maar drieëntachtig procent van de verlofhouders thuis gecontroleerd. Dat moet beter, erkent Toon Moeskops, adviseur binnen de portefeuille Korpscheftaken.

2 dagen geleden
'Historische' haringparty in Goes op 19 juni

GOES - Op woensdag 19 juni houdt stichting De Beste Maatjes een nieuwe editie van de Haringparty Goes, in de historische tuin van Slot Oostende.

3 dagen geleden