Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

GOES - De opa van Hans Colijn uit Goes heeft na de Watersnoodramp als inspecteur van de Nederlandse Spoorwegen gewerkt aan het herstel van de spoorlijn bij de Sloedam en Kruiningen. “Zeventig jaar na dato terugkijkend met een van mijn vader gekregen boek over de Watersnoodramp, realiseer ik me wat een huzarenstukjes die werkzaamheden geweest zijn”, vertelt Colijn. “Ze hadden toen nog geen grote hypermoderne drijvende bokken en hoogwerkers, zoals nu. Met noeste handenarbeid en tomeloze inzet moesten de spoorwegwerkers de spoorverbindingen, die van levensbelang waren, herstellen. En het liefst zo snel mogelijk.” 

De Goesenaar betreurt het dat zijn opa Colijn hem weinig verteld heeft over zijn inzet voor de wederopbouw. “Ik ging regelmatig met hem vissen in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Dan denk je dat zoiets nog wel leeft in zijn hoofd, maar net als vertellen over de oorlog, dat deed men veelal niet. Men liet het voor wat het was.”

Nu is Hans Colijn erachter gekomen dat mensen, onder wie opa Colijn en zijn nog jonge zoon Adrie, meteen na de rampnacht in ‘t Sloegebied aan de slag gingen om de weggespoelde dijk en spoorrails te herstellen. “Bij Kruiningen werd de spoorlijn de ‘Badkuip-spoorlijn’ genoemd. De plek bij het Sloe staat bekend als ‘Gat van Colijn’, naar mijn opa. Ik had hem graag gevraagd of hij daar blij mee was, maar hij is helaas al een tijdje overleden.”

Na het werk aan de Sloedam trok het team in het voorjaar richting Kruiningen-Oostdijk om daar de spoorverbinding te herstellen. “Het was steeds slechts een tijdelijke oplossing. Er was ook nog eb en vloed aanwezig. De met grind in plaats van zand opgehoogde spoorbaan werd op zijn plaats en veilig gehouden door houten bekistingen, gemaakt met houten paaltjes over het kilometerslange traject. Die paaltjes bracht men meestal handmatig aan. Bij laag water kon de trein met een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur en eerst nog met alleen goederen weer rijden. Passagiers werden in het begin nog met autobussen vervoerd.”

Collegialiteit, inzet en hulpvaardigheid waren de drijfveren om met elkaar de schouders er onder te zetten, blikt Colijn terug op het werk van zijn opa. “Eind februari 1953 was het weer mogelijk om veel plaatsen in Zeeland per tijdelijk spoor te bereiken, maar nabij Kruiningen-Oostdijk duurde het veel langer. Pas eind april, en op delen van het traject pas in mei, was het weer mogelijk om de ‘normale’ dienstregeling te hervatten. Deze mensen hebben vaak met gevaar voor eigen leven een geweldige prestatie geleverd om het normale leven tussen de Zeeuwse eilanden weer zo snel mogelijk te kunnen hervatten en de wederopbouw van Zeeland op te starten.”

Meer uit Beveland

Mevrouw Steijn-Vermue krijgt burgemeester op bezoek voor honderdste verjaardag

's-GRAVENPOLDER -  Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden. 

10 uur geleden
Fonds voor Borselse initiatieven leefbaarheid

HEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.  

12 uur geleden
Botsing tussen auto en e-step in Goes

GOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.

14 uur geleden
Trouwkosten Goes behoren tot duurste van Zeeland

GOES -  De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente. 

19 uur geleden
Op de werkvloer bij planner Rubin en engineer Ferry: ‘Wij maken gebouwen slim’ [OP DE WERKVLOER]

Wie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.

21 uur geleden
Word vertrouwenspersoon in de sport

GOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.

1 dag geleden
Slachtoffer overleden ondanks reanimatiepoging door hulpdiensten

GOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.

1 dag geleden