Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

Opa Goesenaar Hans Colijn hielp spoorlijn herstellen na Ramp

GOES - De opa van Hans Colijn uit Goes heeft na de Watersnoodramp als inspecteur van de Nederlandse Spoorwegen gewerkt aan het herstel van de spoorlijn bij de Sloedam en Kruiningen. “Zeventig jaar na dato terugkijkend met een van mijn vader gekregen boek over de Watersnoodramp, realiseer ik me wat een huzarenstukjes die werkzaamheden geweest zijn”, vertelt Colijn. “Ze hadden toen nog geen grote hypermoderne drijvende bokken en hoogwerkers, zoals nu. Met noeste handenarbeid en tomeloze inzet moesten de spoorwegwerkers de spoorverbindingen, die van levensbelang waren, herstellen. En het liefst zo snel mogelijk.” 

De Goesenaar betreurt het dat zijn opa Colijn hem weinig verteld heeft over zijn inzet voor de wederopbouw. “Ik ging regelmatig met hem vissen in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Dan denk je dat zoiets nog wel leeft in zijn hoofd, maar net als vertellen over de oorlog, dat deed men veelal niet. Men liet het voor wat het was.”

Nu is Hans Colijn erachter gekomen dat mensen, onder wie opa Colijn en zijn nog jonge zoon Adrie, meteen na de rampnacht in ‘t Sloegebied aan de slag gingen om de weggespoelde dijk en spoorrails te herstellen. “Bij Kruiningen werd de spoorlijn de ‘Badkuip-spoorlijn’ genoemd. De plek bij het Sloe staat bekend als ‘Gat van Colijn’, naar mijn opa. Ik had hem graag gevraagd of hij daar blij mee was, maar hij is helaas al een tijdje overleden.”

Na het werk aan de Sloedam trok het team in het voorjaar richting Kruiningen-Oostdijk om daar de spoorverbinding te herstellen. “Het was steeds slechts een tijdelijke oplossing. Er was ook nog eb en vloed aanwezig. De met grind in plaats van zand opgehoogde spoorbaan werd op zijn plaats en veilig gehouden door houten bekistingen, gemaakt met houten paaltjes over het kilometerslange traject. Die paaltjes bracht men meestal handmatig aan. Bij laag water kon de trein met een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur en eerst nog met alleen goederen weer rijden. Passagiers werden in het begin nog met autobussen vervoerd.”

Collegialiteit, inzet en hulpvaardigheid waren de drijfveren om met elkaar de schouders er onder te zetten, blikt Colijn terug op het werk van zijn opa. “Eind februari 1953 was het weer mogelijk om veel plaatsen in Zeeland per tijdelijk spoor te bereiken, maar nabij Kruiningen-Oostdijk duurde het veel langer. Pas eind april, en op delen van het traject pas in mei, was het weer mogelijk om de ‘normale’ dienstregeling te hervatten. Deze mensen hebben vaak met gevaar voor eigen leven een geweldige prestatie geleverd om het normale leven tussen de Zeeuwse eilanden weer zo snel mogelijk te kunnen hervatten en de wederopbouw van Zeeland op te starten.”

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

8 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

12 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden