Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op zoek naar goud in de kieren, gaten en spelonken (deel 2)

Op zoek naar goud in de kieren, gaten en spelonken (deel 2)

MIDDELBURG - Iedere maand een bijdrage van Johan Elzinga, van Luctor et Detector. In deze aflevering: op zoek naar goud in de kieren, gaten en spelonken (deel 2).

De bovenverdieping van de woning ergens in Zeeland was helemaal afgezocht met de metaaldetector. Een munt gevonden, maar niet de munten waar ik naar op zoek was. Het trapgat leverde niets op, dus op naar de benedenverdieping. Een trap is een erg bekende verstopplek, dus die kreeg al mijn aandacht. Eerlijk gezegd was ik teleurgesteld hier geen afwijkende signalen te horen. De bovenetage kon ik afvinken als afgezocht. De hal, trapkast, douche, keuken en woonkamer waren vervolgens aan de beurt. Ook hier reageerde de metaaldetector op vele metalen die aanwezig waren. Echter het signaalpatroon waar ik naar op zoek was bleef uit. Er wachtten nog twee mogelijke plekken in het huis waar de vermiste munten verstopt konden liggen. Onder de begane grond kon je via buiten nog naar onder, waar een grote berging zat met een aantal afscheidingen voor voorraadkasten. Rechtop staan ging niet, de stahoogte van deze ruimte bedroeg niet meer dan 140 centimeter. Bukken dus.

Kruipen
Van achter naar voren werken leek mij het meest voor de hand liggend in deze krocht van het pand. Achter de voorraadkasten was nog een ‘loze’ ruimte die ik al zittend/liggend afzocht als acrobaat omdat staand zeker niet lukte. Van daaruit even de rug strekken en de vele hoeken en balken boven mij afzoeken richting ingang. Ook in deze ruimte geen bijzondere signalen. Natuurlijk was ik teleurgesteld, maar aan de andere kant is mijn metaaldetector baas, en weet deze precies waar wel en niet iets ligt. Zo was er nog maar één ruimte over. De gevreesde kruipruimte die onder de hal en een gedeelte van de woonkamer liep. De kruipruimte was alleen te bereiken via de afdekplaat bij de voordeur waar ik met mijn ranke lichaam (niet dus) net doorheen kon. De plaat was ongeveer zo’n 70 cm bij 50 cm. Ik kan jullie melden dat het passen en meten was voordat ik beneden aankwam. Deze kruipruimte bestond uit niets meer dan gestort puin dat diende als vloer terwijl de leidingen maar net boven mijn kruin hingen. Ik had een oud houten plaatje gevonden. Dat zou gaan dienen als provisorische kniebeschermer. Het laatste stukje in de hoeken kon ik alleen liggend afzoeken, waarbij mijn hoofdlamp de meest onmogelijke hoekjes verlichtte, zodat ook hier gezocht kon worden. Na bijna 7 uur intensief zoeken in alle hoeken en gaten kwam het eindoordeel. Met grote zekerheid konden we aannemen dat er geen gouden munten meer verstopt lagen in het pand. Zeker geen plekken met meerdere gouden munten. Die zou ik gevonden hebben. De kans op een enkele gouden munt tussen allerlei signalen, loze ruimtes in een spouwmuur, tja ....... die kans was er. Maar ga je daarvoor een heel huis afbreken?

Leerzaam
Tevreden? Ja, en natuurlijk ook nee. Het ligt er maar net aan hoe ik het bekijk. Tevreden dat ik de opdrachtgever kan geruststellen dat er echt niks meer achter is gebleven in het huis. Zeker jammer dat ik geen verborgen goudschat heb gevonden en een keihard Eureka had kunnen roepen of wat er maar op dat moment in mijn hoofd zou zijn opgekomen. Uiteindelijk gaat het er om dat de nabestaanden nu dit hoofdstuk kunnen afsluiten en ik terug kan kijken op een leerzame uitdaging.

Zie ook deel 1 van dit verhaal.

Meer uit Middelburg

IJsbaan opent vandaag in Middelburg

MIDDELBURG - Vanmiddag om 14.00 uur is het zover: dan kunnen schaatsliefhebbers weer terecht op de ijsbaan die vanaf vrijdag werd opgebouwd voor het stadhuis aan de Markt in Middelburg.

22 uur geleden
Vogels in Vogelpark krijgen een huisje

MIDDELBURG - Op woensdag 29 november gaan vanaf 13.30 uur de handen weer uit de mouwen. Zo'n vijftien tot twintig leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek helpen dan mee om de zelfgemaakte vogelhuisjes op te hangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. Voor de zomer knutselden de leerlingen in totaal 55 vogelhuisjes in elkaar. Stadsecoloog Bas Wattel verzorgde toen ook een gastles over het belang van biodiversiteit.

1 dag geleden
Bouw 15 levensloopbestendige woningen van start in Meliskerke en Aagtekerke

MELISKERKE/AAGTEKERKE - Binnenkort start de bouw van 15 levensloopbestendige woningen in Meliskerke en Aagtekerke. In Meliskerke aan de Sivertstraat bouwen we 4 woningen en aan de Pauwhoekstraat realiseert Zeeuwland 6 woningen. In Aagtekerke bouwt de organisatie  5 levensloopbestendige woningen aan de Burgemeester Jan Peperstraat. Zeeuwland verwacht dat de bouw van de woningen aan de Sivertstraat en in Aagtekerke in maart 2024 gereed zijn. In mei 2024 is de bouw van de woningen aan de Pauwhoekstraat afgerond. Met de bouw van deze woningen verwacht Zeeuwland de doorstroming in de kernen te bevorderen.

1 dag geleden
Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

2 dagen geleden
Buurtbewoners zetten zich in voor veiligheid op Dauwendaelselaan

MIDDELBURG - Vorige week zijn buurtbewoners en ouders uit de omgeving Herberdsland  en Girsesland, in de Middelburgse wijk Dauwendaele gestart met het uitvoeren van snelheidsmetingen op de Dauwendaelselaan. De actie was onderdeel van een langere strijd die de buurtbewoners voeren voor een herinrichting van de Dauwendaelselaan om daarmee een veiligere buurt te creëren waar alle bewoners weer veilig de straat over kunnen steken om naar school te gaan, hun hond uit te laten, buren te bezoeken of van een speeltuin naar huis te lopen. 

2 dagen geleden
Een dubbele podiumplaats voor Mandy Kasse

VEERE - Mandy Kasse uit Veere heeft vorige week maar liefst twee podiumplaatsen veroverd bij de kampioenschappen Rallycross 2023. In de categorie Supernationals MIN werd Kasse derde bij zowel het Nederlands als het Belgisch Kampioenschap. Er waren dit seizoen vijfentwintig deelnemende coureurs.

3 dagen geleden
Ieder kind verdient een 'Kansrijke Start

MIDDELBURG - Op donderdag 23 november kwamen alle partners van de coalitie Kansrijke Start Middelburg bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst wisselden ze ervaringen uit en keken ze vooruit naar 2024. Er ontstonden ook nieuwe samenwerkingen tijdens en na het speeddaten. Tessa Roseboom trakteerde de aanwezigen op een inspirerende lezing over het belang van de eerste 1000 dagen. Zij zoomde daarbij specifiek in op het vaderschap. Tessa Roseboom is hoogleraar en schrijver van de boeken 'De 1e 1000 dagen' en 'Gelijk goed beginnen'. Tessa was onder de indruk van wat er in Middelburg al staat rondom Kansrijke Start.

3 dagen geleden