Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op wie en wat kun je woensdag eigenlijk stemmen in Zeeland?

Op wie en wat kun je woensdag eigenlijk stemmen in Zeeland?

GOES - Stemmen kun je woensdag 20 maart op maar liefst veertien Zeeuwse partijen. Hieronder de deelnemers aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Ze staan gerangschikt van groot naar klein en nieuw, hun lijsttrekkers en een opvallende quote uit hun verkiezingsprogramma.

Het CDA was de afgelopen vier jaar met de VVD en SGP de grootste partij in Provinciale Staten. De drie hadden zes zetels.

Jo-Annes de Bat, sinds 2015 gedeputeerde en daarvoor wethouder in de gemeente Goes, voert de lijst aan. "Het CDA wil het (economisch) potentieel van Zeeland verder ontwikkelen zonder afbreuk te doen aan de Zeeuwse eigenheid. Dit vereist een open, ambitieus en zelfbewust Zeeland."

VVD

Kees Bierens is net als in 2014 lijstaanvoerder van de VVD. Hij is afkomstig uit Meliskerke. “Nu de Zeeuwse economie groeit en bloeit, vormt de krapte op de regionale arbeidsmarkt in toenemende mate een probleem. De VVD wil de aantrekkingskracht van Zeeland versterken door een langlopende, integrale imagocampagne”, zeggen de liberalen in hun programma.

SGP

Harry van der Maas is opnieuw lijsttrekker en kandidaat-gedeputeerde voor de SGP. Van der Maas woont in Aagtekerke. “Snel, slim en schoon vervoer in Zeeland”, is één van de speerpunten van de partij. “We willen een Zeeuwse topconferentie organiseren over het ontwikkelen van nieuwe vormen van (openbaar) vervoer voor een optimale bereikbaarheid.”

SP

De SP was de afgelopen vier jaar één van de grootste oppositiepartijen. Ze gaat opnieuw onder leiding van Ger van Unen uit Kloosterzande de verkiezingen in. ”Waarden en gemeenschapsvoorzieningen zijn afhankelijk gemaakt van privaat winstbejag. Dit tast ook in Zeeland de leefbaarheid aan en schaadt het vestigingsklimaat, vooral op de terreinen van gezondheidszorg, geestelijk welzijn, maatschappelijke opvang, openbaar vervoer en cultuur.”

PVV

Met vier zetels was de PVV de afgelopen jaren net zo groot als de SP. Peter van Dijk uit Goes voert de lijst aan. “Niet onnodig geld over de balk smijten, maar verstandig omgaan met de portemonnee. Geld kan immers maar één keer worden uitgegeven. We moeten dus eerst denken voor we doen”, staat in het programma ‘Recht door zee’.

PvdA 

De PvdA was de afgelopen vier jaar de kleinste coalitiepartij. Anita Pijpelink uit Middelburg is de beoogde opvolger van gedeputeerde Ben de Reu. Zij staat op nummer één. “Mensen moeten zeker zijn van fatsoenlijk werk en goed onderwijs, betaalbaar wonen en prettig samenleven, een groene, gezonde en veilige omgeving, goede bereikbaarheid van onze steden en dorpen en een eerlijk en betrokken bestuur.”

D66

Ton Veraart uit Vlissingen staat bovenaan de 23 namen tellende lijst van D66. Hij was de afgelopen periode fractievoorzitter. "Een levendige provincie waar mensen een duurzame toekomst hebben. Dat is wat D66 wil”, zegt hij in het verkiezingsprogramma.

ChristenUnie

Met Goesenaar Jan Henk Verburg als lijsttrekker wil de ChristenUnie zich sterk maken voor iedereen. “Op basis van feiten moeten we over grenzen van sectoren heen kijken. Dit geldt voor thema’s als onderwijs, zorg en het openbaar vervoer.”

Partij voor Zeeland

De Partij voor Zeeland en Zeeland Lokaal doen als Partij voor Zeeland samen mee aan de verkiezingen. François Babijn is de nummer één. “Na de fusie pleiten we als enige onafhankelijke partij in Zeeland voor een kruisbestuiving van kennis en kunde, via korte lijnen, doelmatige en snelle communicatie.”

GroenLinks

De kans dat GroenLinks meer zetels krijgt dan de ene die ze nu heeft is groot, gezien de peilingen. Gerwi Temmink uit Nieuwerkerk staat bovenaan. “Wij willen dat Zeeland de eerste klimaatneutrale provincie wordt. We hebben als taak het mogelijk te maken dat we nog generaties lang van ons mooie Zeeland kunnen genieten.”

50Plus

50Plus heeft sinds deze periode één zetel in Provinciale Staten. Vlissinger Willem Willemse bezette deze en is nu weer lijsttrekker. “50PLUS is tegen de concentratie van ziekenhuizen. Medische zorg moet voor de inwoners van Zeeland goed bereikbaar zijn en op peil blijven.”

DENK

DENK doet voor het eerst mee met Serif Uysal uit Middelburger als lijsttrekker. “Alle Zeeuwen moeten kunnen genieten van het groen, water en de natuur, ook in de buurt van de eigen woning.”

Partij voor de Dieren

Trees Janssens uit Middelburg is lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. “Het volbouwen van de kust moet stoppen. De Zeeuwse kustlijn met al haar eilanden is uniek en onderscheidend.”

Forum voor Democratie

Forum voor Democratie doet ook voor het eerst mee. Fred Walravens voert de lijst aan. Net als de partij voor de Dieren wil hij geen ‘verdere verstedelijking van de Zeeuwse kust’.

Wie zich meer wil verdiepen moet de stemhulp raadplegen op zeeland.mijnstem.nl.

Meer uit Tholen

Op de werkvloer bij accountant Dennis: 'Je bouwt echt een band op met klanten' [OP DE WERKVLOER]

SINT-MAARTENSDIJK - Remmerswaal Accountants & Adviseurs is een accountants- en advieskantoor met vestigingen in Roosendaal, Bergen op Zoom en Sint-Maartensdijk. Samen met zijn collega's zet accountant Dennis de Bruijn zich dagelijks in om klanten te adviseren bij hun administratie, jaarrekening en fiscale aangiften. Klanten van Remmerswaal zijn vooral MKB-bedrijven en particulieren in Zeeland en West-Brabant. Zij bouwen en vertrouwen al sinds 1956 op het kantoor, vooral dankzij het persoonlijke contact.

14 uur geleden
Begeleidingsvaartuig scouting in de problemen op de Oosterschelde

STAVENISSE- Een begeleidingsvaartuig van de scouting is zaterdagmiddag in de problemen gekomen op de Oosterschelde. De oorzaak was een technisch mankement. Hierdoor had het vaartuig geen voortstuwing meer tijdens de begeleiding van de scoutingleden in  de bijboten. Onder leiding van de brandweer is de hele scoutingvloot begeleid naar de haven van Stavenisse.

16 uur geleden
Het Schorrekoor met dirigent Ruijten treedt op tijdens Havendag Stavenisse

STAVENISSE - Op zaterdag 20 juli keert de Havendag in Stavenisse terug. Naast kraampjes en oude ambachten is er ook ruimte ingericht om van muziek te genieten. Het Schorrekoor verzorgt een optreden waarbij bezoekers kunnen genieten van een keur van liedjes dat het Schorrekoor ten gehore zal brengen.

17 uur geleden
Ellis heeft eindelijk een nieuwe aangepaste bus dankzij inzamelingsactie

THOLEN - Ellis van Loenhout uit Tholen heeft sinds kort een nieuwe aangepaste bestelbus. Zij heeft cerebrale parese en kon door een defect aan haar vorige voertuig maandenlang niet meer zelfstandig buiten de stad reizen. Dankzij een inzamelingsactie is er een bedrag van ruim 6.250 euro opgehaald voor een nieuwe auto.

1 dag geleden
Weerbericht Tholen: 'Wisselvallig weekend, maar daarna flink meer zon [WEERBERICHT]

THOLEN - Dit weekend verloopt wisselvallig met dagelijks kans op een bui. De temperatuur schommelt op zaterdag tussen de 13 en 18 graden. Na zaterdag zit er een weersverbetering aan te komen, want de temperatuur zet een stijgende lijn in en de zon krijgt meer ruimte. Dat voorspellen de meteorologen van Weeronline.

1 dag geleden
Woning in Oud-Vossemeer drie maanden gesloten na vondst hennepkwekerij

OUD-VOSSEMEER - Een woning aan de Molenstraat in Oud-Vossemeer wordt voor drie maanden gesloten vanwege de vondst van een hennepkwekerij. Dat heeft burgemeester Marleen Sijbers besloten. De kwekerij werd afgelopen mei ontdekt na een tip.

2 dagen geleden
Leer fotograferen van dieren in natuurgebied Slikken van de Heen

SINT PHILIPSLAND - Slikken van de Heen is een natuurgebied dat bekend staat om zijn gevarieerde landschappen met flora en fauna. Dit maakt het een geschikte locatie voor een fotoworkshop van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Deelnemers krijgen de kans om het natuurlijke gedrag van konikpaarden, rode geuzen en wisenten vast te leggen. 

2 dagen geleden