Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op naar het Wereldkampioenschap Optimist!

Op naar het Wereldkampioenschap Optimist!

SINT LAURENS - Maurits Melens (12) uit Sint Laurens en Folkert van Surksum (15) uit Vlissingen, beide jeugdleden van WSV Arne, zijn gekozen voor de Nederlandse selectie voor het Wereldkampioenschap Optimist in Bodrum, Turkije. 

Samen met drie andere Nederlandse jongens zullen de Zeeuwse jongens ons land vertegenwoordigen tussen honderden internationale zeilers. Voor Maurits, is dit zijn eerste WK. “Het waren ontzettend spannende kwalificatiewedstrijden voor het WK, maar ik ben blij dat het gelukt is te kwalificeren. Ik kijk uit naar de wedstrijden en het ruilen van kleding met zeilers uit andere landen”. Folkert was vorig jaar ook voor het WK geselecteerd: “Het WK vorig jaar was een geweldige ervaring, waar ik veel nieuwe vrienden heb gemaakt. Dit jaar in Turkije zal een nieuw hoogtepunt zijn. Dit is een mooie afsluiting van mijn laatste jaar in de Optimist”. 

De Optimist is de kleinste wedstrijdboot in afmetingen, maar de grootste internationale eenheidsklasse met meer dan 500.000 geregistreerde boten in 90 landen. Jongeren mogen wedstrijden in de Optimist varen tot ze 16 jaar oud zijn. Maurits is met zijn 12 jaar de jongste in de Nederlandse selectie. Maurits: “Ik ben vorig jaar Nederlands Kampioen Benjamin (onder de 12) geworden en heb afgelopen winter veel grote wedstrijden in Spanje gevaren, dus ik weet wat ik kan verwachten in de wedstrijden. Ik vind het erg leuk om op de startlijn en rond de boeien elkaar proberen af te troeven” Voor Folkert wordt het zijn laatste WK in de Optimist, maar het zal niet zijn laatste wedstrijd worden. Folkert: ”Na de Optimist wil ik naar de Laser (zeilboot) en daar hoop ik dan snel ook internationale wedstrijden te varen”. 

Maurits en Folkert zijn niet de enige internationale wedstrijdzeilers thuis. Maurits’ broer Abel zeilt in de Nederlandse top in de Laser, terwijl Folkert’s broertje Doeke in de Nederlandse top van de RS Feva zeilt. Thuis wordt er ook wel eens over een ander onderwerp gesproken. Folkert “Soms praten we over school ofzo, maar meestal gaat het wel over zeilen aan tafel.” Maurits ziet ook een voordeel, ”Door er samen over te praten, leer ik weer nieuwe dingen van mijn broer en soms hij van mij”. Het WK Optimist wordt van 27 juni tot 7 juli gehouden in Bodrum, Turkije.

Meer uit Middelburg

Performancemiddag in Vleeshal Middelburg met Emma Jääskeläinen, Verneri Pohjola, Joonas Riippa & Even Minn

MIDDELBURG - Op zaterdag 17 juni vinden er in de Vleeshal in Middelburg bijzondere eenmalige performances plaats in de huidige tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen. Voor deze middag zijn musici Verneri Pohjola en Joonas Riippa en schrijver en dramaturg Even Minn uitgenodigd door Jääskeläinen om haar sculpturen tot leven te wekken. De performances zijn een zoektocht naar ritme, geluid, beweging en tekst in het werk van Jääskeläinen. Voor de eerste performance heeft Jääskeläinen de trompettist Pohjola en percussionist Riippa uitgenodigd. Zij zullen tijdens een improvisatiesessie de kettingen van het sculptuur ‘At Her Fingertips’ gebruiken als instrument. De geluiden die Jääskeläinen hoort tijdens haar werkproces, zoals de ritmische slag van het beitelen en de eentonige hoge noot van de schuurmachine, zijn de aanleiding voor het idee om de stenen als instrument te gebruiken.Voor het tweede deel van de middag heeft Jääskeläinen kunstenaar, dramaturg en schrijver Minn uitgenodigd om hun essay ‘Alien Mother’ (2023) voor te dragen. De eerste voordracht ‘Aliens, mothers, gorillas’ was op het evenement ‘Veranda’ van Sorbus Art Space in Helsinki (2017). De tweede versie ‘Äitini on Alien’ is een audio-essay uitgezonden door Yle Radio (2018). Eén van de dingen die aan bod komt in het essay is een manier om met grote veranderingen om te gaan, zoals klimaatverandering en wetenschappelijke ontdekkingen. Gevoelig zijn en het onbekende omarmen is de juiste benadering volgens Minn. Jääskeläinen hoorde dit essay voor het eerst in 2019, toen ze net moeder was geworden en werkte aan een ensemble van sculpturen die te maken hadden met familie. Het opschalen van haar praktijk en het verse moederschap bracht veel gevoelens met zich mee die voor Jääskeläinen weerklinken in het essay, zoals je bewust zijn van het veranderende lichaam.De performance middag vindt plaats te midden van de sculpturen in de tentoonstelling in de Vleeshal op zaterdag 17 juni van 16.00 tot 18.00 uur.

1 uur geleden
Een Tiny Forest voor Koudekerke

KOUDEKERKE - Op donderdag 25 mei 2023 was er tijdens de dorpsraadvergadering in Koudekerke een presentatie te zien van de gemeente Veere in samenwerking met IVN Natuureducatie. Tijdens deze presentatie deelde de gemeente Veere mede waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest in Koudekerke.

2 uur geleden
Roze Limousine rijdt door Zeeland

ZEELAND - Op 9 juni komt de Roze Limo naar Zeeland om aandacht te vragen voor de lhbti+ community. De host van deze dag is auteur/fotograaf Eveline Van de Putte namens Roze 50+ Zeeland. De andere limo gasten zijn vertegenwoordigers van Anti Discriminatie Bureau Zeeland, LFB, Roze 50+ Zeeland, GSA en Gekozen Familie Zeeland.

22 uur geleden
Een avond vol spanning tijdens het Zeeuws Thriller Festival in Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdag 9 juni 2023 van 19.00 tot 23.30 uur is het zover: in de gotische sferen van de Wandelkerk in Middelburg kun je als thrillerfan je hart sneller laten kloppen. Schrijvers Jeroen Windmeijer, Jet van Vuuren, Mark de Groot en Wim Hendrikse gaan onder leiding van presentator Myrthe Jansen in gesprek over de kunst van een sterke thriller en de kracht van Zeeland als decor. Een avond vol spanning, interviews, signeersessies en een sinistere wandeling.

1 dag geleden
Politieauto en fietser in botsing in Serooskerke, één gewonde

SEROOSKERKE (W) - Een politieauto is woensdagmiddag op de Wilgenhoekweg bij Serooskerke (W) in botsing gekomen met een plotseling overstekende fietser. De fietser raakte bij het ongeluk gewond, zo bevestigt de politie.

1 dag geleden
Douane onderschept 939 kilo cocaïne in Zeeland

MIDDELBURG/VLISSINGEN - In samenwerking met de politie heeft de Douane op dinsdag 6 juni tijdens een algemene controle 430 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Middelburg. Daarnaast heeft de organisatie diezelfde dag, tijdens een andere reguliere controle, 509 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Hierbij heeft de Douane bijstand ontvangen van de Koninklijke Marechaussee.

2 dagen geleden
Drugs ontdekt bij bedrijf Middelburg, geen betrokkenheid

MIDDELBURG - Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdag drugs aangetroffen in een container. Volgens de politie heeft het bedrijf echter zelf niets met de zaak te maken. Volgens een woordvoerder van de politie bleek op het bedrijfsterrein dat verdovende middelen verstopt zaten in een container. 

2 dagen geleden