Op en top Zeeuw op Frans wijnchateau
Je kunt een Zeeuw wel uit Zeeland weghalen, maar Zeeland niet uit een Zeeuw. Als dit voor iemand opgaat, is dat misschien wel Laban van Oeveren. Dat blijkt al als hij liefdevol praat over de streek in Frankrijk, waar hij met zijn partner Pim Bakker een B&B en een kleine camping runt. “Ons oude wijnchateau vind je in Aquitaine. Vertaal je dat, dan kom je toch weer uit op zee en land.” Laban is geboren in Kortgene, waar zijn vader boer was. Zijn moeder komt van Zuid-Beveland. Al zijn grootouders, overgroot- en betovergrootouders waren Zeeuwen, afkomstig van Walcheren, Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland, Tholen en Zeeuws-Vlaanderen. Veel ‘Zeeuwser’ vind je ze dus niet. En toch vertrok hij, althans deels, want nog steeds heeft hij een woning in Goes. “Zo’n vijfentwintig jaar geleden hadden zowel Pim als ik, om verschillende reden, genoeg van ons werk. We besloten het roer drastisch om te gooien. Dat Frankrijk in beeld kwam, was logisch. Van kinds af aan gingen wij daar op vakantie. Ik houd van de cultuur, de taal en het eten. De enige voorwaarde die ik stelde, was dat we, net als in Goes, op maximaal een half uur rijden van de zee zouden zitten. Dat is gelukt. Gelukkig maar, want als het enigszins kan rijden we een paar keer per week naar een van de Atlantische stranden, bijvoorbeeld Hourtin of Montalivet. De branding daar is fantastisch en de zee is er net iets blauwer dan in Zeeland.”
Overnachten en table d’hôtes
Het oude wijnchateau Laguneaussan dat Laban en Pim kochten, ligt in de Medoc, de bekende wijnstreek van Frankrijk, tussen de monding van de rivier de Gironde en de Atlantische kust. In hun huis vind je vier B&B-kamers. Verder is het oude ‘maison de gardien’ (beheerderswoning) te huur en bieden ze de mogelijkheid om op het landgoed te kamperen. Laban, die in Delft is afgestudeerd als architect met als specialisatie restauratie, kan hier zijn hart ophalen. “We hebben het huis zoveel mogelijk in de originele staat gehouden, maar de bijgebouwen, zoals de beheerderswoning en de wijnschuur, hebben we flink gerenoveerd. In de wijnschuur werd nog tot halverwege de vorige eeuw de druivenoogst verwerkt tot wijn. De stoere persbak en de grote eikenhouten vaten getuigen daarvan. Verder struin ik graag de typisch Franse brocantemarkten af om mooie antieke spullen te vinden voor het huis.” Wie op het landgoed logeert, kan regelmatig aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd (table d’hôtes). “We houden van de Franse keuken, met bijvoorbeeld een lekker stuk vlees of vis op de grill, maar serveren ook oesters uit de baai van Arcachon en vergeet niet de heerlijke Franse kazen en de Médoc wijnen. Ook serveren we regelmatig Indische gerechten. Hoe kan het ook anders? De moeder van Pim groeide op in Nederlands-Indië.”
Stapje terug
De vijfentwintig ‘Franse’ jaren hebben Laban veel gegeven. “Op dit oude landgoed geniet ik van de ruimte en de privacy. Ik ben een boerenzoon en daarmee toch echt een buitenmens. Toen ik jong was en nog in Kortgene woonde, taalde ik niet naar de boerderij. Ik wilde eerder modeontwerper worden. Ik hield van mooie dingen en was verre van stoer. Gaandeweg heb ik liefde voor tuinieren ontwikkeld en ik ben zelfs het rijden met tractoren en landbouwmachines leuk gaan vinden”, vertelt hij lachend. Ondanks de liefde en energie die Pim en Laban jarenlang in het landgoed staken, hebben ze besloten dit jaar een stapje terug te doen. Het landgoed is te koop. “Ik kom op een leeftijd om het wat rustiger aan te gaan doen. Of we uiteindelijk definitief teruggaan naar Zeeland is nog onduidelijk. We hebben ons huis aan de kade, het allermooiste stukje van Goes, en ook het Veerse Meer trekt. Daar vinden we zeker de zee terug, maar met minder mooi weer. Om die reden blijft deze streek erg aantrekkelijk om te verblijven. We zitten hier niet alleen zuidelijker, maar ook veel westelijker. Bij een klein beetje zon, kun je hier al snel heerlijk buiten zitten.”
www.laguneaussan.com
Meer uit Zeeland
MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’ Met 55 chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten, is verkeersveiligheid een belangrijk thema. Leonie van Benten, Customs Coordinator & QHSE Manager bij Tieleman Logistics in Kloosterzande legt het als volgt uit: “Onze grootste en belangrijkste prioriteit is dat iedere chauffeur ’s avonds weer goed, gezond en veilig naar huis kan.” Met dat dagelijkse streven in haar achterhoofd, kon Leonie niet om het MONO Helden stokje heen. “Ik vind het een goede manier om organisatie breed te kijken naar de afleidingen achter het stuur. Iedereen binnen ons bedrijf draagt een verantwoordelijkheid om die afleiding zoveel mogelijk te beperken. Dat begint bij bewustwording en daarbij helpt het MONO Helden stokje ons.” Tieleman Logistics is van oudsher een familiebedrijf. De naam prijkt al meer dan 100 jaar op vrachtwagens. Vijf jaar geleden heeft het bedrijf een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Inmiddels wordt veel meer gedaan dan transport alleen. “We zijn een professionele partner in de totale supply chain van onze klanten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld ook opslag verzorgen, labelen, ompakken en monsterafname. Natuurlijk vergt dat ook een verandering in de bedrijfsorganisatie. Om die reden hebben we grote aanpassingen gedaan, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen en de magazijn inrichtingen.” Oog voor het menselijke aspect Bij Tieleman Logistics werken momenteel 110 mensen. De helft daarvan is aan de slag als chauffeur. Het bedrijf heeft een eigen vloot met uiteenlopende vrachtwagens voor uiteenlopende opdrachten. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Zo vertelt Leonie dat alle vrachtwagens zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op dat gebied. “Toch, je kunt zoveel techniek installeren als je wilt, we hebben altijd ook te maken met het menselijke aspect. We hebben chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten en we weten allemaal: een foutje is zo gemaakt. Ik was al langere tijd aan het nadenken hoe we juist dat aspect kunnen aankaarten, toen ik hoorde over MONO. Het werd helemaal aantrekkelijk toen bleek dat Dek Rijscholen het stokje aan ons zou overdragen. Dat is namelijk een partner met wie wij veel samenwerken.”
2 maanden geledenHorecabeurs Goes 2025: Dé horecavakbeurs van Zuidwest-Nederland! Op 17 en 18 maart 2025 vindt de Horecabeurs Goes plaats in het hart van Zeeland. Dit jaarlijkse evenement is dé horecavakbeurs voor Zuidwest-Nederland, waar ondernemers uit de horeca, recreatie en toerisme samenkomen om inspiratie op te doen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.
2 maanden geledenBoutique Hotel Philippine viert het bereiken van het hoogste punt van de bouw Philippine, 1 november 2024 — Boutique Hotel Philippine heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de bouw is een feit! Na maanden van intensieve werkzaamheden is het hotel nu wind- en waterdicht. Om deze prestatie te vieren, organiseert Boutique Hotel Philippine een feestelijke bijeenkomst voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.
6 maanden geleden‘Natuurlijk MONO, voor onszelf en voor alle cursisten’ Dek Opleidingen heeft recent het Mono Helden-stokje overgenomen van De Baar Touringcars. Als nieuwe MONO Held besteedt Dek Opleidingen in de komende periode nadrukkelijk aandacht aan het voorkomen van smartphone gebruik in het verkeer. “Onze focus is tweeledig. Allereerst willen we werken aan bewustwording onder onze eigen medewerkers”, legt directeur Jos Dek uit. “Daarnaast willen we ook een begin maken met aandacht voor deze vorm van verkeersveiligheid in onze verkeersopleidingen. Wij leiden als het ware de nieuwe lichting op en kunnen zodoende bijdragen aan de verkeersveiligheid in onze regio.” Als nieuwe MONO Held is Dek Opleidingen in Goes ambassadeur van de MONO-campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Dit sluit goed aan bij de activiteiten van dit Zeeuwse familiebedrijf. Al sinds 1976 richt Dek zich op verkeerslessen. “Ons aanbod is inmiddels breed en loopt uiteen van rijopleidingen - van personenauto tot bus, vrachtwagen en trekker - tot beroepsopleidingen, waaronder opleidingen voor intern transport, Code 95 opleidingen voor beroepschauffeurs, maar bijvoorbeeld ook VCA, BHV en cursussen Veilig werken langs de weg.” Jos vertelt verder dat zijn bedrijf inmiddels drie vestigingen heeft, namelijk in Goes, Terneuzen en Halsteren. Daar werken circa 85 medewerkers. Klanten zijn particulieren, lokale bedrijven en daarnaast grote, landelijk opererende partijen. “De Baar Touringcars is één van onze klanten. Zij besteden veel aandacht aan het voorkomen van afleiding achter het stuur. Zij deden de suggestie om het stokje van hen over te nemen.”
6 maanden geledenStellendam, 15 augustus 2024 – Na een periode van schaarste worden er in de wateren rondom Stellendam en de Voordelta weer volop garnalen gevangen. Dat heeft een sterk verlagend effect gehad op de inkoopprijs bij de visafslag. De afgelopen week werd er voor een kilo ongepelde garnalen minder dan de helft betaald in vergelijking met Week 15, toen de inkoopprijzen het hoogst waren. Dat meldt de Stellendamse Garnalen Pel Centrale BV (SGPC BV). Ondernemer Evert de Blok van SGPC is blij met de ontwikkeling. “Garnalen zijn weer betaalbaar geworden. In de eerste helft van het jaar waren de vangsten enorm teruggelopen. Dat had te maken met het koude weer en een overschot aan wijting, die ook dol zijn op garnalen. Daardoor explodeerden de inkoopprijzen en werd het voor restaurants en consumenten een wel heel erg exclusief product. Culinaire klassiekers als de Stellendamse garnalencocktail of een Tomaat met Stellendamse garnalen werden door de hoge prijzen noodgedwongen van de menukaart gehaald. Nu de vangsten van formaat Type 2 - Grande en 3 - Moyenne fors toenemen, zijn de prijzen daarvan ook spectaculair gedaald. En dat is goed nieuws voor de horeca, de viswinkels en hun klanten. Het aanbod van het grootste Type 1 – Superieur is nog beperkt, maar dat zal ook in de komende weken toenemen.”
8 maanden geledenVan 7 t/m 14 september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de 16e editie van de Oosterscheldeweek. Tijdens de Oosterscheldeweek kan iedereen, van jong tot oud, dit prachtige gebied ontdekken en beleven.
8 maanden geledenContacta, het jaarlijkse netwerkevent voor ondernemers, vindt dit jaar plaats op 5, 6 en 7 november in de Zeelandhallen in Goes. Dit evenement is dé plek waar bedrijven en professionals uit diverse sectoren samenkomen om te netwerken, kennis te delen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Met een breed scala aan exposanten, interessante lezingen en workshops, biedt Contacta een unieke gelegenheid om je zakelijke netwerk uit te breiden en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw branche. Het thema van dit jaar, "Sterke Schakels," weerspiegelt onze overtuiging dat succesvolle verbindingen en samenwerkingen essentieel zijn voor groei en veerkracht, zowel op individueel als op organisatorisch niveau. Door de focus te leggen op sterke schakels willen we de kracht benadrukken van het verbinden van verschillende partijen, ideeën en talenten. Dit thema is niet alleen relevant voor het bedrijfsleven, maar ook voor onderwijsinstellingen, overheden en andere belanghebbenden. Het onderstreept het belang van samenwerking en synergie om gemeenschappelijke doelen te bereiken en uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.
8 maanden geleden