
Op en top Zeeuw op Frans wijnchateau
Je kunt een Zeeuw wel uit Zeeland weghalen, maar Zeeland niet uit een Zeeuw. Als dit voor iemand opgaat, is dat misschien wel Laban van Oeveren. Dat blijkt al als hij liefdevol praat over de streek in Frankrijk, waar hij met zijn partner Pim Bakker een B&B en een kleine camping runt. “Ons oude wijnchateau vind je in Aquitaine. Vertaal je dat, dan kom je toch weer uit op zee en land.” Laban is geboren in Kortgene, waar zijn vader boer was. Zijn moeder komt van Zuid-Beveland. Al zijn grootouders, overgroot- en betovergrootouders waren Zeeuwen, afkomstig van Walcheren, Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland, Tholen en Zeeuws-Vlaanderen. Veel ‘Zeeuwser’ vind je ze dus niet. En toch vertrok hij, althans deels, want nog steeds heeft hij een woning in Goes. “Zo’n vijfentwintig jaar geleden hadden zowel Pim als ik, om verschillende reden, genoeg van ons werk. We besloten het roer drastisch om te gooien. Dat Frankrijk in beeld kwam, was logisch. Van kinds af aan gingen wij daar op vakantie. Ik houd van de cultuur, de taal en het eten. De enige voorwaarde die ik stelde, was dat we, net als in Goes, op maximaal een half uur rijden van de zee zouden zitten. Dat is gelukt. Gelukkig maar, want als het enigszins kan rijden we een paar keer per week naar een van de Atlantische stranden, bijvoorbeeld Hourtin of Montalivet. De branding daar is fantastisch en de zee is er net iets blauwer dan in Zeeland.”
Overnachten en table d’hôtes
Het oude wijnchateau Laguneaussan dat Laban en Pim kochten, ligt in de Medoc, de bekende wijnstreek van Frankrijk, tussen de monding van de rivier de Gironde en de Atlantische kust. In hun huis vind je vier B&B-kamers. Verder is het oude ‘maison de gardien’ (beheerderswoning) te huur en bieden ze de mogelijkheid om op het landgoed te kamperen. Laban, die in Delft is afgestudeerd als architect met als specialisatie restauratie, kan hier zijn hart ophalen. “We hebben het huis zoveel mogelijk in de originele staat gehouden, maar de bijgebouwen, zoals de beheerderswoning en de wijnschuur, hebben we flink gerenoveerd. In de wijnschuur werd nog tot halverwege de vorige eeuw de druivenoogst verwerkt tot wijn. De stoere persbak en de grote eikenhouten vaten getuigen daarvan. Verder struin ik graag de typisch Franse brocantemarkten af om mooie antieke spullen te vinden voor het huis.” Wie op het landgoed logeert, kan regelmatig aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd (table d’hôtes). “We houden van de Franse keuken, met bijvoorbeeld een lekker stuk vlees of vis op de grill, maar serveren ook oesters uit de baai van Arcachon en vergeet niet de heerlijke Franse kazen en de Médoc wijnen. Ook serveren we regelmatig Indische gerechten. Hoe kan het ook anders? De moeder van Pim groeide op in Nederlands-Indië.”
Stapje terug
De vijfentwintig ‘Franse’ jaren hebben Laban veel gegeven. “Op dit oude landgoed geniet ik van de ruimte en de privacy. Ik ben een boerenzoon en daarmee toch echt een buitenmens. Toen ik jong was en nog in Kortgene woonde, taalde ik niet naar de boerderij. Ik wilde eerder modeontwerper worden. Ik hield van mooie dingen en was verre van stoer. Gaandeweg heb ik liefde voor tuinieren ontwikkeld en ik ben zelfs het rijden met tractoren en landbouwmachines leuk gaan vinden”, vertelt hij lachend. Ondanks de liefde en energie die Pim en Laban jarenlang in het landgoed staken, hebben ze besloten dit jaar een stapje terug te doen. Het landgoed is te koop. “Ik kom op een leeftijd om het wat rustiger aan te gaan doen. Of we uiteindelijk definitief teruggaan naar Zeeland is nog onduidelijk. We hebben ons huis aan de kade, het allermooiste stukje van Goes, en ook het Veerse Meer trekt. Daar vinden we zeker de zee terug, maar met minder mooi weer. Om die reden blijft deze streek erg aantrekkelijk om te verblijven. We zitten hier niet alleen zuidelijker, maar ook veel westelijker. Bij een klein beetje zon, kun je hier al snel heerlijk buiten zitten.”
www.laguneaussan.com
Meer uit Zeeland
Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.
2 weken geledenDe spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.
3 weken geledenAl sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.
3 weken geledenZeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.
3 weken geledenOndernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.
3 weken geledenHet aantal mensen met een werkloosheidsuitkering in Zeeland is het afgelopen jaar duidelijk gestegen. Volgens recente cijfers ligt de toename hoger dan het landelijke gemiddelde.
3 weken geledenSave the Date! De 62e editie van Horecabeurs Goes vindt plaats op 9 & 10 maart 2026 in de Zeelandhallen!
3 weken geleden